1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko je Toyotu koštala konverzija Corolle hedžbek u karavan?
Koliko je Toyotu koštala konverzija Corolle hedžbek u karavan?
0

Koliko je Toyotu koštala konverzija Corolle hedžbek u karavan?

494
0
Podelite sa prijateljima:

Oduvek smo se pitali koja je cena koštanja automobila, to jest koliko fabriku košta da proizvede jedno vozila, a što bi uključivalo troškove rada, materijala i svih komponenti, ali bez troškova istraživanja i razvoja.

Ispostavilo se da je ta cena u rasponu između 10 i 25% u odnosu na prodajnu cenu, zavisno već od veličine automobila i (ne)pripadnosti premijum segmentu. Ovaj put imamo nešto slično za temu, jer je japanski gigant izašao u javnost sa interesantnim podatkom.

U ranijem delu godine predstavljena je nova generacija Corolle u hedžbek verziji, brzo potom je usledio karavan, a pre par dana smo se upoznali i sa kompaktnim sedanom. Kako je godinama unazad osnovna verzija Corolle stizala u hedžbek formi, tako je ona bila osnova za dalje modifikacije u limuzinu i karavan.

Toyota je objavila da trošak modifikacije hedžbeka u caravan iznosi oko 61 milion evra, a da je na neophodne operacije koje konverzija podrazumeva, utrošeno oko 400.000 radnih sati. Ukoliko bi pretpostavili da je trošak angažovanja radne snage jedini neophodan u proceduri prilagođavanja hedžbeka, ispostavilo bi se da prosečna bruto cena radnog sata radnika Toyote iznosi malo preko 150 evra.

Ovaj podatak uključuje poreze i doprinose na lična primanja, a znajući koliki su troškovi radne snage u razvijenim zemljama, informacija deluje potpuno verodostojno.

Još da dodamo da je po prvi put u istoriji, celokupan rad (uključujući dizajn) u vezi sa transformacijom, izvršen na našem, evropskom kontinentu.

AutoRepublika

(494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments