1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot saopštio prve podatke o električnoj 308-ici
Peugeot saopštio prve podatke o električnoj 308-ici
33

Peugeot saopštio prve podatke o električnoj 308-ici

590
33
Podelite sa prijateljima:

Galski EV hečbek stiže na scenu naredne godine. 

Posle plug-in hibridne varijante, Peugeot 308 dobija i EV izdanje. Francuzi su dali i prve podatke o nadolazećem kompaktnom baterijskom asu. Budući e-308 koristiće bateriju kapaciteta 54 kWh, od čega će vozaču biti dostupno 50 kWh. To bi trebalo da omogući autonomiju kretanja veću od 400 km.

Pokretaće ga jedan elektromotor koji će isporučivati 156 ks i 270 Nm. U Peugeotu ističu da su se posebno bavili masom vozila, koja bi trebalo da bude niža od 1.600 kg. Sa takvim rezultatom, električna 308-ica bila bi lakša od rivala Volkswagena ID.3.

Francuzi navode da će e-308 dolaziti u dve varijante – kao hečbek, ali i u karavanskoj verziji. Lepe vesti, jer su karavani posebno retka vrsta u EV segmentu. Pored toga, dobro je čuti da prtljažnik nije dodatno „osakaćen“. Šta više, električni 308 imaće istu zapreminu kao i plug-in hibrid, odnosno 361 l za hečbek i 548 l za praktičniji karavan.

Predstavnici francuskog proizvođača navode da će e-308 moći da koristi brze punjače od 100 kW. Priključen na takav punjač, za jedan minut punjenja dobijaće se 11 km dometa, a dopuna baterije od 10% do 80% kapaciteta trebalo bi da se završi za manje od 30 minuta.

Šefica Peugeota, Linda Džekson, ističe da je glavna vrlina ovog kompakta činjenica da poseduje široku paletu motora. „308-ica je jedini savremeni automobil koji je dostupan sa SUS agregatima, plug-in hibridnim sklopom i kao EV“, kazala je Džeksonova. Prva žena francuskog brenda je verovatno zaboravila da je istu gamu posedovao i Volkswagen Golf sedme generacije…

Nakon što se pojavi električni 308, očekuje se da istim putem krene i njegova rodbina u okviru Stellantisa – Opel Astra i DS4. Dok čekamo dolazak EV varijante, možete pročitati recenziju plug-in hibridnog izdanja Peugeota 308. 

AutoRepublika 

(590)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni je veći „problem“ što „ne vidim“ cene za novi 308 ni za Hrvatsku, ni Sloveniju.Nedostaje mi ta spoznaja 🙂 Kao najava šoka za Srbiju …

da11

U Njemackoj 25000 Eura za pocetnu opremu .
https://www.peugeot.de/modelle/308-kompaktlimousine/konfigurator.html/versionen
Samo me anima koja ce budala dati 25k Eura za motor od 110 ks i ratkape.
Allure 30 000 eura sa osnovnim motorom, i smecem od led svjetala.
Mazda 3 sa motorom od 150ks i matrix led svjetlima i koznim sjedistima od 2000 eura dodje 31000Eura.
https://www.mazda.de/konfigurator/MAZDA%20CX-30/5WGN/
Evo npr cx30 sa 150 ks pogonom na sve tockove i matrix led, dvozonskom automatskom klimom dodje 31000 Eura.
Mora neko biti teska budala da kupi ovaj pezo.

da11

Zaboravio sam napisati da bez automatskog mjenjaca kosta 29 000 Eura cx30

Branko

Uspoređuješ kruške i jabuke; odbij subvenciju od 9.500 EUR (HR) i to je 15.500 EUR što je korektno. Pa toliko skoro dođe Twingo ZE. Druga je stvar što bi radije kupio.

garbage

Pitanje sta ce biti sa subvencijama sljedece godine u HR, ni ove godine ih nisu svi dobili, to traje samo par sati u godini. Drugo tesko da ce EV verzija 308 biti 25.000E, prije bi rekao u rangu barem 35.000 E pa na vise.
Trece, malo je razočaravajuće ovaj kapacitet baterije. ID3 kao direktan konkrent ima 45, 58 i 77; Megane E 40 i 60, dok Peugeot samo 50 ? Tu se vidi razlika namjenske platforme od ove nenamjenske gdje vjerojatno nema mjsta za vise.

Branko

Idu dalje, provjereno, a traju oko 2 dana. Što se tiče kapaciteta, koliko para, toliko muzike. ID3 s 45 kWh ne košta kao onaj sa 58 ili 77; to je tako.

Garbage

Slažem se, ali kod ID3 možeš birati kakav ti treba, ovdje je samo jedna opcija koja je bliža donjem djelu ljestvice (po kapacitetu).

E da, mogu se pohvaliti da su poticaji napokon sjeli prije 2 dana 😉 Dakle samo da opišem proces u HRV.

Nađeš auto u 5. mjesecu – platiš kaparu
Prijaviše se za poticaje koji idu 6 .mjesecu
Auto stigne u 11. mjesecu (moraš platiti punu cijenu)
Prijaviš se za povrat poticaja, nakon pozitivnog odgovora od fonda novci sjednu nakon 30 dana.

Isplati se, ali traje neko vrijeme i moraš imati 100% iznosa spremno unaprijed.

moron

Ok, finansiraš sa 100% prodajnu cenu unapred.
Ali, prihvataš i mogućnost/rizik da ti naknadno subvencija neće biti odobrena?
Znači, ipak se kockaš …
Kolike je bila subvencija u pitanju ?

moron

Da li u trenutku podnošenja zahteva za subvenciju vozilo mora biti na lageru dilera ili ne mora?
Ako je mora, mora li da je u tom trenutku već proizvedeno, tj, da li mora da bude poznat barem broj šasije ( i da je još uvek u zemlji porekla )?

Garbage

Moras uplatiti neku kaparu kada ti fond odobri odmah nakon prijave (cca 5% – vec tada imas nekakvo obećanje fonda da si upao u igru), nakon toga imas 9 mjeseci da vozilo stigne i iskoristis te poticaje, naravno sve papire za povrat imas tek nakon sto si registrirao auto.

Mi smo platili cca 152.000 HRK (oko 20.000 EUR). A poticaj bio nesto preko 60.000 HRK, dakle poticaj ide do 40% cijene vozila ili 70.000 HRK (cca 9.200 EUR).

Nama se svakako isplatilo, pogotovo za ovako relativno jeftin auto. Evo odradili u 2 mjeseca preko 3.000 km za 0 EUR goriva.

Garbage

Vozilo ne mora biti proizvedeno ali cini mi se da broj sasije da.

moron

Pa, broj šasije dobije tek danom proizvodnje.

A u Srbiji je (sada) uslov za subvenciju da vozilo postoji na lageru dilera. To je izmena uvedena ove godine.
Prošle godine se to nije tražilo, tako da vozilo u trenutku zahteva za subvenciju ranije ni ni trebalo da postoji.

garbage

Mi smo dobili broj sasije kod rezervacije auta od tvornice, dakle par mjeseci prije same proizvodnje. Dakle 100 posto auto ne mora bit proizveden, vec samo naručen.

moron

Ne znam, moje vozilo je dobilo broj šasije oko mesec dana nakon (moje) porudžbine i zaključenja ugovora. Onog dana kada je uvoznik kroz sistem dobio „potvrdu“ da je proizvedeno. U samom ugovoru o kupovini i avansnoj fakturi i nije postojao broj šasije. On se „prema meni“ pojavio tek naknadno, u zapisniku o isporuci, carinskoj deklaraciji, i fakturama koje sam pri isporuci dobio.

da11

Prvo citaj pa odgovaraj. Ja govorim ja cijenu obicnog najslabijeg benzinca sa najlosijom opremom je 25000 Eura, za 30000 dobijes malo vise opreme.

Luka

Isto sranje,ta Mazda sa atmosferskim motorom,cene Pežoa u Srbiji treba porediti sa onim u Slovačkoj,bar je tako bilo sa prethodnim modelima,Slovačke cene – 200/300€(ako ne promene jednačinu).

Luka

Rekoše cene za Srbiju najkasnije do decembra.Definitivno ne znaju šta da „odvale“…S obzirom da im je za firme ponuda 3008 (dizel,automatic,active pack),poskupela 7200€! (kad ih pitaš šta je toliko poskupelo,koji deo,koji čip?!odgovor je nije poskupelo puno nego više nema popusta)!Još malo pa će biti skuplji od BMW-a X1 a Peugeoti,i ne samo oni,stižu cene Audija,ako je istina ono što Audi oglašava,Audi a4 ,2.0 benzin 150 ks ,manual,29900€.A za te pare,stvarno nemam dilemu koji bi brend izabrao.

BB

Svi postali premium… Bar po cjenovniku…

Shone

kako sam od pre ostao na mailing listi Forda juče mi stiže ponuda za Ford Focus ST line. 1.0 125ks 21k eur, model 2021…isti auto je bio 18990 u decembru.
U vezi 308, prijatelj je dobijo ponudu u Austriji 308 SW Allure 1.5 bluehdi AT8 27900 + boja, iz ove perspektive sveopšteg ludila ta cena i nije strašna…ili možda jeste..

Luka

Ne znam samo kod kog dilera u Austriji su te cene,to možda bez poreza.Taj auto koji ste naveli,košta 34170€.

Shone

Hvala za info, greška u kucanju 37900 + boja

Bungi

Sa 50 kw je moguće pregaziti 400 km samo u idealnim uslovima, pri brzini od 80-90 km/h, da je napolju prijatna temperatura od 23-25 stepeni pa nemaš potrebu da pališ grijanje niti klimu, da je put otvoren bez gužve gdje nema stani-kreni, da je trasa blaga nizbrdica.E, kad vozač doživi takve idealne uslove vožnje.???Nikad!

BB

Nažalost doživi…
Kažem nažalost jer često cijepam put od 300 km gdje se vučem 50-70 km/h, a želio bih da ga mogu opaliti po gasu ali krivine ne daju. Doduše tu je brdo, pa Berlingo ide oko 5,5 litara. a na ravnom pokazuje od 2,5 do 3,5l /100 km, pod tempomatom i 70 km/h. Štedim ga zbog slabe želje za skupljanjem poena…

Branko

👍

Goran Jurkovic

Realno je 22-24kwh na 100km. Pa racunaj. I ne možeš koristiti svih 50kwh jer imati muda negdje stati na cesti pa šlepa pa komplikacije

BB

Pratim forum e-auta već 15 godina. Ima auta koja troše 120Wh na kilometar, dakle 12kWh na 100 km. Međutim to su auta iz samogradnje i to lagana vozila tipa Bube, Renault 5, Daewoo Tico, i kada se voze u idealnim uslovima i kao po jajima. Neki su silazili i do 100 Wh. Sa grijanjem, hlađenjem, težinom i opremom modernih automobila ili tvojim načinom vožnje nema šanse. Neki normalan prosjek (ti nisi dio te priče) bi mogao biti ograničen sa donje strane 160 Wh na km, otvorena cesta i grad, a autoput ni u priči…

Garbage

Ali najvažnije je ustvari domet na autoputu. Zašto ? Zato što u gradu uvijek imaš negdje za napuniti i barem osobno nisam nikad doživio anksioznost. Kada odeš na dulji put autocestom (tipa 300 – 400 km) – potrošnja skoči kilometri se tope… e tu ova mala baterija nije baš neka sreća. Vjerojatno minimum što bi mene osobno zadovoljilo je Kona 64 kw ili neki ID3/4 po mogućnosti sa 77 kW baterijom. Tada bi vjerojatno punio jednom možda 15-tak minuta. Ne zaboravi da nikada ne prazniš do 0 %, zatim postoji mogućnost da će punjač biti u kvaru ili zauzet. Također… Pročitaj više »

moron

Da, tako i ja uvek računam, da faktički imaš na raspolaganju najviše oko 60% kapaciteta baterije

BB

I zato je glupost forsiranja prvo najskupljih auta (koja se inače koriste za duga putovanja) umjesto da su napali gradske aute (bilo je počelo tako), ali cijenu je moguće opravdati samo na već preskupim velikim autima (dizel, benzinac, struja, nebitno… Veliki auti su skupi). Dakle mali dildo, ako je tehničar 😂, bi donio radost u gradu (bar onih 20-30% što imaju kuće ili mogućnost uređene garaže sa punjenjem), dok svi se pale samo na velike dilde od kojih se mnogo očekuje ali brzo omanu 🤣. Dakle sva pričano ekologiji pada u vodu, važne su samo pare.

Goran Jurkovic

50kwh za 400km? Jesu li oni normalni i pri zdravoj pameti?
To je realno 200km.

Iznogud Časni

I to košta 20€ tih 200 km u njemačkoj. Pametnom dosta. Hiljade poreza da mi stave, samo dizel.

Sebastian L.

Ovo je stvarno smehotresna izjava iz Peugeota… To bi značilo da na 100 km troši oko 12,5 kWh što je isto kao kada bi napisali da im auto troši 2 litra benzina na 100 km. Ali gle vraga, da napišu tako svi bi im se smejali, ali pošto i dalje u opštoj populaciji ne postoji svest o tome kolika je stvarna potrošnja elektroautomobila u kWh/100 km, onda za sada marketinška odeljenja proizvodjača bombarduju potencijalne kupce ovakvim glupostima… Ja bi zbog ovog tužio! (Lažno oglašavanje) Gospodine Moron, šta vi mislite, jel bi se mogao uzeti neki evrić od alavih proizvodjača na… Pročitaj više »

Garbage

Može trošiti 12.5 Kw bez problema, ali nema grijanja i brzina je nekih 60 – 70 km/h.