1. Home
  2. Vesti
  3. Koje mane ispoljava novi Renault Clio 5
Koje mane ispoljava novi Renault Clio 5
8

Koje mane ispoljava novi Renault Clio 5

8.82K
8
Podelite sa prijateljima:

Super popularni mališa iz Francuske, Renault Clio 5 je na tržištu od 2019. godine, što znači da je bilo dovoljno vremena da prođe kroz test pouzdanosti. Naše kolege iz lista L’Automobile navode da s Clio nije pokazao kao primer izuzetnog inženjeringa, ali je u svakom slučaju dovoljno dobar da bi zadovoljio.

Na prvi pogled je teško razlikovati aktuelni od modela iz prethodnog pokololenja, a Renault definitivno u razvoj noviteta nije kretao od nule. Šasija je podešena na način da pruži što bolji komfor za putnike, ali je čini se i dovoljno dobro prilagođena zahtevima zabavne vožnje. Iako smo već upoznati i mi, a i naši čitaoci, s osobinama Clija, da navedemo da i francuske kolege govore o zadovoljavajućoj agilnosti, kao i dobrom kvalitetu materijala u enterijeru, ali samo ako se izbegne bazična verzija.

Mane simpatičnog heča

Nekoliko je momenata u vezi s predstavnikom Renaulta u B segmentu, koje bi konstruktor voleo da se nisu ni desili. Naime, mnogi kupci se žale na kvalitet panela koji služi kao poligon za taktilne, digitalne instrukcije, pa su se javljali problemi sa prikazivanjem informacija, ali i sa povezivošću. Često se dešavalo da ti problemi i ne mogu biti rešeni preko mreže tek tako.

Poznate su i sekiracije s pogonskom jedinicom 1.0 TCe 100 konjskih snaga, koja se pokazala kao problematična s aspekta ubrizgavanja goriva. Problem se uobičajeno ispoljavao upozoravajućom porukom na centralnoj konzoli, ali je bilo slučajeva i da motor nije mogao biti pokrenut. Što se tiče električne instalacije, zabeleženi su i brojni slučajevi u kojima su osgurači pravili probleme, a mnogi primerci Clija su, nezavisno od tipa motora koji ih je pogonio, ostajali ispražnjenog akumulatora. Često je i samo dva dana bez akcije bilo dovoljno pauze da bi akumulator ostajao bez energije, takoreći zanesvešćen.

U ovoj generaciji mališana još nije debitovao Blue dCi 100, ali će ga uskoro biti i u izdanju od 115 konjskih snaga. Pre dan-dva napisasmo da nova jedinica TCe 140 zamenjuje stari TCe 130, a da je u ponudi i hibrid iste snage E-Tech, ali su ova izdanja tek odnedavno s kupcima, pa relevantnih iskustava u ovom segmentu još uvek nema.

Kvalitet

Precizna završna obrada i uklapanje elemenata karoserije, pažljiva zaštita šasije, kvalitetni materijali, „izuzetan finalni dodir majstora u kabini“… Novi Clio čini da prethodnika očas posla zaboravite, i to u potpunosti. Novajlija nudi i izvesne opcije personalizacije koje bacaju u zasenak mnoge rivale u segmentu

Na osnovu svega izrečenog, francuski novinari pišu da je Clio 4 bio veliko razočarenje zbog traljave izrade i loše pouzdanosti, što se ne može pripisati i Cliju 4, barem ne što se tiče prvog navoda, dok bi se na temu pouzdanosti imalo još što-šta popraviti.

Ipak, sve u svemu, Clio je po mišljenju redakcije koju smo pomenuli, model za preporuku. Što se nas tiče, Perica Rajković je u više navrata, na veoma iscrpan način, u rubrici Testovi izneo svoja zapažanja i mišljenje.

AutoRepublika

Izvor

(8822)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Niste napisali da kad Pežo krene sa projektom novog auta, polazna tačka mu je aktuelni renault model. Inžinjerski pokradu sve što se može pokrasti a izgled dude naprćeni reno. Tako je i sa prethodnim 208, pa sa projektom 2008, kopije Captura, pa ovim sadašnjim 308 što tek izlazi koji je hakovani Megan. Samo pogledajte detalje, kao prednaj hauba, krila vrata, osim detalja koji ga specifično razlikuju, kao „zinuti“ gril, slonovski zubi i poljesnuti zadnji kraj sa fake izduvima od MIG 29 . Ovde bi dodao da recimo Megane i Talisman imaju dosta ukradenih detalja sa Pasata i Golfa. Neverovatno deluje,… Pročitaj više »

Sebastian L.

Druže, krajnje ti je vreme za posetu oftamologu. Kad se već nisi dovoljno bavio studiranjem inženjerstva pod mlade dane…

moron

„Na osnovu svega izrečenog, francuski novinari pišu da je Clio 4 bio veliko razočarenje zbog traljave izrade i loše pouzdanosti, što se ne može pripisati i Cliju 4, …“
Greška u pisanju, ovde na kraju rečenice treba „Cliju 5“

A, šta je problem sa 1,0 TCe? Da li je zato 1,0 „izduvan“ na 90 ks ?

Don

To ono motorče u koje ide plin? Ma daćisti tvrde da prijeđe milion bez kvarova, izmjene ulja i filtera a ono još jedno francusko nepouzdano đubre. Svi su oni takvi, i one džukele, valjda sad budu naučili od žabara kako se pravi motor. Koji pušta ulje, doduše :-)))

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Balkanboj

A kad bi izvršio izmenu ulja ako ga prethodno ne ispustiš? To ti je vizuelni indikator potrošenosti ulja.

Don

Je li? Pa reci to ekipi na tehničkom kad ne dobiješ prolaz i narede ti da u 48h popravis brtvljenje motora i curenja ulja inače nema registracije.

Slavko

Ne radi se direktno o Clio-u, ali pre nekako neki clan na Dacia facebook grupi veli da su ga zvali u servis da na novom stepveju podese neke parametre ubrizgavanja za tce motor (kod nas)…
Uopste uzevsi, taj motor ne bi smeo imati nekih velikih problema, obzirom da dobar deo Dacia game se bazira na njemu, takodje Renault game, i nekih modela Nissana.

Dobrivoje

Da li ima mnogo šasiju ili karoseriju?