1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Renault R5 s Mazdinim rotacionim motorom prodat za 78.500 dolara
Renault R5 s Mazdinim rotacionim motorom prodat za 78.500 dolara

Renault R5 s Mazdinim rotacionim motorom prodat za 78.500 dolara

477
2
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira da li ste ljubitelj profesionalnog auto-moto sporta, šanse su velike da ste sigurno čuli za čuvenu Grupu B iz Svetskog reli šampionata (WRC). Postojala je samo nekoliko godina tokom osamdesetih, i u tom periodu predstavila neke od najslavnijih modela ovog takmičenja, kao što su Audi Quattro, Lancia Delta, Peugeot 205 Turbo i mnoge druge. Jedan od predstavnika je bio i Renault R5 i francuski proizvođač vozila je morao da proda najmanje 200 jedinica da bi homologovao svog predstavnika za ovo takmičenje.

Iako je možda ličio na svaku drugu „peticu“ sa ulica, R5 nije delio mnogo toga sa braćom, a najveća razlika je bila ona koja se tiče centralno postavljenog 1,4-litarskog turbobenzinca sa 220 konjskih snaga. Specijalac za homologaciju je pružao i pogon na sva četiri točka pa je definitivno bio poželjna kupovina.


Ispred nas je R5 iz 1985. godine koji je nekim čudom završio u američkoj saveznoj državi Kaliforniji pre više od trideset godina. Nepoznato nam je zašto je tadašnji vlasnik tako nešto uradio pošto su inostrani četvorotočkaši u ovoj državi morali da budu stari najmanje 25 godina pre nego što bi postali klasici i bili legalni u saobraćaju.

Na satu trenutno stoji cifra od 21.000 milja (oko 33.800 kilometara), pa ćemo pretpostaviti da ga je vlasnik ipak vozio na profesionalnim stazama ili na skupovima. Takođe se pojavio u mnogobrojnim magazinima koji se bave turbo tehnologijom, od čega je najpoznatiji „Turbo – the magazine of High Tech Performance“. Sve je to lepo, ali ovaj R5 ima još jedno veliko iznenađenje.


Naime, originalni francuski motor je prestao sa radom 2007. godine, pa je tadašnji vlasnik odlučio da pronađe modernije rešenje. Izabrao je čuveni 1,3-litarski rotacioni agregat, koji smo mogli da vidimo ispod haube Mazde RX-7. a zahvaljujući turbo punjaču, snaga je skočila na 330 „konja“. Renaultov petostepeni manuelni menjač se nije izmenio, ali su dodate nove kočnice i izduvne grane.

Automobil se nedavno pojavio na sajtu „Bring a Trailer“, a posle 63 ponude najviša je iznosila 78.500 dolara.

AutoRepublika

(477)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stipe stipic

Kaze se rotorski budale jedne