1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen grupa sprema pojeftinjenje baterija, i čak šest evropskih fabrika za proizvodnju istih
Volkswagen grupa sprema pojeftinjenje baterija, i čak šest evropskih fabrika za proizvodnju istih
4

Volkswagen grupa sprema pojeftinjenje baterija, i čak šest evropskih fabrika za proizvodnju istih

381
4
Podelite sa prijateljima:

Nemački gigant nema nameru da prepusti proizvodnju baterija za svoja vozila dobavljačima. 

Volkswagen je uveren da će sa većom proizvodnjom baterija uspeti da značajno snizi njihovu cenu. Najavljuju i nove baterijske ćelije koje bi trebalo da se pojave na tržištu 2023. godine. Ističu da su one dizajnirane sa ciljem da se lako proizvode kao i da njihova reciklaža bude jednostavna.

Ove ćelije naći će primenu u baterijama kod 80% električnih vozila Volkswagen grupacije do 2030. godine. Šef kompanije iz Volfzburga, Herbert Dis, kazao je da je siguran da će ovaj potez omogućiti za čak 50% nižu cenu baterija kod uvodnih EV modela, odnosno za 30% kod velikoserijskih vozila.

Baterije će se proizvoditi na šest lokacija u Evropi, i prema saopštenju Volkswagena, ukupno će proizvoditi 240 GWh na godišnjem nivou. To je u ovom trenutku dovoljno da se opremi pet miliona jedinica aktuelnog ID.3 sa najslabijom baterijom. Prve dve fabrike biće otvorene u Nemačkoj i Švedskoj.

Pogon u skandinavskoj zemlji proizvodiće baterije za premijum EV modele iz grupacije, dok će se u Nemačkoj stvarati baterija sa novim ćelijama. Volkswagen tvrdi da će novi baterijski moduli biti već spremni za budući razvoj tehnologije. Nemci su sigurni da će tzv. solid state baterije biti dostupne samo nekoliko godina nakon što stignu najavljene ćelije, te da će one moći da se prilagode i na tu novu tehnologiju.

Automobilski div iz Volfzburga najavio je da će dodatno raditi na tome da se razvije mreža brzih punjača na evropskom tlu. Volkswagen želi da kontroliše 18.000 priključnih stanica za punjenje baterijskih vozila na Starom kontinentu do 2025. godine.

„Električna mobilnost postala je srž našeg biznisa. Želimo da osiguramo pol poziciju u dugoročnoj trci za najbolje baterije“, zaključio je izvršni direktor VW grupe, Herbert Dis.

AutoRepublika 

(381)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Naravno, benefit od sniženja proizvodne cene baterija za 30-50% biće na kupce reflektovan sa tačno „nula procenata“.
Na sličan način kao što se to desilo kada je pompezno najavljivana kao (troškovno) revolucionarna MEB platforma iz iste kuće. Ili, kada su svi počeli da forsiraju motore sa 3 cilindra, koji po prirodi stvari, moraju da troškovno koštaju manje od pandana sa 4 cilindra. Mislim, nema to veze sa VW. Svi su isti. „Prokleti“ (na neki način). To je „samo biznis“.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Branko

A zločesti jedni, trebaju se ugledati na farmaceutsku industriju… 😁

Don

Tacno tako, priča za javnost alias porez za budale ili kako to već nazvati. A i hajduk gubi, hajd sto gubi neg sto ne igra….

BojanNeki

Samo prava konkurencija spušta krajnju cenu proizvoda.
Na našem kontinentu čekamo proizvodnju manje Tesle i najezdu jeftinih „kineza“ pa će i poznati brendovi morati da se takmiče.

I da neko objasni, ako je upoznat, koliko to tačno košta postupak homologacije stranih vozila u EU. Dupla cena za automobile iz Kine jednostavno nije logična. Automobili iz Koreje ili Japana proizvedeni na istoku nemaju duplirane cene.