1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo je novi Ford Mustang Mach 1
Ovo je novi Ford Mustang Mach 1
1

Ovo je novi Ford Mustang Mach 1

779
1
Podelite sa prijateljima:

U Fordovoj ponudi, model Mustang danas zauzima izuzetno značajno mesto, možda čak znači više nego ikada ranije u svojoj istoriji. Ne samo što je reč o legendarnom proizvodu i, uz Chevrolet Corvette možda najpoznatijem američkom modelu, već će Mustang naredne godine ostati jedini Fordov putnički automobil na domaćem tržištu.

Ford Mustang Mach 1 – prednji kraj i bok

Za tako nešto je kriva politika proizvođača koji smatra da je vreme tradicionalnih automobila prošlo, ali je Mustang ipak previše veliko ime da završi američkom sudbinom Fieste, Focusa, Fusiona i Taurusa. Znajući sve to, očekivanja su da će Ford uskoro debitovati s velikim brojem specijalnih verzija (kao da ih već nije bilo dovoljno), a jedna od njih je javnosti predstavljena juče.

Reč je o modelu Mach 1 koji će u Mustangovoj ponudi zameniti dve dosadašnje specijalne verzije. Jedna od njih je Bullett, koji je ranije najavljen kao limitirani model za samo dve godine, dok je drugi mnogo hvaljeni, ali slabo prodavani Shelby GT350. To nam govori da će Mach 1 pružati karakteristike oba vozila i za svakoga po nešto.

Ford Mustang Mach 1 – zadnji kraj i bok

Mach 1 oznaka je jednako legendarna koliko i sam Mustang. Originalno je debitovala 1969. godine kako bi označila sportski paket opreme na modelima s V8 motorima, da bi se tokom mračnog perioda sedamdesetih godina prošlog veka, mogla naručiti i sa agretom konfigurisanim s šest cilindara. Po prvi put je penzionisana 1978. godine, ali se ponovo vratila pre 17 godina na dvogodišnju „probu“.

Ford kaže da je novi Mach 1 možda najbliži Shelby modelima bez da nosi oznaku popularne tjuning kuče. Ovaj put, pažnja nije posvećena sirovoj snazi već odličnom balansu celog automobila. Inženjeri su želeli proizvod koji će biti fantastičan za vožnju na stazama, a da pri tom neće izgubiti civilizovanost na „civilnim stazama“, odnosno na javnim putevima.

Fodr Mustang Mach 1 enterijer

Mnogi mehanički i aerodinamični detalji su preuzeti sa spomenutog Shelbyja GT350 pa bi Mach 1 trebalo da bude vrhunac jednog Mustanga za vožnju na stazama. Spomenućemo da je prednji deo nešto niži od ostatka vozila i da pruža poseban dodatak na braniku za bolje ponašanje u krivinama, a tu su i otvori na haubi, mali spojler, modifikovano ogibljenje i veliki broj električnih pomagala koje je razvio Shelby American. Četiri izduvne grane i kočni diskovi presvučeni ugljenikom (takozvane karbonske kočnice) su „pozajmljene“ od još moćnijeg Shelbyja GT500.

Ford Mustang Mach 1 nekad i sad

Kada je reč o mehanici, ispod haube se krije poznati 5,0-litarski „Coyote“ V8 agregat. On razvija 480 konjskih snaga, što je identična cifra kao što krasi odlazeći Bullitt i za 20 „grla“ više nego standardan Mustangu GT. Maksimalni obrtni momenat od 569 Nm se nije menjao, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog i desetostepenog automatskog menjača. Performanse su nepoznate u vreme pisanja ove priče, ali ćemo spomenuti da je maločas pomenuti Bullitt mogao da ubrza do 100 km/h za samo 4,1 sekundu.


Sa dizajnerske strane, Mach 1 će biti dostupan sa deset boja i grafikama koje podsećaju na prvu godinu ovog modela (1969.). U izboru felni kupac mora da bira između 19 i 20 inčnih, dok je enterijer dobio nova sedišta i nešto mračnije boje u poređenju sa standardnim modelom.

Ford je najavio da će ponuda biti limitirana, što nam govori da će Mach 1 biti u prodaji svega dve ili tri godine. Mediji smatraju da bi početna cena mogla da iznosi oko 50.000 američkih dolara, što je za oko 10.000 zelenih novčanica jeftinije od naknade koja se očekuje za Shelby GT350.

Za koju god cenu da se proizvođač odluči na kraju, sa tako limitiranom prodajom nema sumnje da će saloni „nabiti“ značajno veće cene od standardne varijante. I pored toga, ostaje radost što je jedno takvo legendarno ime ponovo na putevima.

AutoRepublika

(779)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Nema shaker hood kao sto je Mach 1 nekada imao (cak i u 2003-2004 generaciji), ali opet odlican posao. Steta je samo sto ce saloni nabiti toliko velike cene preko fabricke cene da ce na kraju verovatno biti skuplji nego bogato opremljena Corvette.