1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. „Ubica iz senke“ traži novog vlasnika
„Ubica iz senke“ traži novog vlasnika

„Ubica iz senke“ traži novog vlasnika

3.07K
0
Podelite sa prijateljima:

Svima su nam sigurno poznati čuveni američki mišićavi automobili (muscle cars) koji su dominirali ulicama tokom šezdesetih godina prošlog veka. Modeli kao što su Pontiac GTO, Dodge Charger, Plymouth Road Runner, Chevrolet Chevelle i Ford Torino su oni kojima se i dan-danas divimo, zahvaljujući prelepom stilu i velikoj snazi, ali na čelu verovatno ničije liste sigurno nećete videti model Chevroleta pod pomalo konfuznim imenom Chevy II.

Reč je o kompaktnom automobilu koji je predstavljao samo dno ponude američkog giganta kada je predstavljen 1962. godine. Vremenom Chevrolet je dodao i sportski paket opreme sa značkom Nova, ali i pored toga Chevy II je uvek zamišljen kao jeftino prevozno.


A onda, 1966. godine, svetlost dana je ugledao model Nova L79 i nikada više se vlasnici mišićavih automobila neće smejati malenom Cheviju II. Za svega dodatnih 198 američkih dolara (oko 1.600 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti) preko cene modela sa motorom sa šest cilindara, kupac je dobijao novi benzinac V8 zapremine 327 kubnih inča (5,4 litre) i impresivnih 350 „konja“.

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača, a za ovo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 2.671 dolar (21.680 „zelembaća“).

U suštini, po ceni baznog Forda Mustanga ste mogli da dobijete automobil kome je malo ko mogao da priđe na asfaltu.

Tokom 1966. godine je prodato samo 3.547 jedinica, najviše zato što je L79 i dalje izgledao kao svaki drugi Chevy II na ulicama, ali zahvaljujući masi od svega 1.180 kilograma mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 5,2 sekunde.

Iz tog razloga je često nosio nadimak „ubica iz senke“ pošto je od dosadnog Chevyija II napravio četvorotočkaš kome ni značajno poznatiji mišićavi automobili nisu mogli da priđu.

Vremenom, ono čemu se narod nekada smejao je postalo izuzetno vredno, pa je tako L79 ona značka od koje Amerikancima zastaje dah.

Preprodavac polovnih automobila Volo Cars iz istoimenog grada u američkoj saveznoj državi Ilinois sada nudi jedan od retkih preživelih primeraka gde se brojevi šasije, motora i menjača slažu sa onima koji su ukucani na vozilu, kada je napustilo Chevroletovu traku.

Automobil je u međuvremenu i restauriran, a na satu stoji brojka od 70.810 kilometara. Pohvale idu i na račun obilate upotrebe hroma, kao i podatka da L79 nije pretrpeo nikakve moderne modifikacije sa izuzetkom instalacije novih disk kočnica.

Ovakvo zadovoljstvo će novog vlasnika koštati 52.998 američkih dolara.

AutoRepublika

(3065)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments