1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Novi Saab 96 star više od četiri decenije
AR pijaca klasika: Novi Saab 96 star više od četiri decenije

AR pijaca klasika: Novi Saab 96 star više od četiri decenije

2.16K
0
Podelite sa prijateljima:

Saab već neko vreme nije sa nama, barem ne u onoj formi u kojoj smo navikli da ga vidimo, ali njegovi modeli još uvek privlače pažnju svojom pojavom. Pre nego što ga je preuzeo General Motors i pokušao ga vratiti iz mrtvih tako što je delio mnogo toga sa Opelom, Cadillacom i ostalom braćom, Saab se izdvajao posebnim stilom (koji je u dosta slučajeva bio jedan od onih „faca koju samo majka može da voli“) i unikatnom mehanikom, uglavnom pozajmljenom od strane nekih drugih firmi.

Uzmimo za primer model 96 s priloženih fotografija. Proizvodio se od 1960. do 1980. godine i u svoje vreme se smatrao relativno revolucionarnim pošto je pružao motor postavljen napred i to s pogonom na prednje točkove. Nudio je i veoma aerodinamičnu školjku i štedljive motore. Takođe je imao i sportske uspehe oličene pobedama na švedskom reliju, a tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, fabriku će napustiti 547.221 primerak u Švedskoj, Finskoj i Belgiji.


U većini slučajeva ne bismo ni pisali o ovom automobilu, ali ovaj put je povod zaista specijalan pošto švedski sajt za preprodaju Netauktion kaže da poseduje primerak iz 1980. godine koji je do sada prešao svega sedam kilometara.

Vodi se kao model za 1980. godinu iako je fabriku napustio godinu dana ranije. Verovatno je jedan od poslednjih 96 pošto je proizvodnja prestala u januaru 1980. godine kako bi se fabrika fokusirala na naslednika pod imenom 99.
Ne znamo zašto bi neko kupio nov automobil i onda ga zapustio toliko godina, ali takva situacija nije baš toliko strana, retka.

U većini slučajeva se dešava da vlasnik umre, a porodica još uvek nije spremna da se reši imovine. Aukcijska kuća kaže da je automobil imao tri vlasnika, i to originalni izložbeno-prodajni salon, zatim firmu koja se bavila dokumentacijom i na kraju naslednika.

Kada je ovaj primerak modela 96 pronađen, krio se pod nekoliko centimetara prašine, sa svega par sitnih tačaka korozije i praktično perfektnim enterijerom. Spomenućemo da se ispod haube krije jedan od retkih V4 motora na svetu zapremine 1,5 litre.

Originalno ga je konstruisao Ford za svoje modele na britanskom tržištu i razvijao je 67 konjkih snaga dok su u ponudi bili manuelni menjači s tri ili četiri stepena prenosa kao i trostepeni automatik. Ovaj automobil se ranije nudio i sa dvotaktnim motorima, sve dok više nisu uspeli da zadovolje strožije zakone o izduvnim gasovima nakon čega se Saab obratio Fordu za pomoć.

Iako je 67 „grla“ bio veliki iskorak unapred u poređenju s prethodnicima, on ipak nije bio najmoćniji varijatet modela 96 u ponudi, pošto je za američko tržište bila rezervisana verzija sa 1,7-litarskim motorom i 73 konjske snage.

Tražena cena iznosi 250 hiljada švedskih kruna, što je oko 27 hiljada američkih dolara. Takva cifra je oko tri puta viša nego što eksperti smatraju da 96 vredi onda kada je u perfektnom stanju, ali sumnjamo da su mislili na originalni model sa samo sedam kilometara na satu.

Sigurni smo da negde postoji ljubitelj Saaba sa dubokim džepom koji samo čeka na takvu priliku…

Zoran Tomasović

(2164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments