1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Za iste pare možete da kupite ovu Volgu ili BMW X5
Za iste pare možete da kupite ovu Volgu ili BMW X5

Za iste pare možete da kupite ovu Volgu ili BMW X5

567
2
Podelite sa prijateljima:

Na ruskom vebsajtu za prodaju korišćenih automobila Auto.ru je oglašena prodaja modela GAZ-21, nama poznatijeg pod imenom, to jest nadimkom „Volga“. Konkretan primerak je proizveden 1964. godine i nedavno je bio izložen temeljnoj obnovi stanja, pa je njegova kondicija trenutno perfektna. Na kilometar satu stoji baš skromna cifra koja ilustruje, da tako kažemo, laku ili umerenu eksploataciju, a ona pokazuje 21 hiljadu prevaljenih km. 

Zamisao prodavca, što se da zapaziti u objavi na sajtu Avto.ru, jeste da za ponuđeno vozilo koje budi nostalgiju, dobije sumu od 6,9 miliona ruskih rubalja. Kada se to prevede u „naše pare“, dobije se jača cifra od 76,5 hiljada evra, što je dovoljno keša da se ispregovara i novi, solidno opremljeni BMW X5 25d.

Objava na globalnoj mreži otkriva da se ponuđena, 57 godina stara Volga nalazi u istom onakvom stanju u kakvom je bila u trenutku napuštanja placa fabričkog komleksa u kom je sklopljena. Prodavac navodi da su svi ugrađeni delovi i komponente originalni. Po njegovoj izjavi ispada, bez razloga da sumnjamo u istinitost iste, da Volga nije korišćena tokom dugih ruskih zima.

Trenutno se ovaj, sada već retki automobil, nalazi u gradu Gus-Hrustalni, na obalama reke Oka, u oblasti Vladimir, gde se nekada nalazila i fabrika čuvenih ruskih traktora Vladimirec.

Sedan koji je na prodaju pripada trećoj generaciji modela GAZ-21. Ta iteracija se na proizvodnim trakama zadržala u periodu od 1962. do 1970. godine. Razlikovala se od prethodnika po preoblikovanim branicima, kao i po rešetki hladnjaka novorazvijenog stila. Naime, nova maska je posedovala čak 37 uspravno postavljenih stubića.

Kada smo već kod velikih brojeva da navedemo da je GAZ-21 u tom pokolenju merio 1.450 kilograma „žive vage“, a da je obnarodovana potrošnja iznosila 15.4 litara na sto prevaljenih kilometara, što je bio dovoljno depresivan podatak da bi se u narodu pojavila šaljiva priča prema kojoj se hauba Volge uzdiže ka nebu, u potrazi vozila za benzinskom pumpom.

Treba naglasiti da je, 4,8 metara duga, a 1,8 metara široka Volga iz treće generacije profitirala i zbog upotrebe novih materijala u putničkoj kabini.

Danas bi materijal koji se pojavio kao presvlaka na plafonu slovenske limuzine nazvali ekološkom kožom ili nekim fensi imenom, kao na primer Sensatec (BMW), ili Artico (Mercedes), ali se zapravo radi o skaju koji je tada dobila i Volga. Pored toga, novina su bila i sedišta presvučena u neki novi polusintetički materijal.

Pod haubom oglašene Volge je pričvršćen 2,5-litarski benzinski motor koji je uparen s trostepenim manuelnim menjačem. Snaga pogonskog bloka je ovde na fabričkom nivou od 75 „konja“. Deklarisani najviši obrtni moment ruske „ljute mašine“ iznosi 167 njutn metara. Najviša dostižna brzina ove Volge, prema priznanju fabrike iznosi 130 km/h, dok je ubrzanje do „stotke“ trajalo otprilike koliko i seks pedesetogodišnjaka, odnosno 22,4 sekunde, da se našalimo malo (na svoj račun) ovog prohladnog jutra.

Ostala unapređenja u odnosu na fabričku, serijsku verziju su uključila teleskopske amortizere umesto klasičnih s oprugama, kao i dodavanje boje za karoseriju s većim sadržajem otpornijeg emajla.

U martu, se u oglasima pojavio još jedan GAZ-21, ovaj put iz 1966. godine. Prodavac je naveo da mu je za punu restauraciju bilo neophodno čak i više od osam godina. Ipak, nakon toga je Volga s dvobojnom karoserijom doživela da bude vraćane u fabričko stanje, i sada čeka na kupca koji je voljan da za nju izdvoji ekvivalent od dvadeset hiljada evra.

AutoRepublika

(567)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, ja bih ipak ovu volgu. Kao malo dete sam se često vozio u jednoj takvoj, crnoj, imao je taksista. Nadimak mu je bio Jogi. Imala je motor od mečke, „dvestać“. Ja sam prilikom raznih prevoza naše porodice obično sedeo napred, u sredini. I svaki onaj detalj enterijera sam upijao očima. Jogi je često držao maramicu prekrivenu preko brzinomera. „Da radar ne može da ga snimi koliko brzo ide“ – tako mi je objasnio. A urbana legenda kaže da je Jogi zimi znao da greje sarmu tako što je obmota oko završetka auspuha … Moja majka se užasavala Jogija, a… Pročitaj više »

BB

Kad bih imao te pare i ja bih ovu Volgu a ne X5. Volga, ali dosta noviji model (’80-tih), sam se vozio u taxiju u Moskvi, veoma dobra amortizacija na Moskovskoj kaldrmi…