1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Luksuzni Ford Mustang
AR pijaca klasika: Luksuzni Ford Mustang

AR pijaca klasika: Luksuzni Ford Mustang

290
1
Podelite sa prijateljima:

Ford Mustang će sledeće godine napuniti 60. rođendan i sa takvom istorijom, za očekivati je da je delio mnogo toga sa braćem iz brendova Mercury, Lincoln, kao i iz samog Forda. Štaviše, prva generacija je zapravo pozajmila platformu s jeftinog gradskog modela po imenu Falcon, iako će čuveni Li Ajakoka više nego uspešno zavarati javnost onim što se krije ispod školjke.

Jedan od najpoznatijih Mustangovih klonova je bio model Mercury Cougar, i to pretežno one prve dve generacije iz perioda od 1967. do 1973. godine.

Ideja o njemu se rodila nedugo što je Mustang startovao s prodajom 1964. godine s ciljem da se pruži luksuznija konfiguracija. Mercury je takođe znao da rivalski Pontiac sprema svoje izdanje novog Chevroleta Camaroa pod imenom Firebird, ali će Cougar uvek da cilja na veći prestiž i dozu luksuza, nego na sirovu snagu.

Imao je skrivene farove i bio dostupan kao kupe i kabriolet. Pokazao se velikim komercijalnim uspehom pošto je tokom prve četiri godine proizvodnje isporučeno preko 437 hiljada jedinica, uz proglašenje za automobil godine po izboru uglednog magazina Motor Trend.

Cougar prve generacije (1967. do 1970.) se mogao naručiti sa čak sedam motora i to svi u konfiguraciji s osam cilindara. Bazni model je imao onaj radne zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara), a u vrhu se nalazio čuveni Cobra Jet sa 428 kubnih inča (7,0 litara).

Iako nikada nije bio namenjen da se nudi kao čistokrvni „muscle car“, Cougar je zapravo imao dosta momenata slave u tadašnjem šampionatu Trans Am, gde je u stvari bio brži i od Mustanga pre nego što se umešala politika i zahtevala da uspori, kako bi bratski Ford mogao da slavi radi jačeg marketinga.

U svakom slučaju, za današnje izdanje pijace smo izabrali primerak iz 1967. godine i to onaj najpoželjniji sa značkom XR7. To nam govori da se ispod haube nudi čuveni motor Marauder radne zapremine 390 kubnih inča (6,4 litre). Razvijao je 335 konjskih snaga, iako zapravo nikada nije namenjen da juri velikim brzinama, već za lagano krstarenje u velikim i teškim kupeima.

Ako ste ikada gledali film „Bullitt“ sa čuvenim Stivom Mekvinom u glavnoj ulozi, onda znate da je takav isti motor pokretao njegovog Mustanga. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača, a fabrički podaci kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 5,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 214 km/h.

Spomenućemo da je novi Cougar koštao tek 2.850 američkih dolara (oko 25.528 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) ili svega 350 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 3.135 dolara) više nego Mustang.

Automobil se sada nalazi u gradu Sijetl unutar američke savezne države Vašington, i do sada je prešao nešto više od 100 hiljada kilometara. Prošao je kroz detaljan proces restauracija, a poseduje opremu kao što su kožom prekriven krov, 15-inčne felne, prednje disk kočnice, servo volan i još mnogo toga. Pre Vašingtona je proveo dosta vremena u susednom Oregonu.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najviša od osam ponuda iznosi 25 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(290)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Fantastično izgleda. Ali, fantastično. No, priznajem da mi je lepši kada „gleda“, tj. kada su mu „oči otvorene“ 😊