1. Home
  2. Zelene strane
  3. Porsche Mission E i Bentley EXP će deliti istu EV platformu
Porsche Mission E i Bentley EXP će deliti istu EV platformu
0

Porsche Mission E i Bentley EXP će deliti istu EV platformu

114
0
Podelite sa prijateljima:

U VW grupi će komponente biti deljene kroz čitave proizvodne linije različitih marki.

Sasvim je jasno da nemački gigant želi da skreše što više troškova zbog skandala sa izduvnim gasovima u Americi. Tri proizvođača bi mogla da zajedički rade na razvoju platforme i komponenti koje će koristiti Porsche, Bentle i VW. Već sada se planira podela troškova koja će uštedeti 100 miliona evra.

Po Automotive News Europe, zajednički razvoj bi mogao da započne već sledeće godine. Šef Porschea, Oliver Blume, rekao je da je u igri 14 timova različito specijalizovanih, koji će da istraže kako i gde troškovi mogu biti podeljeni. „To je širok plan, veoma detaljan i promišljen“, rekao je on.

Potencijalna sinergija će uključiti stvari poput razvoja šasije, zajedničkih komponenti, strukturu udružene prodaje, pa čak i uverenje o kvalitetu. Prvi dokaz podele zajedničke ekspertize će doći u formi novog Continentala GT, koji će debitovati sledeće godine. Naime, ovaj model će koristiti Porscheovu MSB platformu na kojoj počiva druga generacija Panamere. Najvažnija podela „imovine“ će verovatno biti ona između Porschea i Bentleyja. Budući Mission E će svoju šasiju „pozajmiti“ EXP 12 sportisti. Koncept smo videli pre par godina, a zatim u kabriolet izdanju u Ženevi prošlog  meseca. Tu su uključene i „plug-in“ hibridne verzije za svaki model u Bentleyjevom portfoliju u narednih pet godina.

EXP 16 6e koncept, kada bude krenuo sa proizvodnjom, sem što izgleda fantastično, posedovaće autonomiju od 413 kilometara i moći će da pojuri do 322 km/h. Ukoliko Porsche Mission E i Bentley EXP 12 dobiju serijske verzije, one bi trebalo na tržište da stignu 2019. godine.

 

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments