1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kia EV6 nudi odlične performanse
Kia EV6 nudi odlične performanse
0

Kia EV6 nudi odlične performanse

219
0
Podelite sa prijateljima:

Novi EV model Kije može se pohvaliti odličnim performansama. 

Korejski brend je saopštio zvanične podatke o najsvežijem električnom automobilu tog proizvođača. Stil nas nije iznenadio jer smo pre dve nedelje mogli videti fotografije noviteta. Svakako poseduje nesvakidašnji izgled, što bi moglo biti i prednost, ali i mana. Jasno je da Kia sa EV6 kreće novim pravcem kada je reč o stilizovanju vozila.

Kijin novi EV postavljen je na E-GMP platformu, kao i bratski Ioniq 5. Dimenzije ova dva automobila su gotovo iste. EV6 je dugačak 4.680 mm, širok 1.880, visok 1.550, dok međuosovinsko rastojanje iznosi ogromnih 2.900 mm! Evidentno je da će se putnici u ovom Kijinom krosoveru osećati vrlo prijatno, bar kada je reč o dostupnom prostoru.

Što se tiče prtljažnika, na raspolaganju su onaj standardni pozadi i jedan manji napred. Pozadi se može smestiti 520 l, a napred daleko manje – 50 l. Ostatak enterijera se može opisati kao minimalistički i u skladu sa aktuenim trendovima u automobilskoj industriji. Ispred vozača su dva ekrana od 12 inča, jedan tumači ulogu instrumentalne table, a drugi služi za upravljanje informativno-zabavnim sistemom.

Pregršt kombinacija

Kia EV6 će kao i Ioniq 5 ponuditi dva baterijska pakovanja – od 58 i 77,4 kWh. Bazično izdanje Kijinog električnog krosovera oslanja se na bateriju manjeg kapaciteta i jedan elektromotor koji pokreće zadnje točkove (170 ks i 350 Nm). Ova baterija može biti i u kombinaciji sa dva elektromotora i pogonom na sve točkove, i tada je vozaču na raspolaganju 235 ks i 605 Nm. Ta varijanta u stanju je da obavi sprint do „stotke“ za 6,2 s.

Veća baterija je u kombinaciji sa snažnijim pogonima. Tako RWD izdanje pruža 228 ks i 350 Nm, dok AWD verzija dostavlja 325 ks i 605 Nm. Potonji EV6 je sposoban da ubrza do 100 km/h za samo 5,2 s i ima domet u kombinovanom ciklusu vožnje po WLTP protokolu od 510 km.

Vrh ponude čini EV6 GT koji nudi impresivne performanse. Oslanja se na mamutskih 585 ks i 740 Nm, sa pogonom na sva četiri točka. Juriš do 100 km/h obavlja se za samo 3,5 s, dok maksimalna brzina iznosi 260 km/h. Autonomija kretanja iznosi 405 km po WLTP protokolu.

Moderna tehnologija

Kia navodi da je EV6 kompatibilan sa punjačima od 400 V i 800 V. Prema njihovim informacijama, to mu omogućava da se na pojedinim superpunjačima napuni izuzetno brzo. Od 10 do 80% kapaciteta baterije za svega 18 minuta! Šta više, Korejci ističu da je ovo posebno zgodno ukoliko su vlasnici u žurbi. Tako navode da RWD izdanje sa većom baterijom može da dobije 100 km dometa za nešto više od četiri minuta na takvom brzom punjaču!

Zarad uštede energije Kia je obezbedila toplotnu pumpu kao sistem grejanja za novi EV6. Pored toga, tu je i sistem za prikupljanje energije koja se inače dobija prilikom kočenja. Ovakav sistem nije ništa novo, jer ga koriste svi električni automobili, no Kia je ponudila čak šest nivoa ovakvog kočenja, od nepostojećeg do onog koji omogućava vožnju uz upotrebu samo pedale gasa.

Južnokorejska marka ističe i da je EV6 u stanju da se koristi kao prenosilac električne energije, jer se struja skladištena u baterijama može putem kablova iskoristiti za napajanje drugih uređaja, ili vozila. Pored toga EV6 je opremljen gotovo svim mogućim naprednim sistemima kako aktivne, tako i pasivne bezbednosti.

Dakle, evidentno je da Kia ima velike ambicije sa svojim električnim krosoverom. Kako kažu pres službenici ovog brenda, cilj je da se tokom ove godine isporuči 100.000 jedinica na globalnom nivou.

AutoRepublika 

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments