1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se retki Ford GT40 Roadster
Prodaje se retki Ford GT40 Roadster

Prodaje se retki Ford GT40 Roadster

280
0
Podelite sa prijateljima:

Ford GT40 se ponovo nalazi u centru pažnje zahvaljujući pojavljivanju na malim ekranima u filmu „Ford vs Ferrari“. Njegova popularnost je naravno postojala i ranije pa je jedan od primeraka iz 1968. godine prodat pre nekoliko godina za čak 11 miliona američkih dolara, ali eksperti veruju da bi model iz ove priče mogao da obori rekord.


Uskoro se približava Mecum aukcija, a održaće će od 10. do 18. jula. Među primercima koji će privući najviše pažnje su prototip Ford Mustang Shelby GT350R iz 1965. godine, zatim kabriolet Chevrolet Corvette L88 i Ferrari 275 GTB/4 Berlinetta. Zvezda aukcije će definitivno biti roudster Ford GT40 iz 1965. godine, a reč je o jedinom takvom automobilu koji se ikada takmičio na  trci 24 sata LeMana.

Ovaj specifični primerak je proizveden u Engleskoj i jedan je od samo dva preživela primerka. Fabriku je originalno napustilo pet jedinica, ali većinski deo je uništen nakon promocija i profesionalnog trkanja.

Za volanom ovog modela su se nalazili Moris Trintignant i Gaj Liger, ali bez značajnijih uspeha. Automobil je zatim kupio Kerol Šelbi za kratku američku turneju nakon čega je preprodat kolekcionaru Dinu Džefrisu 1968. godine. Zatim je proveo narednih 45 godina u istoj familiji pre nego što ga je kupio osnivač ove aukcije Dejna Mekum. On je naredio profesionalnu restauraciju posle čega je GT40 osvojio mnoštvo nagrada.

 

Što se tiče cene, eksperti nagađaju da će ona preći cifru od najmanje 7,5 miliona američkih dolara, a nije isključena mogućnost i da obori rekord, postavljen od strane brata kupea i dostigne brojku od preko 11 miliona zelenih novčanica.

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments