1. Home
  2. Vesti
  3. Mazdin blam: Najavljivali električni, a lansirali MX-30 kao laki hibrid
Mazdin blam: Najavljivali električni, a lansirali MX-30 kao laki hibrid
3

Mazdin blam: Najavljivali električni, a lansirali MX-30 kao laki hibrid

301
3
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko nedelja smo dobili izveštaj od Perice Rajkovića iz Francuske, a u kom je opisao doživljaj na statičkoj, lokalnoj prezentaciji baterijskog krosovera iz Mazde. Tom prilikom je napisao da novitet kreće s prodajom na tamošnjem tržištu. Međutim, nešto drugačiji tonovi stižu iz domovine kompaktnog krosovera na struju s oznakama Mazde.

Naime, Mazda MX-30 je u početku najavljivana u formi baterijskog automobila, pa je kao takva i debitovala pre oko godinu dana. Ugledni industrijalci iz Hirošime su čak obećavali da će se novitet pojaviti ove jeseni u prodaji, a u maju su izvestili i o početku masovne proizvodnje. Međutim, prodaja električne “tridesetice” još uvek nije počela.

Umesto toga, na japanskom tržištu je u prodajni miks uvedena… Ni manje – ni više nego hibridna verzija Mazde MX-30. Povrh svega, to čak nije ni ono izvođenje, koje je takođe na sva usta obećavano, u kom rotacioni motor služi za „podebljanje“ autonomije, već se radi o najobičnijem lakom hibridu.

Japanski SUV je opremljen identičnim atmosferskim benzinskim motorom Skyactiv-G 2.0 (156 ks, 199 Nm) kao i drugi modeli iz palete Mazde, ali uz dodati sistem anlaser – alternator, zahvaljujući čemu vozač računa na dodatnih 7 konjskih snaga i 49 njutn metara obrtnog momenta.

Ovaj dodatni sklop funkcioniše u koordinaciji sa sistemom start-stop, i pomaže motoru s unutrašnjim sagorevanjem u prvim trenucima prilikom polaska iz mesta. Kapacitet trakcione baterije smeštene ispod sedišta vozača iznosi samo 10 Ah, pa tako nije predviđena opcija dopune baterijskog pakovanja priključkom na eksterni izvor, niti je moguće kretanje u čisto električnom režimu.

Konstruktor je ulogu menjačke kutije dodelio konvencionalnom, automatskom rešenju sa šest stepeni prenosa. Međutim, ovakva Mazda MX-30 može biti naručena samo sa prednjim točkovima kao pogonskim ili čak i u 4WD formi, što uopšte nije dostupno kao opcija u (još uvek) zamišljenoj serijskoj električnoj verziji.

Šasija novajlije nije nanovo razvijana već je proizvođač s polica skinuo isti sklop koji služi i za Mazdu3, što u prevodu znači da se na zadnjem delu vozila nalazi polunezavisna osovina.

Dizajneri su unificirali dve verzije „tridesetice“ u najvećoj mogućoj meri. Sa spoljašnje strane gledano, hibrid se razlikuje od električne verzije samo po lokaciji priključka gde se gorivo toči s leve strane, dok je utičnica za dopunu električnom energijom smeštena na strani suvozača.

Izgleda da se i sama Mazda stidi što se MX-30, naposletku i mimo svih dosadašnjih najava i pres materijala, nudi kao konvencionalni automobil, odnosno četvorotočkaš s motorom s unutrašnjim sagorevanjem, jer je završetak izduvne cevi skriven duboko ispod branika.

Skoro jedina razlika između hibridnog i električnog krosovera s oznakom MX-30 se odnosi na tahometar, i to analogni, ako pričamo o putničkoj kabini. U verziji sa SUS motorom, nema ni prikaza energetskih tokova, što je uobičajeno kod elektrifikovanih modela.

Sve ostalo je isto, pa čak i tunel na kom se nalazi ručica menjača, a da i ne pominjemo egzotične materijale upotrebljene za oblaganje unutrašnjosti putničke kabine. Mislimo na one od plute i recikliranih plastičnih flaša.

Mazda MX-30 blagi hibrid je već dostupna za poručivanje u domovini. Cena startuje od 22.800 američkih dolara, što je za nekih 200 zelembaća viće od tradicionalnijeg SUV-a s petoro vrata, onog s nalepnicom CX-30.

Prestižna verzija povodom jubileja proizvođača nudi i pogon na sva četiri kraja karoserije, a kandidate za kupovinu će koštati oko 32 hiljade dolara. Ideja Mazde je da na domaćem tržištu isporučuje po oko hiljadu primeraka ovog modela na mesečnim osnovama. Električna varijanta je takođe obećana, ali ona stiže tek u januaru. Nema sumnje da će biti skuplja.

Razgovarajući, tačnije dopisujući se na ovu temu s Pericom Rajkovićem, saznali smo da će sledeće nedelje biti u prilici da razgovara s predstavnikom za medije japanske marke u Francuskoj jer preuzima tom prilikom Mazdu2 na testiranje, pa će se raspitati i o modelu MX-30.

AutoRepublika

(301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

E, svašta …

YugoFlorida

Bolje je tako.

J4ZZ3R

Bravo Mazda, hajde sada Honda e sa 1.0 turbo motorom i moze laki hibrid ne ljutim se, ali ne mora.