1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada BMW M5 izgleda inferiorno
AR pijaca klasika: Kada BMW M5 izgleda inferiorno

AR pijaca klasika: Kada BMW M5 izgleda inferiorno

3.04K
4
Podelite sa prijateljima:

Ne postoji mnogo automobila prema kojima model BMW M5 iz generacije E34 ne izgleda superiorno. Slavna nemačka limuzina je praktično „napisala knjigu“ kako uspešno spojiti luksuzni model sa četvoro vrata i visoke performanse. E34 je kombinovao 3,5-litarski benzinac sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji, a kasnije i onaj radne zapremine 3,8 litre. Sa 335 konjskih snaga ispod haube, mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,9 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Međutim, i Mercedes je imao „konja za trku“.

O njemu nije voleo mnogo da priča pošto nije bio čistokrivni Mercedes već je većinu mehaničkog posla uradio Porsche, ali i pored toga, slavni 500E je zapravo bio brži od M3. Njegovo ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 5,5 sekundi, a maksimalna brzina je bila identičnih 300 km/h. Ruku na srce, 500E i M5 nisu bili baš direktni rivali pošto je model iz Štutgarta bio značajno skuplji sa cenom od 163.530 dolara u današnjoj vrednosti novca, a takođe je imao i V8 motor. O njemu smo nedavno pisali u sekciji pijace klasika, a tu priču možete da pročitate ovde.

Danas vas nećemo opet daviti o 500E već o njevoj specijalnoj konfiguraciji nazvanoj E60 AMG. Reč je o limitiranoj ponudi iz 1994. i 1995. godine koja je pronašla tek između 100 i 200 kupaca (zavisno kojima izvorima verujete).

Takođe je označio kraj generacije W124 modela E Klase posle više nego mnogo uspešnih godina. Ove primerke nije tjunirao Porsche već AMG, a umesto prethodnog 5,0-litarskog motora je ugrađen onaj radne zapremine 6,0 litara. Razvijao je 380 „grla“ i maksimalnih 580 Nm obrtnog momenta.

Bilo mu je potrebno 5,2 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 265 km/h. Razlog slabe popularnosti je ležao u ceni od 190 hiljada nemačkih maraka ili nekih 25% više od spomenutog primerka s indeksom 500E, ali ne sumnjamo da bi ga svaki „petrolhead“ poželeo u garaži.

Primerak iz današnje priče nalazimo u gradu Ričmond Hils u Kanadi, ali je automobil originalno prodat u Japanu i tamo se nalazio sve do prošle godine. Do sada je prešao 147 hiljada kilometara.

E60 AMG se nudio samo sa četvorostepenim automatskim menjačem, a jedini način da se dizajnerski razlikuje od 500E je ležao u AMG-ovim 18-inčnim felnama. Takođe je bio napucan opremom kao što su šiber, kožna sedišta sa grejačima i klimom, tempomat, premijum audio sistem i još mnogo toga.

O samom vozilu se ne zna previše osim države porekla i da je pretrpeo određenu štetu u zadnjem delu. Nismo sigurni da li to znači da je bio u sudaru ili ga je jednostavno „pojela“ korozija, ali je limarina rešena i novi vlasnik će sigurno moći da pređe još dosta kilometara.


Aukcija je donela čak 58 ponuda, a najviša je iznosila 124.444 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(3036)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neverovatno koliko W124 i danas pleni svojim dizajnom, posle skoro 40 godina od kada je startovala izvorna verzija.
Klasika koja ne zastareva.
A za ovaj AMG, šta drugo reći nego pravi „vuk u jagnjećoj koži“.

Renault Terminator

I meni izgleda opakije a poželjnije od Bembare M te generacije.Prava Mečka.

Laki

Pamtim da je dosta njih „Polomilo zube“ na autobanu prilikom odmjeravanja snage sa ovim ljepotanom.

pravda

ne da je ružan nego je to strašno!