Naposletku, imovinu je na licitaciji kupilo društvo s ograničenom odgovornošću Tyagachiaktiv za sumu od 1,7 miliona evra. Novi vlasnik ima sedište u Lipecku i na kraju 2018. godine je iskazao gubitak od 367 hiljada evra. Povrh svega, jedini zaposleni u kompaniji koja je preuzela nekadašnjeg diva, bio je generalni direktor Oleg Šatalov. Otprilike, ovo je moguće samo u zemljama s hibridnim (pseudo-demokratskim) režimima, nalik našem današnjem.

Od kada je novi vlasnik ušao u posed, ništa se (dobro) nije dogodilo. Fabrički kompleks koji je samo delimično fizički zaštićen, su počeli da posećuju neželjeni gosti, pa i oni koji su napravili fotografije koje upravo gledamo. Uzgred, automobili koji su prikazani na gornjim fotografijama, do pre neku godinu su bili, ajde možda ne u voznom stanju, ali ono bar su bili kompletni.

Podsetićemo da su u halama koje danas izgledaju kao najobičnija ruina bili sklapani traktori pre samo pet godina, iako doduše bez nekog tržišnog uspeha. Sada, ne postoje nikakve šanse da se proces proizvodnje obnovi.

AutoRepublika