1. Home
  2. Vesti
  3. BMW uskoro obustavlja izradu SUS motora u glavnoj fabrici
BMW uskoro obustavlja izradu SUS motora u glavnoj fabrici
3

BMW uskoro obustavlja izradu SUS motora u glavnoj fabrici

1.56K
3
Podelite sa prijateljima:

BMW će u svojoj glavnoj fabrici, izgrađenoj uz sedište kompanije u Minhenu, prestati s proizvodnjom motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva već 2024. godine, sudeći po objavi člana Upravnog odbora kompanije zaduženog za pitanja organizacije proizvodnje, Milana Nedeljkovića koji je tako nešto najavio na juče održanoj konferenciji za štampu, upriličenoj povodom početka proizvodnje baterijskog modela BMW i4.

SUS motori koje Bavarci trenutno sklapaju u Minhenu će nastaviti svoj porođajni put u fabrikama komapnije BMW koje funkcionišu u Austriji, kao i onim aktivnim u Ujedinjenom Kraljevstvu, što po rečima Nedeljkovića nikako ne znači da se u glavnom gradu Bavarske neće nastaviti s montažom konvencionalnih automobila.

Ipak, već do 2023. godine će oko polovine vozila sklopljenih u Minhenu biti elektrifikovano, pa će pripadati segmentu čisto električnih, baterijskih vozila, ili pak klasi dopunjivih hibrida, stoji još u izjavi BMW-a. Ovo je u liniji s najavom nemačkog proizvođača kojom se ističe cilj da najmanje polovina globalne prodaje BMW-a bude utemeljena u plasmanu električnih četvorotočkaša, i to već do 2030. godine. Prošle nedelje je izvršni direktor društva BMW AG, Oliver Cipse izjavio da će bavarska grupacija biti spremna i za eventualno rano, prisilno ukidanje SUS motora, ako bi se ono desilo pre 2030. godine.

Inače, zanimljivo je da se baterijski i4 montira na istoj, zajedničkoj proizvodnoj liniji sa sedanom i karavanom iz (konvencionalne) Serije 3, koja doduše u gami inkorporira i verziju s hibridnim sklopom plug-in. Da bi bila ostvariva proizvodnja dva tehničiki tako raznorodna modela na jednoj liniji, BMW je objavio da je bio prinuđen da u proizvodnu infrastrukturu uloži oko 200 miliona evra. Slična zajednička proizvodna postavka se sada razrađuje i u fabričkom kompleksu podignutom u nemačkom Dingolfingu, gde se baterijski krosover BMW iX proizvodi paralelno s hibridnim i SUS modelima Bavaraca.

Treba reći da će novitet imati prioritet prilikom raspodele, s mukom nabavljenih elektronskih komponenti, izjavio je direktor proizvodnje u toj fabrici BMW-a, Peter Veber. Ako znamo da cela automobilska industrija muke muči s nabavkom poluprovodnika, onda treba reći da je Nedeljković ponosan na činjenicu da je BMW dobro snabdeven svim ostalim sirovinama i materijalom.

Ranije je BMW objavio da očekuje da tokom ove poslovne godine, s traka grupacije siđe za 70 do 90 hiljada manje vozila, a sve usled problema u lancu snabdevanja mikroprocesorima, što tišti kompletnu industriju proizvodnje četvorotočkaša.

Da kažemo da je BMW posvećen i smanjenju nivoa štetnih emisija generisanih po osnovu transporta unutar fabričkog kompleksa u Minhenu, koji je najveći u čitavoj grupaciji, u narednih pet godina, kada bi trebalo da bude sveden na nulu. Ideja je da se ovaj cilj dostigne preorijentisanjem na železnički transport i baterijske kamione, kazao je još BMW.

AutoRepublika

(1557)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud

Uaaaa pederi!

TheStig

Haj’ zdravlje, svakako su bili pojam za „kvalitet“. Uskoro bmw mikseri i pegle za kosu.

moron

Tužna vremena dolaze