1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot 308 dobija električnu varijantu?
Peugeot 308 dobija električnu varijantu?
2

Peugeot 308 dobija električnu varijantu?

251
2
Podelite sa prijateljima:

Šef za razvoj novih proizvoda francuskog „lava“, Žerom Mišeron, potvrdio je da Peugeot razmatra opciju potpuno električnog izdanja nove generacije 308-ice. 

Francuzi su ranije minimalizovali mogućnosti plasiranja performantnog plug-in hibridnog izdanja pod PSE oznakom, uz opasku da ne postoji tržište za ovakve hot heč modele.

Sada stižu nešto drugačije informacije u vezi sa potencijalnim električnim automobilom kao delom familije treće iteracije Peugeota 308. „Želimo da pružimo potrošačima moć izbora, jer se tržište vrlo brzo menja i nastojimo da imamo prave odgovore“, kazao je Mišeron.

„Ponudićemo 308 sa dizel i benzinskim motorima, ali smo već odlučili i da ubacimo blagi hibrid, a imamo i plan za električnu varijantu“, izjavio je rukovodilac francuske marke. On je potvrdio da bi najverovatnije koristili postojeću EMP2 platformu.

Prema zvaničnim podacima, EMP2 može podržati automobile koji koriste tradicionalne SUS pogonske jedinice, potom MHEV izdanja, kao plug-in hibride. Do sada nije bilo mnogo govora o tome da se EMP2 koristi kao baza za EV modele jer je ta uloga posvećena manjoj platformi CMP – koju koriste Peugeot 208, Opel Corsa ali i Citroen C4 koji je pripadnik C segmenta, kao i Peugeot 308. Međutim, jasno je da ova baza može biti temelj za električna vozila, jer je Peugeot već iskoristio za e-Traveller.

„Oslonili bismo se na EMP2, mada u Stellantis grupi imamo više opcija za elektrifikaciju“, rekao je Mišeron. Očito je da se ozbiljno razmatra i EV izdanje nove 308-ice. Podsetimo, prethodna generacija velikog rivala – Golfa, imala je u svojoj ponudi pored raznih SUS modela, GTE plug-in hibrid, ali i električnu varijantu.

Peugeot želi da nova generacija modela 308 bude jedan od stubova još snažnijeg uspona ove marke, i glavni cilj je da skine sa trona u C segmentu VW Golf. Ukoliko Francuzi zaista reše da novi hečbek dobije i EV verziju, onda je za očekivati da se iskoristi već postojeća kombinacija baterija od 50 kWh i elektromotora od 136 ks koja se nudi u nekolicini vozila Stellantisa.

Osim toga, ne treba smetnuti sa uma da je nekadašnja PSA grupa odavno počela rad na novoj platformi eVMP koja bi trebalo da debituje 2023. godine i omogući skladištenje većih baterija, kao i da se radi na snažnijim elektromotorima za novu generaciju EV modela.

Galski proizvođač je na startu ponudio dva plug-in hibrida kod nove 308-ice. Reč je o modelima sa 180 i 225 ks. Obe verzije koriste 1,6-litarski benzinac u kombinaciji sa elektromotorom. Vozaču je kod slabijeg izdanja ukupno na raspolaganju 180 ks i 360 Nm, a kod snažnijeg 225 ks i 360 Nm. Hybrid 180 može preći 60 km koristeći samo električnu energiju, i to po WLTP protokolu, dok varijanta sa 225 ks ima nešto manji domet – 59 km.

Pred Peugeotom i 308-icom su očigledno vrlo uzbudljive godine.

AutoRepublika 

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Citah na worldscoop.forumpro.fr da ce, pazite sad, 308ica GT u hibridnom izdanju da kosta u FR 50 tisuca eura.

Al je skupo kad hoce covek da stedi na gorivu 🙂

Branko

I nije ti neki argument , bar ne za Hrvatsku. U Hr Nissan X-Trail XT 1.7d 4WD Tekna sa 150 KS košta 48.000 EUR, a Peugeot 3008 Hybrid4 Road trip sa 300 KS 48.500 EUR.