1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota je počela planski da ugrađuje i defektne delove u automobile!
Toyota je počela planski da ugrađuje i defektne delove u automobile!
21

Toyota je počela planski da ugrađuje i defektne delove u automobile!

2.40K
21
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste čitali razne priče o tome zašto su japanski automobili sinonim za pouzdanost u svetu četvorotočkaša, onda vam je sigurno poznato da razlog leži u visokim standardima kontrole kvaliteta. Dok bi neki drugi automobilski brendovi bez problema preuzeli defektne delove, Japanci ništa nisu prepuštali slučaju i vraćali bi čak i one delove gde su oštećena minimalna ili nisu vidljiva golim okom.

Iz tog razloga, brendovi poput Toyote i Honde su sinonim za pouzdanost i udarni razlog zašto se danas prodaju u visokim brojevima širom sveta.

Ali, danas su neka druga vremena. Svet se još uvek oporavlja od epidemije virusa korone, rivala je sve više, posebno onih iz Kine, a u automobilskoj industriji vlada i velika nestašica po pitanju kompjuterskih čipova. Znajući sve to, Toyota je donela odluku koja je bila neviđena, ili nezamisliva za čuti, pre nekih dvadeset ili četrdeset godina, a to je da krene da prihvata i defektne delove od dobavljača i ugrađuje ih u svoje nove modele.


Toyotino „dovoljno je dobro“ umesto „perfektno“, će biti samo na onim mestima koje kupci ne mogu da vide golim okom, odnosno gde ne znaju šta se desilo. Ovu vest je potvrdio Takefumi Šiga, prvi čovek brenda za razvoj novih modela, a dodao je da će vozila japanskog brenda i dalje izgledati perfektno izvana, i da većina kupaca verovatno neće ni primetiti implikacije ovakve odluke.

Toyota je zapravo započela sa radom još 2019. godine sa onim dobavljačima koji se smatraju da pripadaju „trećoj ligi“ u automobilskom svetu, a rečeno im je da su spremni preuzeti oštećene delove pod uslovom da ih kupci ne vide na prvi pogled, i da pritom ne nanose štetu performansam i bezbednosti. Šiga je naveo konkretan primer plastičnih delova u izradi sigurnosnih pojaseva, a ovakva izmena u poslovanju je smanjila broj neprihvaćenih delova za čak 75%.

Očigledno je i Toyotin apetit za profitom postao prioritetan cilj, a ne kao nekad što je bila želja da kupcu pruži najpouzdaniji automobil, pa šta onda tek možemo da očekujemo od brendova kao što su Chrysler, Nissan i Fiat ako je Toyota, kompanija koja je sinonim za pouzdanost, spremna da uradi ovako nešto…

AutoRepublika

(2395)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dosta delova se na vozilu ne vidi golim okom.

Nebojsa

Cemu ovako senzacionalisticki naslov, sta je ovo, Kurir?!
Pa to cela industrija radi. Da ste nekad videli rasklopljen automobil videli bi gde se sve ustedi na mestima koja se ne vide.

Nebojsa

Postovani,
nista nije nepoderivo. To sto vi imate neki negativan utisak sa Toyotom ne znaci da nema i pozitivnih utisaka. U Srbiji Toyota nije „nadmarka“, kod nas su popularniji drugi brendovi.
Opletite i po njima istim „oruzjem“.
Cela industrija radi na slican nacin, troskovi se smanjuju gde god je moguce, najcesce tamo gde kupac ne vidi. Nazalost, ali je tako; na automobilu od 10000 i od 100000…

Nebojsa

Ja nisam vlasnik japanskog vozila, pa sve i da jesam nisam nikakav ekstremista niti zaludjenik; tako da ova Vasa argumentacija ne stoji; barem u ovom slucaju.
Ulje trosi i Toyota 2,2D ; i PSA/BMW 1,6t; i VW 1,8TSI, 1,2t Reno; i ko zna sta sve jos.
Ako je meni upucena primedba na nesportsko prihvatanje cinjenica, ne stoji i samo se pogresno opravdavate za clickbait naslov.

Nebojsa

Na moj ste komentar odgovorili, ako se ne varam, kako onda nije meni upuceno? Ako je upuceno svima, Vas je sajt, mogli ste komentar da postavite bilo gde. Clickbait nije glupost, vec cinjenica; ne samo ovde vec na vecini portala na nasim prostorima, da se tu zadrzimo. „Toyota je počela planski da ugrađuje i defektne delove u automobile!“ To je Vas naslov. A objasnjenje u tekstu da se zapravo ne radi o defektnim delovma vec o delovima koji ce biti izradjeni sa losijom/blazmo/nizeg kriterijuma kontrolom kvaliteta. Nije clickbait? Toyota se barem pravda klijentu, ja ne videh da se neko drugi… Pročitaj više »

moron

Ne bih dolivao ulje na vatru, ali, za poslednji deo komentara se potpuno slažem ( „Ljubitelj Japanaca bi lakše prihvatio uvredu na račun deteta ili žene, nego istinu o vozilu. Deformacija strašna“ ).
Zato ja i mislim da je spas – u Fiatu … Svi ti kažu da je to „đubar od kvaliteta“ i ti to tako unapred prihvatiš, kao aksiom … I svima ravno do mora 🙂

Iznogud Časni

tacno tako 😀

Iznogud Časni

ne vide oni ni na daciji a gdje ce na tojoti 😀

Nebojsa

Treba biti objektivan. Automobili se proizvode radi profita, to je na prvom mestu. Nakon toga dolazi sve ostalo, i time je uslovljeno. Subjekat ove teme, Toyotu, lako mozes da zamenis imenom bilo kog brenda i tekst ostaje isti.

Iznogud Časni

Ne možeš, ovdje je vijest da je tojota počela, a ko zna otkad zaista ugrađuje dijelove i na koja mjesta tačno, dijelove koji nisu zadovoljili toyotine tehničke standarde. Iz iskustva znam, da proizvodjač takvih dijelova samo prepakuje pod Ford koji je tada uzimao sve i svašta, a tu su bili i drugi proizvodjaci. Ipak, svapska trojka ima puno veći broj opoziva nego Toyota, što govori o kvaliteti njihovih (polu)proizvoda, i onda je pitanje šta oni ugrađuju. Znamo kako je toyota odbijala ugraditi dijelove od bmw jer su nekvalitetni, pa je dobavljač morao zadovoljiti toyotine standarde, i koliko je ista marka… Pročitaj više »

moron

Ja to stalno i govorim. Sve je odavno samo obična konfekcija. Bez obzira na brend. Može da ti bude iiz Azije, Evrope ili Amerike, da ima ovu ili onu značku, sve je to isti đavo. Samo „đubar“ najobičniji … I sve zavisi samo kako ti se zalomi.
Priče o nadnaravnom kvalitetu Japanaca je samo bajka. Kao i svaka. Za malu decu …

Yankee

Stvar je u tome sto Toyota (takodje i Honda, a i Nissan pre saradnje sa Renaultom) nikada nisu radili ono sta „cela industrija radi“. Toyota je postala sinonim za pouzdanost bas zbog toga sto nije uzimala od dobavljaca cak ni najmanji defektni deo vec je sve moralo biti perfekcija.

Rikošet

„rečeno im je da su spremni preuzeti oštećene delove pod uslovom da ih kupci ne vide na prvi pogled, i da pritom ne nanose štetu performansama i bezbednosti“ Drugi dio citata je po meni najvažniji – ne nanose štetu performansama i bezbjednosti… Mislim da svaki proizvođač ima neke standarde kvaliteta i da su oni kod Toyote na nekom „visokom“ nivou, ako ih sad mogu „spustiti“ i postići željene performanse bez bilo kakvih anomalija… Dakle ne opravdavam da bilo ko pa ni oni ugrađuju te neke „falične“ dijelove, ali mi u ovoj priči ništa nema elemente „top secret“ priče… Dakle ako… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Vlasnik Mazde

Imao sam prilike da pregledam potanko Skodu Kodiaq, napucani model sa svom mogucom opremom. I naravno i spolja i iznutra sve je pod konac. Utegnuto i dobri materijali. Ali…..otvorite gepek i podignete podnicu gepeka, kad ono podnica je najobicnija sper ploca koja je sa jedne strane pokrivena tkaninom, ali je sa druge ostavljena gola. Cista osb ploca…….i to prilicno tanka……. Eto Vam samo jedan primer gde se stedi i gde nije bitna ni estetika, ni kvalitet dela. U ostalom mozda je ta daska negde i okrnjena ili je bila napolju pa upila vlagu itd…. Ipak proizvodjac je koristi i to… Pročitaj više »

moron

A možde jedno vozilo ima haubu od aluminijuma, a drugo nema ?

Rikošet

Poklopac motora, bočna i vrata prtljažnika kod RAV4 su od aluminijuma…

Kod Mazde je koliko znam čelični poklopac u pitanju…

'79 DeVille

Znaci, rjda koja se ne vidi se od sada racuna kao pojam kvaliteta.

zeljko

Bolje da napravite spisak srpskih modela automobila koji se ne uvoze sa NCAP opremom, a kao takve ih reklamiraju. Ali ne sme se sponzorima zameriti. Srpski zivot i tako ne vredi nista.