1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Pionir turbobenzinaca direktno iz fabrike
AR pijaca klasika: Pionir turbobenzinaca direktno iz fabrike

AR pijaca klasika: Pionir turbobenzinaca direktno iz fabrike

2.60K
21
Podelite sa prijateljima:

Verovatno ćemo vas baš iznenaditi kada vam kažemo da je prvi fabrički turbobenzinac stigao iz kompanije koja je u svoje vreme bila poznata po izuzetno velikim i moćnim atmosferskim motorima sa osam cilindara. Još je veći šok kada znamo da je nastao 1962. godine, i to baš u vreme kada su američkim putevima dominirale glomazne grdosije.

Ali sam model Chevrolet Corvair je uvek bio drugačiji od ostalih modela iz Detroita i samim tim, zaslužio je tu čast da ga pokreće fabrički turbobenzinac, mada je ideja više bila iz finansijskih razloga nego zato što se Chevrolet kao želeo razlikovati.


Corvair je originalno debitovao 1960. godine kao trio veoma uspešnih američkih kompakata, a u takvu ponudu su spadali i modeli Ford Falcon i Plymouth Valiant. Dok su Falcon i Valiant bili samo umanjene verzije većih modela, Corvair je imao pozadi postavljen motor sa šest cilindara i vazdušnim hlađenjem i to čak tri godine pre Porschea 911.

Jenkiji nisu bili baš navikli da vide četvorotočkaše sa motorom postavljenim pozadi, pa se samim tim Corvair prodavao lošije od Falcona i Valianta, a Chevrolet se našao u velikoj panici 1962. godine kada su rivali dobili i opcije sa osam cilindara.

Kako Corvair nije imao dovoljno prostora ispod haube, to jest prtljažnika, odluka je pala da se primeni tehnologija na kojoj je bratski brend Buick već uveliko radio. To je turbo punjač i ponuđen je kao opcija na već postojećem 2,7-litarskom motoru. Dok se atmosferac mogao pohvaliti s 95 „konja“, turbobenzinac je povećao snagu na 150 „grla“.

Izbor menjača je obuhvatio četvorostepeni manuelni i trostepeni automatski. Turbo je dodavao 422 dolara (današnjih 4.203 „zelembaća“) na već nisku početnu cenu od 1.992 američkih dolara (današnjih 19.840 najmanjih zelenih novčanica), ali nikada neće biti preterano popularan i biće eliminisan iz ponude nakon svega tri godine na tržištu.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 8,6 sekundi uz maksimalnu brzinu od 166 km/h. Corvair će kasnije da stekne veoma loš imidž zahvaljujući lošim bezbednosnim osobenostima. Naime, kako se motor nalazio pozadi, u nekim ekstremnim uslovima bi prednji točkovi gubili dodir s podlogom, što je rezultiralo u dosta saobraćajnih nezgoda. Chevrolet će morati da finansira skupocene opozive da se ugrade određene modifikacije na račun ogibljenja.

Primerak iz današnje priče je iz 1964. godine i uglavnom je u originalnom stanju. Prešao je nešto više od 100 hiljada kilometara i trenutno se nalazi u gradu Sent Martinvil unutar američke savezne države Luizijane. U oglasu se navodi da je školjka još uvek originalna, ali da je rađeno osvežavanje u enterijeru i da je set kvačila potpuno nov. Corvair nije bio bogato opremljen onda kada je izašao iz fabrike, pošto se smatrao jednostavnim prevoznim sredstvom pa i ne treba očekivati neka čuda.

Desetodnevna aukcija je donela dvadeset ponuda, a najviša je iznosila petnaest hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(2602)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Corvair je lep auto! Sve sto mu je nedostajalo bio je motor napred. Pitam se, zasto ga nisu preradili odmah, jos u toku u toku prve serije?

Yankee

Prica je pomalo dugacka, ali gledacu da ne davim previse. Razlog zasto je Corvair bio onakav kakav jeste je zbog Volkswagen Bube. Buba je tokom 1950-ih godina imala neverovatan rast prodaje i svi su se pitali zasto. Za istu cenu kupac je mogao da dobije neki od tadasnjih americkih kompakta (Kaiser Henry J, Hudson Jet, Studebaker Lark, itd.) koji su bili veci, bolje opremljeni, udobniji, sigurniji, ali je Buba iz godine u godinu imala veliki rast prodaje. I GM-ova istrazivanja su pokazala da kupci vole bas tu posebnost Bube, taj neobican stil, motor pozadi, itd. I Chevrolet je odlucio da… Pročitaj više »

BB

👏👏👏👏

Matija

Uh! Uzeti Bubu kao mustru je jednostavno nemoguce! Bubin uspeh je u njenom karakteristicnom obliku koji se decenijama nije menjao tako da je postao „kosmicka konstanta“! Moj prvi kontakt sa Bubom bio je krajem 50-tih (rodjen sam 51.) i proglasio sam ga za najruzniji auto na svetu. 🙂 Tada je bilo u Beogradu mozda 10-15 automobila, izbor nije bio veliki. Vremenom se Buba polako transformisala – osnovna forma je ostala ali su joj detalji davali sve jaci karakter. Na kraju sam ukapirao njenu istinu: svi automobili dolaze i odlaze a Buba uvek ostaje! I zavoleo sam je, samo zbog njene… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Yankee

Ne slazem sa sa tim da bi Corvair sa motorom napred bio hit za Chevrolet. Verovatno bi se bolje prodavao, ali to nije bila njegova svrha. Corvair sa motorom napred bi krao prodaju od vecih i profitabilnijih modela (Biscayne, Bel Air, Impala, Caprice), sto se Chevroletu zaista ne bi dopalo. Poslednje sto im je trebalo je da se pojavi kupac koji je originalno hteo Impalu od $2.800, a onda zavrsio sa Corvairom od $1.900. Tu gresku je napravio Ford sa Falconom i u pocetku im je bilo bitno samo da se dosta prodaje. Dok Lee Iacocca nije dobio promociju i… Pročitaj više »

Matija

„Ne slazem sa sa tim da bi Corvair sa motorom napred bio hit za Chevrolet. Verovatno bi se bolje prodavao, ali to nije bila njegova svrha.“ Brale, imam problem da shvatim americku strategiju razvoja automobila! Ako firma zeli da diferencira modele onda za tu svrhu sluze: – velicina – dizajn – paleta motora – oprema – cena. Corvair nije „cudan“ auto, on je lep, njegov dizajn osvaja na prvi pogled! Jedino ga malo duzi rep cini malo drugacijim od ostalih. To je sve. Ako je trebalo da ima ulogu jeftinog automobila, trebalo mu je ugraditi mali motor i skromniju opremu.… Pročitaj više »

Yankee

Strategija je takva da se auti prodaju na kilo. Corvair treba da kupi neki 18-godisnjak i vozi mozda do svoje 25. godine, posle cega treba da kupi Chevy Impalu. Pa onda da predje na Pontiac, pa Oldsmobile, Buick i na kraju Cadillac, tako da ceo zivot vozi samo modele GM-a. GM nije mogao da dozvoli da mu Corvaira kupuje neki 45-godisnjak umesto da ta ista osoba trosi novac na skupoceni Oldsmobile. Nekada je situacija bila takva, cene su formirane samo na osnovu dimenzija. Nije kao danas gde i Mini moze da kosta preko $50.000, to nije prolazilo tokom 1960-ih godina.… Pročitaj više »

Matija

Ne, ti i ja se nikada necemo razumeti, tacnije, ja nikada necu moci da shvatim nacin razmisljanja americkih menadzera! „GM nije mogao da dozvoli da mu Corvaira kupuje neki 45-godisnjak …“ Ako Corvaira kupi dobrostojeci 45-godisnjak to ima dva objasnjenja: 1. Corvair mu se strasno dopao pa zeli da ga ima i ako je tri klase ispod onog sto je GM menadzer sebi utuvio u glavu! 2. Sa vecim modelima nesto nije u redu kada dobrostojecem kupcu nisu interesantni! Menadzer treba da pronadje sta to nije u redu! Po logici americkih menadzera ja, kao dobro placeni inzinjer, ne bih nikako… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Yankee

Prodaja uopste nije bitna, bitno je kolika je zarada po vozilu. Pokazao sam ti gore sa primerom Forda Falcona. U 1959. godini Ford je prodavao samo full-size aute i prodao je 1,4 miliona vozila. U 1960. godini Falcon je debitovao i njegova prodaja je bila 420.000 vozila, ali je ceo Ford i dalje opet prodao 1,4 miliona vozila. Sta to govori? Da je Falcon ukrao 420.000 kupaca koji bi u protivnom kupili veceg i daleko profitabilnijeg full-size Forda. Corvair Mk2 da je bio skuplji nego u prvoj ponudu onda ulazi u cenovni rang full-size Chevy Biscayne. Ako podignu cene i… Pročitaj više »

Matija

„Prodaja uopste nije bitna, bitno je kolika je zarada po vozilu.“ – tacno, profit je najvazniji. Ovo potvrdjuje moju tezu: Ako je Corvair privukao kupce onda mu treba povecati cenu i iz njega izvuci maksimum profita. Povecanje njegove cene kod tebe izaziva paniku da kompletnu paletu modela treba uciniti skupljom! NE! Stvar je jednostavnija – forsira se model koji trenutno dobro ide, to je sve. Primer T-Roc: Na pocetku karijere ovog modela moj auto (1,5 lit turbo benzinac) kostao je 27.000 evra sa ekstra opremom. Sa rabatom od 3.000 evra kostao me je 24.000. Danas, 3 godine kasnije, isti model… Pročitaj više »

Yankee

Znaci tvoja logika je trebalo je dignuti cenu Corvaira i nema veze sto onda kosta isto kao full-size Chevrolet Biscayne? Pa koja bi korist bila od toga? Da Chevrolet ima 2 auta sa slicnom cenom gde je jedan kompakt a drugi full-size? Pa cela poenta poslovanja nije da kupac dodje u salon i da bira izmedju Corvaira i Biscaynea jer u takvoj prici Chevrolet konkurise sam sebi. Poenta je da Corvaira kupi neko ko bi u protivnom kupio Beetle, a ne da Chevroletovi modeli jedni od drugih kradu musterije. Sto se tice Volkswagena, on nije nista dobio sa tim sto… Pročitaj više »

Matija

Predajem se Yankee! Nemam vise strpljenja za logiku americkih menadzera! Ti jednostavno svaku recenicu izvrnes naopako kao carapu – stalno smo tu negde blizu ali opet razdvojeni! 🙂 Preporucujem ti sledece: uzmi proizvodni program BMWa pa poredjaj modele po grupama – na primer 3, 5, 7 oni su najpregledniji. Unesi u tabelu njihove osnovne tehnicke podatke, kao sto su: – dimenzije – paleta motora – pocetna cena Pojavice ti se tabela koja jasno definise svaku grupu i njihovo preklapanje. To je odlican primer diferencijacije modela. BMW nema nikakav problem sa time da najskuplja trojka kosta vise od najjeftinije petice! Preklapanje… Pročitaj više »

Yankee

Ti previse gledas situacija u danasnjim vremenima, a gore sam spomenuo da je tokom 1950-ih i 1960-ih godina funkcionisao sasvim drugaciji sistem i da su se vozila tada prodavala na kilo i po znacki. Pre 1960. godine, Chevrolet je imao samo full-size modele (i Corvette). I svi ti full-size modeli su bili istih dimenzija, imali su iste motore, razlikovala ih je samo oprema i cena. Ono sta se tokom 1950-ih i 1960-ih godina vozilo kao „drugaciji model“ danas bi se verovatno vodilo kao isti model sa vise konfiguracija. Ono sta je nekada bilo Chevrolet Biscayne – Bel Air – Impala… Pročitaj više »

Matija

Godine 2018 tadasnja generacija golfa (7) bila je na zalasku, prodaja je opala. Godine 2019 doslo je do smene generacija kod Golfa – sedmica je otisla a osmica je dosla. Osmica je naisla na neprihvatanje kod publike, to je najlosije prodavani Golf u njihovoj istoriji. Mislim da je dizajn uzrok – njegovu prednju haubu sam nazvao „poklopac na WC solji“. 🙂 Osim toga imao je problema sa elektronikom. Taj model do danas nije stao na noge! Da nije bilo T-Roca, VW bi izgubio tu klasu. Robert McNamara je bio suvise dugo u Fordu sa losim rezultatima. Zasto? Tacno je da… Pročitaj više »

Yankee

Objasnio sam gore zasto je McNamara opstao toliko dugo u Fordu. Vecinu svojih godina u Fordu on je radio iza zatvorenih vrata jer je bio genije sa brojevima i uvek je pronalazio nove nacine kako odrzavati troskove niskim. Tek tokom zadnjih par godina je promovisan da vodi glavnu rec kod razvoja samih modela. Odmah je ugasio Edsela, za malo da ugasi i Lincolna (spasio ga je prelepi 1961 Continental), predstavio Falcona koji je doneo vise stete nego koristi. Ranije nije bilo razloga da bude najjuren jer nikome nije smetalo da iza zatvorenih vrata trazi nacine kako da troskove odrzi niskim,… Pročitaj više »

Matija

Corvair kao „restomod“ – 2020 godine je jedna tjunerska firma, Abimelec Design, ugradila Korvetov V8 motor ali u centralnu poziciju! Naziv modela: „Corv8“. Link informacije je ovde:

https://www.freenet.de/auto/neuheiten/pictureshow/corv8-von-abimelec-design-chevrolet-corvair-mit-corvette-c8antrieb_7893550_4717844_7893546_0.html

Bungi

Korver mi je se uvijek sviđao.Bio je nekako drugačiji i dijelim mišljenje Yenkia da bi sa motorom napred, on bio samo jedna u moru, običnih američkih limuzina.

Matija

Mislim da je njegova privlacnost u dizajnu a ne u motoru! Ljude ne interesuje mnogo gde je motor ali ih interesuje da je auto lep, stabilan, udoban i uopste koristan.

moron

Od njih je Audi TT prepisao svoje probleme sa gubitkom kontakta prednjih točkova sa podlogom ?

Matija

Kod Audija TT motor je napred i prednja osovina je dobro opterecena. Kod njega se dizao zadnji kraj zato sto je bio lagan i zbog aerodinamike koja je uzdizala auto! Posle vise teskih nesreca sa nekoliko mrtvih Audi je konacno ugradio spojler pozadi i korigovao aerodinamiku – auto se smirio. Kod Corsaira je raspodela tezine katastrofalna: prednji deo je lagan tako da mu fali kontakt sa tlom radi upravljanja. Pozadi je tezak motor koji visi daleko iza osovine pa njegova centrifugalna sila u krivini okrece auto! Zasto je Chevrolet tako dugo drzao ovaj model sa motorom pozadi, Yankee to objasnjava… Pročitaj više »

BB

Gledao u ogledalu 😜