1. Home
  2. Vesti
  3. Veliko veče za američke novitete na aukciji kuće Barrett-Jackson
Veliko veče za američke novitete na aukciji kuće Barrett-Jackson
0

Veliko veče za američke novitete na aukciji kuće Barrett-Jackson

153
0
Podelite sa prijateljima:

Aukcijska kuća Barrett-Jackson je najveća ovog tipa u Sjedinjenim Američkim Državama i svake godine organizuje razmenu vlasništva nekih od najskupljih automobila na svetu. Ali, istovremeno možemo da vidimo i neke pristupačne modele, pa tako ova aukcija, koja inače traje po nekoliko sedmica, pruža najbolje iz celog sveta bez obzira na vaš budžet.

Ove godine, zvezda (barem do sada) je jedan od samo dva proizvedena primerka modela Shelby Cobra Super Snake iz 1967. godine. Zapravo, samo jedan je preživeo, pošto je vlasnik s prethodnim završio u Pacifičkom okeanu, a odlikuju ga lične modifikacije Kerola Šelbija, koji je dodao kompresor Paxton na agregat zapremine 7,0 litara i na taj način podigao snagu na preko 800 „grla“. Takav specijalni primerak je koštao novog vlasnika čak 5,5 miliona američkih dolara.


Ali pored klasike, Barrett-Jackson je poznat po još jednoj karakteristici. Naime, svake godine svi američki proizvođači doniraju prvi proizvedeni primerak popularnih novih modela, koji obično budu prodati za astronomske cifre, a celokupni profit bude doniran u neke dobrotvorne svrhe.

Posebno se izdvojio Rik Hendrik, vlasnik istoimenog tima u NASCAR šampionatu, a svake godine je trošio velike sume novca kako bi postao vlasnik prvog proizvedenog Chevroleta. Međutim, kako ovaj put nije bilo Chevroleta (čije automobile Hendrik koristi u auto-moto sportu) tako je i legenda NASCAR-a izostala, ali ni to nije sprečilo kupce da potroše približno pet miliona dolara za šest novih automobila. Pa krenimo redom …

Napad je definitivno predvodio novi GMC Hummer (s naslovne fotografije)za koji je novi vlasnik izdvojio 2,5 miliona dolara. Dok čekamo da debituje njegovo terensko izdanje, GMC je krenuo sa proizvodnjom izdanja pikap kamionet, pa je ovaj konkretni primerak prvi koji je napustio proizvodnu traku. Hummer inače pokreće električni motor sa čak 1.000 konjskih snaga i može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo tri sekunde. Njegova fabrička cena iznosi 112.495 američkih dolara u najskupljem izdanju.

Zatim stižemo do možda najveće premijere koja je zadesila američku automobilsku industriju poslednjih godina. Reč je naravno o Fordu Bronco (slika iznad)koji nikako da krene sa serijskom proizvodnjom, kako zbog epidemije virusa korone tako i zbog problema sa dobavljačima. Ford je ranije najavio da će se to desiti u julu, ali je plan još jednom pomeren. Ovaj konkretni primerak je ručno sklopljen baš za ovu aukciju. Iako je fabrička cena modela oko 60 hiljada najmanjih zelenih novčanica, novi vlasnik je za njega izdvojio čak 1.075.000 „zelembaća“.


Na događaju koji organizuje Barrett-Jackson se našao još jedan Ford. Reč je o ekstremnom izdanju modela Mustang koje se zove Mach 1. Kada konačno stigne u serijskom izdanju, moći će da se kupi za manje od 50 hiljada dolara, ali jedan kupac je platio čak deset puta veću cenu da bi postao vlasnik prvog modela. Mach 1 inače pokreće 5,0-litarski motor sa 480 „konja“ i može da ubrza od nule do 100 km/h za oko četiri sekunde.


Fiat-Chryslerova komercijalna divizija Ram je prošle godine debitovala s najmoćnijim serijskim pikap kamionetom u istoriji pod imenom 1500 TRX. Pokreće ga 6,2-litarski benzinac u kombinaciji sa kompresorom koji razvija 702 „grla“, a s ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 3,7 sekundi, Ram se može pohvaliti performansama superautomobila u kamionetskom izdanju. T-Rex (da, ime se zaista tako izgovara) košta 71.690 dolara u fabričkom izdanju, a za ovog prvoga kupac je odlučio da potroši 410.000 „zelembaća“.


I za kraj, tu je par Cadillaca, konkretnije Blackwing izdanje modela CT4 i CT5. O ova dva primerka smo mnogo pisali prethodnih meseci pošto je reč o poslednja dva Cadillaca visokih performansi koje pogone motori s unutrašnjim sagorevanjem goriva, a svi budući će biti na struju.

CT4 se može pohvaliti sa 472 konjske snage, a CT5 sa čak 668 „grla“. U oba slučaja, su prodati za daleko više novca nego što je njihova fabrička vrednost. Moćniji od dve verzije je pronašao vlasnika za 265 hiljada dolara, a CT4 za 100 hiljada najmanjih zelenih novčanica manje.


Kao smo smo spomenuli nekoliko puta do sada, cene jesu astronomske, ali na kraju dana, svi oni koji su učestvovali su proživeli takozvanu „win-win“ situaciju. To znači da su u dobrotvorne svrhe donirali sume, a automobilski proizvođači i kupci mogu da iskoriste izdvojene iznose kao poreske olakšice.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments