1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota obustavlja proizvodnju u Češkoj
Toyota obustavlja proizvodnju u Češkoj
4

Toyota obustavlja proizvodnju u Češkoj

246
4
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka primorana je da na dve nedelje zaustavi proizvodnju u pogonu u centralnoevropskoj zemlji. 

Toyota je saopštila da će fabrika prestati sa radom 22. marta, i da četrnaest dana neće biti proizvodnje. Razlog je kao i kod većine ostalih automobilskih brendova – nedostatak poluprovodnika. Predstavnici japanskog brenda ističu da je nedostatak ovaj put prouzrokovan lošim vremenskim uslovima u Severnoj Americi, što je poremetilo tamošnju logistiku.

Stoga će doći do kašnjenja u isporukama, te je Toyota rešila da pošalje radnike na mali odmor. Toyotina fabrika u Kolinu trenutno proizvodi tri modela: Aygo, Peugeot 108 i Citroen C1. Nekada je ovaj pogon bio zajednički poduhvat japanske marke i bivše PSA grupacije, ali su se Francuzi povukli iz projekta.

Prema aktuelnim podacima, Toyota će nastaviti da proizvodi 108/C1 do kraja tekuće godine. Nakon toga izvesno je da će ovi automobili otići u istoriju, s obzirom na to da Peugeot i Citroen neće posedovati tipične predstavnike u A segmentu.

Japanska kompanija preuzela je upravljanje pogonom u Kolinu 1. januara ove godine. Imaju velike planove za fabriku u Češkoj, pa bi tako u drugoj polovini godine trebalo da počne proizvodnja nove generacije Yarisa u tom pogonu.

Toyotine fabrike u Evropi do sada nisu bile pogođene globalnom krizom u vezi sa nedostatkom poluprovodnika i mikroprocesora.

AutoRepublika 

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zar nedavno nije bio neki hvalospev kako jedino Toyota nema problem ove vrste i to zbog toga što pametno planira nivo zaliha, daleko pametnije od drugih ?

BB

K’o Srbija i pandemija…

Don

Kako, pa pandemija je sve veća i veća ?:-)

Don

Je, bio je, al au rekli da će i to trajati do nekog mjeseca i onda banana. Samo, rodile banane u Martu već.