1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai razvija električnu verziju malog Caspera za evropsko tržište
Hyundai razvija električnu verziju malog Caspera za evropsko tržište
6

Hyundai razvija električnu verziju malog Caspera za evropsko tržište

180
6
Podelite sa prijateljima:

Trenutno, najmanji krosover u ponudi korejske marke Hyundai Casper dostupan je samo u matičnoj državi, Južnoj Koreji, i to samo sa benzinskim motorima pod haubom, ali će se do kraja ove godine pojaviti i električna verzija, kostruisana s željom da se uklopi u segment jeftinih vozila na evropskom tržištu.

Hyundai Casper je debitovao u jesen 2021. godine, kao najmanji krosover u asortimanu južnokorejskog brenda, njegova ukupna dužina je samo 3.595 milimetara, širina – 1.595 mm, visina – 1.575 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.400 mm. Uprkos malim gabaritima i niskoj ceni od oko 10,2 hiljade evra, Casper je prilično bogato opremljen aktivnim i pasivnim sigurnosnim sistemima, ali su njegovi motori skromni – benzinski „litrenjak“ snage od 76 ili 100 „konjića“, i donosi isključivo pogon na prednje točkove.

Casper je u svojoj domovini postao veoma popularan: prošle godine njegova prodaja u Južnoj Koreji, prema samom Hyundaiju, iznosila tačno 45.451 jedinica, što je više od rezultata Hyundaija Kone (34.707 jedinica), koji se nudi istovremeno sa ugljovodoničnim, hibridnim i električnim pogonskim sklopovima. Zaostali su i subkompaktni SUV Hyundai Venue (8.281 jedinica) i kompaktni Tucson (43.744 jedinice).

Sićušan ćekrajem ove godine, debitovati u Evropi kao električni automobil, rekao je  Lionel Frenč Keoh, generalni direktor regionalnog odeljenja po iemnu Hyundai Motor France, i to za francuski magazin Auto Moto. Kamuflirani prototipovi električnog Caspera nedavno su primećeni u Japanu, njihove slike je objavio španski časopis motor.es. Električna verzija nudi drugačiji dizajn farova i prednjeg dela u celini u odnosu na benzinsku verziju, a bočne i zadnje strane izgledaju kao i kod benzinske verzije.

Bateriski Casper u osnovnoj konfiguraciji će koštati oko 20 hiljada evra, odnosno namenjen je borbi protiv jeftinih električnih automobila kao što su Citroen e-C3 i Dacia Spring. Štaviše, radi dobijanja državnih subvencija, proizvodnja električnog Caspera će najverovatnije biti lokalizovana u Evropi u fabrici Hyundaija u Nošovicama (Češka), gde se trenutno proizvode modeli i30, Tucson i Kona Electric. Da li će električni Casper dobiti klona pod brendom Kije, e to još uvek nije poznato.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa, ovaj je kraći od i10 za oko 7 cm !!! Čak ima i malo manji Wb.
Ne razumem. Ako i10 može u Evropi da se nudi sa tri SUS agregata, zašto ovaj maleni SUV u Evropi mora da se nudi samo kao EV? A u J. Koreji kao SUS. Nije ni čudo da je u Koreji bolje prodavan i od Kone i od Tucsona.

Matija

Pozitivno je da se, malo po malo, cela auto-industrija vraca malim automobilima i to na e-pogon! E-Casper je pravi mali gradski auto i zato izbor e-pogona smatram adekvatnim za tu svrhu. Sto se dizajna tice, nadam se da ce dizajneri Hyundaija za promociju da ga oslobode viska detalja (ogromna maska napred) i da ce malo da ispeglaju karoseriju (da poravnaju malo prozore)! Ako cena bude u skladu sa njegovom velicinom onda mogu da kazem „dobro nam dosao!“ 🙂

S mile

Potrebno je favorizovati male gradske EV za smanjivanje emisije po gradovima. Nisam protiv SUVova. Ali mi se cini da ce polako da nabacuju neke dazbine za njihovo posedovanje. Te teski, te siroki za parking samo im nalaze nesto

Matija

Dazbine za SUV – nije iskljuceno! Politicari su roba na trzistu i njihov opstanak zavisi od simpatija biraca. Da bi su dodvorili masi, spremni su na svakojaku glupost! Demokratija mora da bude bazirana na naucnoj osnovi a ne na principima finansijske berze!

BB

Pa prva ta nauka je pokvarena i zaskočena od kojekakvih kvazi stručnjaka. Nije ni nauka sad kao što je bila nekad, nažalost…

Matija

Znaci, dizi ruke, pisi propalo, nista ne valja?