1. Home
  2. Prezentacije
  3. GMC osvežio kompaktni krosover Terrain
GMC osvežio kompaktni krosover Terrain
1

GMC osvežio kompaktni krosover Terrain

175
1
Podelite sa prijateljima:

Od svih brendova pod kontrolom velikog General Motorsa, nema sumnje da je GMC sigurno najmanje poznat svetskoj javnosti. I to s opravdanim razlozima, pošto se prodaje samo u Americi i pritom se fokusira na terence, krosovere i pikap kamionete. I ne mislimo na to da se, kao recimo Ford odlučio orijentisati na ove kategorije samo u poslednje vreme – ne, GMC nikada u svojoj istoriji dugoj 110 godina nije imao putnički proizvod na četiri točka.

Možda će neki zaključiti da takva marka onda i ne uživa u nekoj posebnoj popularnosti, ali tokom protekle godine ih je „preko bare“ prodato čak 515.331 komada, i to sve po premijum cenama.


Ulazak u GMC-ov svet započinje preko kompaktnog krosovera koji se zove Terrain. U proizvodnji je još od 2010. godine i deli platformu, kao i većinu mehanike sa modelima Chevrolet Equinox i Buick Envision. Protekle godine ih je prodato 86.020, a ispred nas je sada osvežena verzija druge generacije, koja se originalno pojavila u izložbeno-prodajnim salonima pre tri godine.

AutoRepublika je imala prilike da testira Terrain pre nekoliko godina i tada smo zaključili da je reč o veoma sposobnom krosoveru koji je vredan dodatnog novca u poređenju sa Chevroletom.

GMC se očigledno držao teorije prema kojoj „ono što nije pokvareno ne treba ni popravljati“ za 2021. godinu pa je tako zadržao detalje koji su bili hvaljeni u prošlosti, uz nekoliko novih proterenskih verzija.

To se pre svega odnosi na paket koji se zove AT4 i namenjen je onima sa avanturističkim duhom. Oni koji izaberu AT4 dobijaju felne i masku hladnjaka u crnoj boji, nešto više odignuto ogibljenje i pneumatike za vožnju u svim vremenskim uslovima.

I pored toga, reč je uglavnom o dizajnerskom paketu opreme i ni sam GMC ne očekuje da će većina kupaca ikada sići sa asfalta pošto je pogon na prednje točkove i dalje deo standardne opreme. Javnosti je predstavljen i Terrain Denali, a kao što je poznato ova značka je rezervisana samo za najskuplje modele GMC-a gde kupci očekuju opremu iz Cadillaca po pristupačnijim cenama.

Većinu ponude će opet činiti paketi nazvani SLE i SLT, a upravo su oni dobili potpuno novu prednju svetlosnu grupu, zatim četiri boje koje nisu bile dostupne u prošlosti i na kraju izbor felni od 18 i 19 inča. Tu je i bogatija bezbednosna oprema za koju više nije potrebno platiti dodatni novac kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti i razno-razna upozorenja.


Po pitanju mehanike Terrain sada nudi samo jedan motor. Reč je o proverenom 1,5-litarskom turbobenzincu koji razvija 170 konjskih snaga. U prošlosti se mogao naručiti i 2,0-litarski turbobenzinac sa 252 „grla“, ali ga je GMC izbacio za 2022. godinu zbog nezadovoljavajuće potražnje. Snaga se prenosi na prednje ili opciono na sva četiri točka preko devetostepenog automatskog menjača.

Osveženi GMC Terrain stiže u izložbeno-prodajne salone za nekoliko meseci po početnoj ceni od 25 hiljada američkih dolara.

Dok još uvek postoje oni koji non-stop naglašavaju kako „život nije fer“, iz razloga što su marke GMC i Buick preživele recesiju od pre desetak godina umesto Pontiaca koji je tada ugašen, uspeh modela kao što je Terrain nam govori i to da je najvećih američki proizvođač, na kraju dana ipak doneo pravu odluku.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Uvek mi se dopadao vise nego Chevrolet Equinox iako je rec o skoro istom vozilu.