1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao GMC Hummer kakvog ne znamo i ne poznajemo
Debitovao GMC Hummer kakvog ne znamo i ne poznajemo
6

Debitovao GMC Hummer kakvog ne znamo i ne poznajemo

823
6
Podelite sa prijateljima:

Svi sigurno pamtimo Hummer. Voleli ga ili ga pak mrzeli, ostavio je veoma upečatljiv trag u automobilskoj industriji, i u jednom periodu je predstavljao veliki statusni simbol. Svaki reper i atletičar je morao da ima svoj model u povećoj garaži, jer je takva bila potreba, ona koja je nametala da se modeli H1, H2, a i „manji“ H3 parkiraju i kod svoje kuće.

Iako je AM General proizvodio vojni Humvee još od ranih osamdesetih godina prošlog veka, u rukama General Motorsa, ovaj brend se našao početkom ovog veka. Štaviše, najveći američki proizvođač vozila je otkazao razvoj veoma obećavajućeg modela EV1 da bi se otvorio prostor za glomaznog terenca, o čemu smo vam ranije pisali.


Tokom desetak godina pod komandom General Motorsa, prodaja i profit Hummera su cvetali. Sve se činilo kao u bajci, a onda je Ameriku pogodila velika recesija i preko noći su se cene benzina udvosturčile. Gigant se odjednom našao u krizi, u prvoj većoj u svojoj istoriji, i uputio se u Vašington da bi tražio velike državne zajmove u nadi da će ipak da preživi.

Tada se pokrenulo i pitanje Hummera koji je, iako izuzetno profitabilan i popularan brend, značajno štetio imidžu kompanije. Tada prvi čovek marke Rik Vagonir će kasnije izjaviti, „kako smo mogli da tražimo državni novac i nastavimo da proizvodimo terenac koji troši 29 litara na 100 prevaljenih kilometara, u vreme kada gorivo nikada nije bilo skuplje u Americi?“.


Očekivali smo da će Hummer otići u penziju zajedno sa Oldsmobileom, Pontiacom i Saturnom, i zaista jeste, sve do 30. januara ove godine. Tada je tokom velikog finala američkog fudbala „Super Bowl“ košarkaška zvezda Lebron Džejms, u reklami najavila povratak Hummera, ali ne kao samostalne marke, već kao modela divizije GMC.

Ova oznaka je relativno nepoznata izvan Amerike, a reč je o komercijalnoj diviziji General Motorsa koja posluje od 1917. godine i bavi se prodajom krosovera, terenaca i pikap kamioneta za one sa dubljim džepom.

Džejms je tada rekao javnosti da će novi Hummer razvijati 1.000 konjskih snaga i ubrzavati iz mirovanja do 100 km/h za manje od tri sekunde. Premijera je zakazana za maj, ali je odložena nekoliko puta zbog poznate epidemije virusa korone. Ali odlaganja više nema i GMC Hummer je sada zvanično ispred nas.

Bilo bi lako reći da su Tesla Cybertruck, Rivian R1T i budući modeli Forda, Nikole i Lordstowna ključna konkurencija, ali je GMC otišao još korak dalje.

Uvek smo se pitali zašto General Motors nema konkurenta performantnim pikapima poput Forda F-150 Raptora i novog Rama 1500 TRX-a, a kompanija kaže da će za takvu namenu poslužiiti upravo Hummer. Teško je porediti „babe i žabe“, osim ako poslušate proizvođača koji kaže da su performanse ipak performanse bez obzira da li se ispod haube krije benzinac ili električni motor. Pa neka im onda bude…

Bilo kako bilo, ispred nas je Hummer u kamionetskom izdanju, ali nešto kasnije ponuda će biti proširena i sa terencem. Kako to obično biva, u samom početku kupac će moći da dobije samo najskuplje verzije i to već krajem 2021. godine, dok će one pristupačnije stići tek 2023. i 2024. godine.


Sa dizajnerske strane, Hummer je zadržao mnoge linije sa (ne)slavnih prethodnika. I dalje je glomazan i kockast, a prvi deo koji će vam privući pažnju je poveća hromirana maska hladnjaka. LED osvetlenje kompletira utisak, pa nema sumnje da je plan GMC-a, ne samo da privuče nove mušterije već i da podseti one stare zašto im se Hummer nekada dopadao.

General Motors nam takođe dodaje da je kamionet jako aerodinamičan, iako tako ne deluje na prvi pogled, i da čak sitnice kao što je stil farova i retrovizora prave veliku razliku. U stilu GMC-ovog kamioneta Sierra, i vrata prikolice se mogu otvoriti na nekoliko različitih načina za lakši ulazak i izlazak, a ovaj trend se naziva MultiPro.

Hummer bi trebao da pruža i impresivne terenske mogućnosti na negostoljubivim terenima, pa se ispod vozila nalaze velike limene ploče za zaštitu podvozja, od štete koju može naneti kamenje i slični materijali iz prirode. Ovaj kamionet će biti jedino takvo vozilo, gde će se kompletan krov moći skinuti u prvom redu sedišta, odnosno na dva podeljena načina u drugom redu.

Mnogo veća pažnja je posvećena enterijeru. Ne samo što su materijali izuzetno visokog kvaliteta već je izbor standardne i opcione opreme pozavidan. Za početak, Hummer pruža glomazni 13,4-inčni monitor dok je ispred vozača jednako veliki 12,3-inčni monitor za prikaz informacija poput brzine kretanja, temperature i sličnih podataka.

Prostora ima dovoljno za pet odraslih osoba, a sudeći prema priloženim fotografijama drugi red sedišta nije preterano impresivan za vozilo takvih dimenzija. GMC spominje da je celo vozilo povezano kamerama, pa čak i ono šta se nalazi ispod kabine, a na taj način vlasnik će konstantno imati predstavu šta se dešava sa četvorotočkašem.

Zatim stižemo i do tehničkih podataka, a još od kada je najavljen GMC je obećavao neverovatnih 15.592 Nm obrtnog momenta. Brojka je naravno nerealna i predstavlja obrtni momenat kada pneumatici dodirnu podlogu dok je cifra kod električnog agregata mnogo realnijih 1.085 Nm.

Ono šta jeste impresivno je podatak da će Hummer moći da se puni na brzim DC punjačima od 800 volti, pa će vlasnik biti u stanju da dobije 160 kilometara vožnje za samo desetak minuta punjenja.

GMC još uvek nije objavio sve detalje po pitanju baterija, ali kaže da će maksimalni domet iznositi oko 560 kilometara. Kao što je obećano, u najmoćnijoj verziji Hummer razvija 1.000 konjskih snaga, i ubrzava iz mirovanja do 100 km/h za manje od tri sekunde.

Kao što smo spomenuli, ovaj kamionet bi trebalo da pruži i impresivne terenske mogućnosti. Klirens iznosi 33 centimetra, a vazdušno ogibljenje omogućava da savlada terene pod uglovima do 44 stepena. Najveće felne će biti 18-inčne uz Goodyear Wrangler All Territory pneumatike.


U samom početku, samo paket Edition 1 će biti dostupan kupcima, a za njega će vlasnik morati da izdvoji 112.000 američkih dolara. Za spomenutu sumu, novi vlasnik dobija tri električna motora (po jedan na svakom zadnjem točku i jedan napred na osovini), a ista verzija će kasnije moći da se kupi i za 99.995 zelenih novčanica bez dodatne opreme.

Tokom 2023. godine će debitovati i one jeftinije verzije koje će spustiti cenu na brojku od 79.995 dolara, mada je i onda realno očekivati da će izložbeno-prodajni saloni tražiti veće sume za svoju robu. Do tada, GMC bi treblao da proširi ponudu i sa modelima sa slabijim motorima, kao i sa manjim brojem agregata. Pored toga, očekuje se i nekoliko verzija baterijskih pakovanja koja će se razlikovati po dostupnom kapacitetu za smeštaj pogonskog „goriva“.


Na prvi pogled nam se čini da je GMC uradio odličan posao i da je General Motors konačno nadmašio Ford i Chrysler u njihovoj igri. Ostaje nam da vidimo kako će se Hummer ponašati na terenskim testovima, a ako ništa drugo, sasvim smo sigurni da će svaki reper i atletičar imati jedan parkiran u svojoj garaži … Ponovo.

AutoRepublika

(823)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Izgleda kao pravi Hamer. Nigdje se ne vidi da pripada GMC-u osim malih slova pozadi. Odlučite se više, ili će ili će biti Hamer ili GMC.? Nigdje ni pomena o jačini baterija, autonomiji, ukupnoj snazi, ukupnoj masi.?Ovi LCD ekrani na otvorenom terenskom vozilu na – 40C u divljini Aljaske nisu najsrećnije rješenje.

BB

Koje Aljaske? Ovo neće nikad ni sići sa asfalta. Nije ovobza „terendžije“ nego za „duvadžije“

Bungi

U tome i jeste poenta priče.Reklamiraju ga kao Hamer, surovi terenac, a ispostaviće se da njegove baterije ne mogu ni u gradu da pruže neku solidnu autonomiju a kamoli u nekoj divljini.

Yankee

1.000 ks, prelazi 560 km izmedju punjenja. To su jedine za sada dostupne informacije.

Bungi

O, da.?Pri idealnoj brzini od 90 km/h, bez uključene klime, samo vozač i prazan tovarni prostor.Poželjno je da i put bude ravan ili nizbrdo.

Бранило

13.4 инча + 12.3 испред возача ??? … мало је то… без 32 инча 4к екрана нема вожње :)))