1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Polo peva labudovu pesmu?
Volkswagen Polo peva labudovu pesmu?
6

Volkswagen Polo peva labudovu pesmu?

6.47K
6
Podelite sa prijateljima:

Kako piše nemačko izdanje BussinesInsider-a, maleni hečbek uskoro će okončati dugu i vrlo uspešnu karijeru. 

Po svemu sudeći, za Polo više nema mesta u gami Volkswagena. Tokom konferencije za javnost početkom tekućeg meseca, Ralf Brandšteter, šef proizvođača iz Volfzburga, govorio je o transformaciji tog brenda u „provajdera mobilnosti sa akcentom na softver“. Tom prilikom, Brandšteter je dao nekoliko izjava povodom budućnosti aktuelnih modela.

Prvi čovek Volkswagena kazao je da je neophodno da se nastavi sa prodajom konvencionalnih automobila, sve dok se električna mobilnost ne razvije i ne dostigne neophodan nivo. Tada je najavio da će pet vozila definitivno dobiti novu generaciju i da će se oslanjati na unapređene plug-in hibridne sklopove koji bi trebalo da im omoguće domet u EV režimu od 100 km.

 

Brandšteter i njegov tim eksplicitno su rekli o kojih se pet automobila radi. To su Golf, Tiguan, Passat, Tayron i T-Roc. Nije potrebno mnogo pažnje da se primeti da Polo ne stoji među modelima koji će dobiti novu generaciju…

Tokom ovog proleća model iz B segmenta trebalo bi da dobije opširno ažuriranje koje će mu produžiti životni vek. Ali ne zadugo, jer će 2025. godine Polo i definitivno otići u penziju. O tome svedoči i činjenica da nijedan od rukovodilaca Volkswagena u prethodnom periodu nije govorio o budućnosti ovog automobila, što indicira da je neće ni biti.

VW veruje da je elektrifikacija Poloa u ovom trenutku skup i neisplativ projekat. Osim toga, uvereni su da bi primena elektrifikacije odnosno plug-in hibridnog sklopa značajno podigla cenu ovom hečbeku, te da bi se na taj način napravio otklon od tradicionalne baze kupaca Poloa.

Ovde možemo povući paralelu sa Škodom, koja iako radi na elektrifikaciji, ne žuri kao što je to slučaj sa matičnim Volkswagenom. Češka marka će ove godine predstaviti novu generaciju Fabije koja će preći na MQB A0 platformu. Ova arhitektura je temelj i aktuelnog Poloa, čime se omogućava još lakše poređenje.

Škoda je već najavila da nema ništa od elektrifikacije Fabije, jer žele da zadrže pristupačnu cenu. Očito da je logika kod uprave oba brenda ista – dodavanje baterija i elektromotora je skup poduhvat za B segment.

Rukovodstvo Volkswagena, na čelu sa Ralfom Brandšteterom, ima zadatak da ubrza elektrifikaciju i prelazak na električna vozila. Stoga za Polo više nema mesta u gami nemačkog proizvođača, ali to ne znači da će ova klasa vozila ostati upražnjena.

Restilizovani Polo na digitalnom renderu

Upravo 2025. godine, kada bi pomenuti model trebalo da ode u penziju, Volkswagen će predstaviti naslednika – ID.1 ili ID.2 u zavisnosti za koju nomenklaturu se odluče. Ovi električni automobili biće smešteni u B segment, i jedan će biti hečbek, a drugi krosover. Tako da se radi o vozilima koja će popuniti prazninu koju će ostaviti nestanak Poloa.

No, ovi električni modeli biće značajno skuplji od konvencionalnog hečbeka. Brandšteter je najavio cenu od 20.000 do 25.000 evra, što je daleko više od bazičnog Poloa koji se danas nalazi na tržištu. Ipak, i ovde bi moglo biti promena, sve u zavisnosti od cena baterija. Volkswagen je potvrdio da plasiraju nove ćelije za baterije, te da će napraviti šest fabrika za proizvodnju istih. Prema njihovoj računici baterije za uvodne modele trebalo bi da budu za 50% jeftinije.

Nemačko izdanje BussinesInsider-a piše i da će rukovodstvo Volkswagena u narednom periodu i zvanično saopštiti svoje planove u vezi sa Poloom, te da će javno odrediti kraj karijere ovog modela. Ovom portalu su te informacije potvrdili neimenovani izvori bliski Volkswagenu.

Kako su nemački mediji poslovično dobro povezani sa tamošnjom automobilskom industrijom, izvesno je da su informacije verodostojne i da je Polo zreo za penziju. U međuvremenu, videćemo još jednu restilizaciju ovog hečbeka.

Ažurirani adut iz B segmenta biće predstavljen tokom proleća, a neki izvori navode da će se to odigrati u junu. Očekuju se opširne promene na više polja. Vizuelno, Polo bi trebalo da dobije novi anfas, sa svetlosnom grupom nalik na onu kod Golfa 8. Osim toga, mališan će sigurno odbaciti 1,6 TDI agregat iz svoje palete motora, a neki veruju da će možda dobiti sistem blagog hibrida kod određenih benzinskih pogonskih jedinica.

Polo je na scenu stupio daleke 1975. godine, i otada je prošao kroz šest iteracija. Aktuelna generacija pojavila se na tržištu krajem 2017. godine, te se istaknuti plan BussinesInsider-a uklapa u životni ciklus Poloa mk6. Ukoliko se izveštaji obistine, onda će ovaj hečbek otići u penziju 2025. godine, posle ravno pet decenija duge karijere.

AutoRepublika 

(6469)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, šta će im Polo, kada imaju T-Cross, a na njemu bolju zaradu …

S mile

Ako gase VW polo, ugasice i Fabiu, Ibizu itd.

Ubija me ovo sa zeljama da se smanji emisija stetnih gasova, a ovamo se sve pretvara u SUV, koji sigurno vise kosta, i vise trosi od odgovarajuceg pandana.

Pomponije

Fabiju sigurno neće gasiti pre 2027. godine. Sad će nova generacija.

YugoFlorida

Zadnje vreme došlo. Biće ogromno ograničavanje sloboda što se automobila u budućnosti. Koliko platiš toliko kilometara voziš. Dakle neko ko jedva skupi para za nov auto, moraće da se pomiri s time da vozi fazon 300km, i onda da stane da napuni baterije. Kao u davnoj prošlosti kad se putovalo zapregama. Moralo je da se stane da se konji odmore i napoje. Ovde je isto, samo što se „poje“ baterije. Za nekog ko vozi takav auto, a putuje recimo do Grčke na letovanje, put od 8 sati će lagano postati put od 12 sati, a možda i više. Sad kakve… Pročitaj više »

YugoFlorida

Zadnje vreme došlo. Biće ogromno ograničavanje sloboda što se automobila u budućnosti. Koliko platiš toliko kilometara voziš. Dakle neko ko jedva skupi para za nov auto, moraće da se pomiri s time da vozi fazon 300km, i onda da stane da napuni baterije. Kao u davnoj prošlosti kad se putovalo zapregama. Moralo je da se stane da se konji odmore i napoje. Ovde je isto, samo što se „poje“ baterije. Za nekog ko vozi takav auto, a putuje recimo do Grčke na letovanje, put od 8 sati će lagano postati put od 12 sati, a možda i više. Sad kakve… Pročitaj više »

J4ZZ3R

Valjda nece otimati SUS vozila kupljena 2025.