1. Home
  2. Prezentacije
  3. Genesis GV80
Genesis GV80
0

Genesis GV80

311
0
Podelite sa prijateljima:

„Trening još traje, ali utakmica počinje uskoro“

 

Prošlo je tek 18 meseci od kada je Genesis „rastavljen“ od ostatka Huyundai-Kia grupe i postao samostalna divizija na američkom tržištu, a kompanija već gleda kako da ostavi značajniji trag na tržištu. U svojoj godini debitovanja, Genesis je privukao samo 6.948 kupaca (što ne iznenađuje kada se zna da je bio dostupan tek od avgusta), ali pomoć je na putu. Na ovogodišnjem salonu automobila u Njujorku svetlost dana je ugledao GV80 koncept i najavio preko potrebni budući krosover kompanije.

Još uvek „zelen“

Genesis je relativno mlad brend i zvanično je najavljen u novembru 2015. godine, ali vuče poreklo osam godina ranije kada je Hyundai želeo da se ozbiljnije oproba i u premijum klasi. Tada su svetlost dana ugledali modeli Genesis (kao sedan i kupe) i Equus i preko noći završili na sasvim drugačijim pozicijama. Genesis je BMW serije 5 trebalo da bude alternativa svima onima kojima je Mercedes E klase i  previše čest na ulicama, i u toj ulozi se pokazao više nego solidnim. Sa druge strane, Equus je trebalo da napadne Mercedes S klase i BMW serije 7, od kojih je bio i do 35% jeftiniji, ali prodaja nikada nije prešla cifru od 4.000 vozila. Kada je ovaj brend postao samostalan, Genesis sedan je promenio ime u G80 (kupe je ugašen) dok je Equus postao G90.

„All-Star“ tim

Genesis je svestan da nema iskustvo sa premijum automobilima, pa je oko sebe okupio tim koji se može pohvaliti impresivnom biografijom. Prvi čovek u timu je Manfred Fitzgerald, osoba koja je preporodila Lamborghini prethodnih godina, a za performanse će se postarati Albert Biermann – nekadašnji lider BMW-ove M divizije. Za dizajn će se ponovo postarati Nemac Peter Schreyer, a on sada ima pomoć u vidu Luca Donckerwolkea, koji je u prošlosti radio za Audi, Bentley i Lamborghini. U takvim uslovima očekivanja su dosta velika, ali Genesis pokušava da još uvek „ostane na zemlji“. Na nedavno završenom salonu automobila u Njujorku, upravo je Fitzgerald pričao o budućim planovima kompanije i najavio da Genesis prvo stekne ime, imidž i reputaciju za sebe pre nego što uđe u prodajni rat sa rivalima. Fitzgerald spominje da je profit veoma bitan ukoliko brend želi da preživi u budućnosti, ali u ovom momentu postoje neke druge karakteristike koje Genesis mora da zadovolji pre nego što posveti pažnju napadu na Mercedes, BMW, Audi i Lexus.

Nedostatak modela

Glavni problem Genesisa u ovom momentu je taj da kompanija trenutno pruža samo dva modela i to oba automobila (G80 i G90). Ponuda će uskoro biti proširena i sa manjim sportskim sedanom (G70) kao i sportskim kupeom kao zamena za sadašnji Hyundai Genesis Coupe. Međutim, ključni problem predstavlja nedostatak većih krosovera i SUV-a. Naime, iako automobili i dalje kontrolišu 40% američkog tržišta, krosoveri su zabeležili rast od čak 16% u poslednje dve godine i sada čine 35% tržišta. Očekuje se da bi takav trend mogao biti nastavljen i u budućnosti pa samim tim Genesis se nalazi u ne baš zavidnoj poziciji. Tu prazninu ti trebalo da popuni novi GV80, koji je trenutno u koncept formi, a u prodaji će se pojaviti u roku od dve godine. Genesis je takođe najavio da će svi njegovi sedani nositi G oznaku dok će krosoveri i SUV-ovi biti GV (za sada je nepoznato koju oznaku će nositi kupei). GV80 je tek prvi krosover u ponudi, a do 2021. godine u liniji bi se trebala naći još dva manja slična vozila.

Dizajn

Kao i kod svih ostalih Hyundai-Kia modela prethodnih godina, za dizajn se i ovaj put postarao legendarni Peter Schreyer. Iz navedenog razloga, sigurno ne predstavlja iznenađenje što GV80 više i liči na Nemca nego na Korejca, a prva karakteristika takvog dizajna su veoma čiste linije. Schreyer se odlučio na ovaj potez zato što je želeo da ovaj krosover deluje lagano na sam pogled, ali i zbog podatka što veruje da elegancija mora da bude jednostavna i bez preterivanja. Genesis je već sada potvrdio da će 80% dizajna sa koncepta biti dostupno i na serijskom modelu, posebno iz profila, dok bi farovi mogli pretrpeti minimalne modifikacije i uskoro postati zaštitni znak kompanije. Kvake na vratima se nalaze unutar vozila, ali je sasvim sigurno da ogledala neće ući u serijsku proizvodnju pošto ne zadovoljavaju američke sigurnosne standarde. Slična situacija je i sa 23-inčnim felnama koje su razvijene specifično za koncept.

Enterijer

Najupečatljiviji detalj enterijera je ogroman 22-inčni monitor koji služi umesto sata za brzinu, a na njemu se ujedno nalaze sve komande ukoliko želite da povežete svoj mobilni telefon. Sam enterijer odlikuju dve boje od čega je kožni deo u narandžastoj, a ostatak u sivoj. Koncept pruža dovoljno prostora za četiri odrasle osobe dok bi serijski model trebao da ima dovoljno mesta za jednu osobu više. Očekuje se i bogat izbor standardne i opcione opreme.

 

Mehanika

GV80 deli istu platformu kao i G80, što znači da je pogon na zadnje točkove standardan uz opcioni pogon na sva četiri točka. Jedan od motora bi trebalo da bude V6 zapremine 3,3 litre sa 278 ks u standardnoj verziji, odnosno 365 ks sa opcionim kompresorom. G80 se može naručiti i sa V8 opcijom zapremine 5,0 litara sa 420 ks, ali za sada nije potvrđeno da li će se i on naći pod haubom GV80. Više podataka u vreme pisanja ove priče nema osim detalja da koncept pokreće vodonik, ali on gotovo sigurno neće ugledati svetlost dana (bar ne u skorijoj budućnosti). Ukoliko ovaj krosover ikada stigne i do Evrope onda je gotovo sigurno da će pružati i dizel motor, a možda i hibrid.

 

Zaključak

Genesis cilja BMW X5 kao glavnu konkurenciju, a nemački predstavnik u osnovnoj verziji košta oko 57.000 dolara. Kada se zna da Korejci moraju da se bore sa cenom, GV80 će gotovo sigurno biti za minimalno 10.000 dolara jeftiniji. Možda zvučni smešno da se BMW spominje u istoj rečenici kao i neki Korejac, ali zar se nije isto pričalo i za Lexus pre skoro 30 godina?

 

Zoran Tomasović

(311)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments