1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Porsche Taycan je sa velikom razlikom pobedio Teslu Model S Plaid na Nirburgringu
Novi Porsche Taycan je sa velikom razlikom pobedio Teslu Model S Plaid na Nirburgringu
1

Novi Porsche Taycan je sa velikom razlikom pobedio Teslu Model S Plaid na Nirburgringu

168
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche nije gubio vreme da najavi svoj prvi novi model za 2024. godinu. Naime, štutgarska marka će proširiti liniju Taycana vrhunskim završnim nivoom. Električna limuzina još nije imenovana niti predstavljena, ali je već postala najbrži električni Porsche na stazi Nirburgring.

Vozač fabričkog razvoja Lars Kern prešao je iscrpljujuću stazu za 7:07,55 u predserijskoj verziji nadolazeće verzije Taycana. Da bude jasnije, to je 26 sekundi brže od vremena koje je postavio Taycan Turbo S opremljen performantnim paketom u avgustu sada već preprošle, 2022. godine. Kern je postavio vreme od 6:47,25 u 911 GT2 RS (generacija 991) opremljenim paketom Weissach i 918 Spyder je postigao 6:57 u septembru 2013. godine.

Ali, za Porsche je mnogo bitnije što je Taycan za skoro 20 sekundi pobedio Teslu Model S Plaid čije vreme je 7:25,23. Porsche takođe napominje da su Kernova vremena kruga bila skoro potpuno identična, što sugeriše da električni pogon pruža ponovljive performanse čak i kada se snažno pritisne papučica gasa.

Prelazak Nirburgringa za navedeno vreme stavlja novu verziju Taycana na teritoriju superautomobila. Još uvek se ne zna šta je tačno urađeno na Taycanu da bi se postigle ove performansse. Ono što se zna jeste da model neće biti u potpunosti predstavljen do kasnijeg dela (n)ove godine. Na slikama se vidi komplet karoserije specifičan za opremu koji uključuje prednji razdelnik sa krilima, usisnike za vazduh ispod farova (verovatno hlade prednje kočnice), bočne pragove i veliki krilo. Porsche napominje da je predserijski prototip opremio kavezom i trkačkim sedištima pre nego što ga je pustio na „Ring“.

Raniji špijunski snimci bacili su malo svetla na prestojeći model, koji bi mogao da nosi sufiks Turbo GT. Daju bolji uvid u karoseriju, i pokazuju zadnji deo sa širim lukovima točkova, krilima na braniku i difuzorom vazduha. Razumno je pretpostaviti da će promene šasije i vešanja takođe biti deo paketa, iako zvanične informacije još nisu dostupne, a Porsche bi mogao da „ubrizga“ više snage u pogon. Kako sada stoji, najsnažniji Taycan je Turbo S, koji generiše do 750 konjskih snaga.

Više detalja o novoj verziji Taycana pojaviće se u narednim mesecima.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Imperija uzvraca udarac!“ 🙂 Potrajace ovaj dvoboj!