1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Alfa Romeo 155 – Una macchina dal cuore sportivo
Alfa Romeo 155 – Una macchina dal cuore sportivo

Alfa Romeo 155 – Una macchina dal cuore sportivo

4.26K
34
Podelite sa prijateljima:

Alfa Romeo 155 se pojavila na tržištu 1992. godine kao zamena za model 75 koji je, uz Alfu 33, bio i poslednji samostalno razvijen automobil u „kući”. Alfa 155, kodne oznake Tipo 167, zasnovana je na novoj platformi grupe Fiat i donosi najbitniju promenu u odnosu na Alfu 75, a to je prelazak na prednji pogon. Alfa 75 je bila poslednja svoje vrste s motorom napred i menjačem smeštenim na zadnjoj osovini, kao i zadnjim pogonom takozvanim “transaxle”.

Alfa 155 je stilizovana u dizajnerskom studiju “I.DE.A.”,  zadržavajući kockasti oblik Alfe 75, ali uz poboljšanu aerodinamiku i Cd od 0,29.

Iako je Alfa 155 bila zasnovana na Fiatovoj platformi i delila dobar deo strukture i oblik sa Regatom, motor je ono što izdvaja ovu Alfu Romeo od Fiata i zaslužuje ime „La berlina sportiva“. A taj motor, redni sa 4 cilindra, dve bregaste i 8 svećica je srce i moje Alfe 155. Pogonska jedinica „Twin spark“ je evolucija agregata „twin cam“ zvanog “Bialbero” koji vuče korene još iz 1954. godine prošlog veka, a razvijen je za potrebe trka tog perioda.

Razvoj motora je potpisao Đuzepe Buzo, tvorac čuvenog V6 motora. Tokom godina motor je doživeo dosta izmena u pogledu zapremine, ali je osnova uvek bila lagani blok od aluminijuma i aluminijumska glava sa dve bregaste. Poslednja izmena je bila na modelu 75, kada je uvedeno ubrizgavanje i glava motora sa 2 svećice po cilindru – Twin Spark (motor sa dve bregaste i dve svećice je prva imala Alfa GTA 1965. godine).

To je bio agregat od dva litra zapremine i imao je varijabilno otvaranje usisnih ventila (da, to je prvi motor sa varijabilnim usisom). Za Alfu 155 su izvršene male modifikacije usisa i elektronsko paljenje kako bi mogao biti poprečno montiran, te je isti blok prenet i u novi model. Kod mene je slabija verzija, 1.8 sa 95 kw pri 6.000 obrtaja i 165 Nm na dosta visokih 5.000 obrtaja, i nema varijabilno otvaranje usisnih ventila.

Menjač je manuelni sa 5 stepeni prenosa. Kočnice su diskovi na sva 4 točka, napred ventilirajući. Na modelima posle 1995. godine uvedeni su novi motori, takođe twin spark, ali sa 16 ventila i čeličnim blokom razvijeni pod novom upravom Fiata.

Ja sam sasvim slučajno došao na ideju da kupim ovu Alfu. Iako sam želeo da uzmem neki od modela sa zadnjim pogonom, prvenstveno Giuliettu GTV, a zatim Alfu 75 ili Giuliu (prethodni model), zbog ograničene ponude (realno nepostojeće) i priličnog rasta cena tih modela nekako se došlo do Alfe 155.

Prijatno sam iznenađen voznom dinamikom mog primerka. Automobil je na fabričkom oslanjanju, lepo upija neravnine, a opet je veoma stabilan na pravcu i pruža sigurnost brzoj vožnji po krivinama. Odličan kompromis između udobnog i sportskog. Sedišta su lepo profilisana, vozačko podesivo po visini uz dodatak lumbalne podrške. Na zadnjoj klupi mogu sesti odrasle osobe, mesta za glavu ima i više nego dovoljno dok je za kolena knap zbog međuosovinskog rastojanja od samo 254 centimetara.

Od opreme poseduje centralno zaključavanje, prednje električne podizače prozora i elektro podesive retrovizore i digitalnu klimu. Nisam uspeo da nađem puno informacija o nivoima opreme i njihovim nazivima. Uspeo sam da dođem do podatka da je moj model u tzv. “Super” trimu, koja je od dodatne opreme imala drveni volan Nardi, ručicu menjača i trim na instrument tabli. Trim je kod mene trenutno skinut jer se olabavio, i za razliku od mnogih plastičnih imitacija ovaj je urađen od pravog drvenog panela. Na gepeku se dodatno nalazi spojler iz “Silverstone” serije koja je rađena za homologaciju Alfe 155 radi učešća na šampionatu BTCC.

Naravno, automobil nije u savršenom stanju, ipak ima punih 29 godina te zahteva malo pažnje kako bi se povratio puni potencijal za uživanje u vožnji. Po mojoj proceni amortizeri su za zamenu (posebno prednji), motor treba oprati i predihtovati na više mesta (ne ostavlja fleke ispod sebe ali nije kako ja želim). Prethodni vlasnik je sredio dosta električnih gremlina (podizači prozora, retrovizori, centralna brava, ventilacija kabine) ali nije uspeo sve da dovede do kraja. Alfa je došla sa novim diskovima i pločicama na sva četiri točka uz nova prednja ramena te mu hvala na trudu koji je uložio u ovaj automobil.

Ova moja Alfa 155 bi trebalo bi da dođe sprintom do 100km/h za 10,3 sekundi uz maksimalnih 200 km/h, jako dobar rezultat za 1992. godinu. Dimenzije su 445 cm dužine, 170 cm širine i 144 santima visine uz 1.270 kilograma mase. Modeli nakon 1995. imaju širi trag točkova i šire blatobrane.

Alfa 155 je bila nuđena i u izvođenju sa pogonom na sva četiri točka i turbobenzinskim motorom oznake Q4, što je u stvari bila prepakovana Lancia Delta Integrale (kompletna mehanika i pogon), te je kao takva uz verziju V6 od 2,5 litara, najpoželjnija na parkingu ispred kuće.

Postojala je i dizel varijanta ali kome to uopšte treba. Alfa 155 je dominirala na domaćem terenu 1992. (Italian Superturismo Championship), na DTM-u gde su osvojili šampionat 1993. godine, i polovinu trka sezone 1994, dok je edicija Silverstone pobedila na BTCC šampionatu 1994. godine.

Za kraj, iako mnogi Alfisti ne gledaju na 155 kao na pravu Alfu, mislim da je izborila jedno posebno mesto u istoriji, te ih treba sačuvati. Posebno treba sačuvati one modele koji su rađeni do kraja osamdesetih godina jer su to čistokrvne Alfe. Retka sorta.

Borko Božinović – Balkanboj 

(4261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

34 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Prelep automobil, neka te dugo i lepo sluzi 👌
Odoh po kokice za svaki slucaj ako pocnu vicevi o Alfama 😉😇

YugoFlorida

Inače, nije platforma Regate, nego Tempre, tj. Tipa. 155 mi je uvek bio jedan od najupečatljivijih Alfi, ali šteta što Alfisti nekako nipodaštavaju ovaj model. Samo 192 hiljade ih je proizvedeno i vrlo je redak danas. Ostaje mi i jedna tužna stvar vezana za ovaj auto. Naime, pre nekog vremena je na televiziji išla britanska emisija pod imenom Flipping Bangers, gde su voditelji u jednoj emisiji kupili 155 kome je trebalo posvetiti ipak više vremena nego što su oni zamislili. A hteli da ga završe za tipa 3 dana. Na kraju, posle dosta skarabudživanja, ne ispunivši svoj cilj, umesto da… Pročitaj više »

Balkanboj

Mistejka di mejka, si, Fiat Tempra je donor školjke.

Jeste, gledao sam tu emisiju. Totalni idiotizam. Zbog takvih ili nekih drugih klinaca koji bi uzeli ovu 155-cu da malo jure i posle je prodaju u staro gvožđe sam je i uzeo. Da spasim jedan deo automobilske istorije.

A što se tiče vožnje, ima ono nešto, ono nevidljivo što čini vožnju lepšom. Retki su automobili koje rado vozim.
A zvuk je posebna priča.

Matori

Tačno, 155, tempra, tipo, delta, dedra… Moguće je čak i vetrobran prebacivati sa bilo kog os navedenih.
Posedovao onomad primerak sa 2,5l V6 motorom.

Lesa

I kakav je

Balkanboj

Ko želi malo muzike za uši, na snimku je Alfa 155, jeste da je model sa 16v TS, ali koliko sam uspeo da uporedim, zvučni potpis je isti.

https://youtu.be/3F4zo1mc4zQ

don

Svaka čast na kupovini. Jest da je davno bilo,dugo je bio moj omiljeni model. Moras to dobro da središ , obnovi, sredi i uživaj. Crna mu nikako ne pristaje. https://youtu.be/DRcFpmQL3bc
Koliko si platio?

Izmenjeno 3 godine pre od strane don
Balkanboj

Hvala, ova je Alfa jako dobra osnova za dovesti u odlično stanje. Inače, boja je „blue spazio“ i skoro da je crna. Znam, i ja bih najviše voleo da je bila crvena. Plaćena 1200 ojra.

Don

Džaba.sreca tvoja pa u regionu imaš zanatskih radnji za srediti od unutrašnjosti do limara. Ovdje je to skup sport.

Balkanboj

Ih bre što si ti neki, pa se setio i ovog sitnog „detalja“… Kakve su kurave Talijani, ubacili PRV V6 za DTM i furali priču da je Busso… nisam to znao, a baš sam se potrudio da istražim čitavu priču oko 155-ice. Ja sam ovu uzeo jer je to poslednji pravi Alfin motor, njihov dizajn. Jbg, treba od Fiata napraviti automobil.

don

Kad gledam ove slike, vidi se da ti je onaj u rodu! ;-)))

Balkanboj

Ahahahahahaha… Nismo rod… Ali kao da jesmo.

J4ZZ3R

Teras cirkus sa Balkancem, puno su bolje njegove slike od „onog“ 🙂

moron

Eh, 155-ica i Alesandro Nannini & Nicola Larini …
Obožavao sam ih.

J4ZZ3R

Pa zar oni vise ne voze? K’o da je juce bilo 🙂

J4ZZ3R

prelep automobil Balkanboy, u zdravlju i veselju da ga vozis… i popravljas (zato si ga i kupio zar ne 🙂

Balkanboj

Grazie mio caro amico.
A za popravke ćemo lako, ne treba sve u životu da bude jednostavno.

BB

Dobar tekst, svaka čast i dugo da ga voziš. Od svih auta sam bio najzadovoljniji sa italijanima i nezasluženo su dobili epitet lošeg kvaliteta.

Balkanboj

Hvala.
Što se tiče Talijana, na loš glas ih je najviše dovela loša elektrika i razni gremlini koji jedu struju. Mehanički su mi bili uvek odlični, sjajni benzinski motori, sjajni dizeli, ali ih uvek zajebe struja i malo slabija kontrola kvaliteta. Kad uporedim ovu Alfu i stari e30 što imam, na BMW-u je elektrika urađena toliko pedantno da ova Alfa iako je 10 godina mlađa (gledano početkom proizvodnje) nije na tom nivou. Fiat je tek negde sredinom 2000-ih u saradnji sa Opel-om dobio na kvalitetu (Grande Punto, Croma i ostali).

don

Tacno, mada Fiat, uz sve navedeni, pati i od loših auspuha koji opet popise najviše zbog gradske vožnje. I tako to vuku decenijama, kad neko ne zna onda ne zna i tacka. Tako Francuzi imaju svoje boljke koje i dan danas imaju…za psihijatriju.

BB

Mislim da više ima onih koji kude i pričaju kako to ništa ne valja, a da nikad nisu ni imali ni vozili neki auto. Sjećam se kad je tek izašao Logan, komšija govori kako je čuo da ništa ne valjaju i da hrđaju k’o ludi… A u tom momentu najstariji Logan je bio star 6 mjeseci 🤣😂🤣😂🤣

Iznogud Časni

Ja sam zadnjeg Fiata imao,uh,davno bilo, bravo sa nekih 40k km (1.2 mašina 80 tak konja),kupio u Vinkovcima od neke žene. Nikad više od žene kupit auto, njima ne treba nikad vjerovati, zla bića. Sajla kvačila rekla doviđenja bar 3 puta, tokarili neki k na mjenjaču, mislim da je druga brzina bila u pitanju, auspuh mijenjan 3x, signalizirao pregrijavanje motora iako je sve bilo u redu, kad očistis sve silne kablove, poskidas konekcije na masi i nanovo vratiš, iako nema veze nekako se popravi pa opet. Najviše jebe ako ne kontas da je gremlin pa misliš da je kvar, i… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Yankee

Mnogo lep auto.

Balkanboj

Grazie,
Mada, i dalje mi je krivo što nisam onomad uzeo jednu Alfu Alfettu GTV iz ’82. Još je bila sa 3.0 V6 Busso motorom (nije njen originale nego iz Alfe 164)…. Zver i po.

Bungi

Lijep auto, nizak nos , visok rep, prava Alfa.Prelazak na fiatovu mehaniku i pogon napred kao i korištenje loše plastike unutra su po mom ličnom mišljenu bili veliki korak unazad za ovog slavnog proizvođača.Želja za smanjenjem troškova i unifikacijom dijelova sa fiatom su uzeli svoj danak na kvalitetu.Alfa 75 je za razliku od 155 imala dušu, kvalitetnu unutrašnjost,motor uzdužno, pogon pozadi, mjenjač pozadi u bloku sa diferencijalom.75-ca je po meni bila poslednja prava Alfa.

Mexican

Ja ubo prošle godine GT busso v6 105000km ,ide ko zmaj ,nije daily,Al Ga vozim bar jednom tjedno..

Balkanboj

Sjajan izbor. Bravo.

Cuore sportivo

Mene zanima gdje vas dvojica živite 🙂

Balkanboj

Cartolle, Bocche di Cattaro.

Ramzaj

Alfa 155 ima i trku sa dizel motorom( 2.4) i ostace upamcena po tome sto je pobedila i tako postala prvi dizel automobil koji je pobedio na nekoj trci u istoriji, a FIAT-ov 2.4 dizel, prvi sa direktnim ubrizgavanjem u svetu, proglasen za najbolji dizel motor u proslom veku.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Ramzaj
Balkanboj

Greška u koracima sinko, ta Alfa je model 159 i pobedio je u klasi „alternativne energije“ 2007, 2009 i 2010.
Prvi dizel da je pobedio benzinsku konkurenciju je bio BMW 320d (motor M47D20 na šasiji trkačkog e36 modela) 1998 godine na 24h Nirburgringa.

don

Hajde pljuni kakav updejt, dokle se stiglo sa renoviranjem? Kako sluzi makina italijana 😀

Balkanboj

Nemam trenutno update. U poslu sam oko kuće, neka sitna renoviranja u prizemlju, dvorište se sređuje dok nije vrućina. Alfa će, Bože zdravlja, od jeseni na dotezanje mehaničkih bora. Vozim je povremeno, kad stignem. Makina italiana je vesela cura za vožnju, voli obrtaje.

Iznogud Časni

Deder, updejt o crnki. Ima li novosti i zašto nema?!