1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ako Jeep promeni ime modela Cherokee, ko je sledeći na redu?
Zanimljivost dana: Ako Jeep promeni ime modela Cherokee, ko je sledeći na redu?

Zanimljivost dana: Ako Jeep promeni ime modela Cherokee, ko je sledeći na redu?

5.05K
4
Podelite sa prijateljima:

Dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju prava nacionalnih manjina se ne stišavaju, a ono šta je započeto kao borba crnaca protiv policijske brutalnosti se uskoro otrglo kontroli i proširilo na još mnoga polja. Na red su morali doći i starosedeoci ovog kontinenta, to jest takozvani Indijanci ili kako ih u Americi zovu „Native Americans“, a u njihovom slučaju je sve započelo oko sporta.

Ragbi tim Washington Redskins („Vašingtonski crvenokožci“) je eliminisao ovaj deo svog imena, a kako stvari stoje istim stopama će poći i oni iz bejzbol ekipe Cleveland Indians, kao i kolege koje jure za pakom na ledu: Chicago Blackhawks.

Da li je iko bio iznenađen kada se problem protegao i do automobilske industrije? Možda i jeste, ali svakako ne bi trebalo da bude iznenađen, da je pleme Cherokee nedavno zatražilo od Jeepa da pronađe neko drugo ime za svoje modele Cherokee i Grand Cherokee.

Kabriolet Ford Thunderbird iz 1960. godine

Grupa Stellantis, čiji je Jeep beoma bitan deo, je izjavila da se ne protivi takvoj odluci, ali istovremeno bi volela da zadrži ime koje koristi već skoro pet decenija i u koje je uložila mnogo novca i napora da bi ga adekvatno ispromovisala. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo razmotriti neke druge žrtve novog trenda, one koji bi sledeći mogli biti na udaru svežeg sentimenta za manjinske grupe…

Pa pošto već pričamo o Jeepu, hajde sa nastavimo sa njim, pošto je Cherokee samo jedan od primera davanja imena po američkim starosediocima. Model Gladiator pruža terensko izdanje sa oznakom Mojave, a na zapadnom delu Amerike postoji istoimeni indijanski rezervat. Doduše, Mojave je takođe velika pustinja, pa ovaj put Jeep možda i uspe da se izvuče.

Dodge Dakota

U prošlosti je korporacija Chrysler još nekoliko puta davala imena po indijanskim plemenima, kao što je slučaj sa modelima Dodge Dakota i Jeep Comanche. U problemu bi mogao da bude i Ford oko modela Thunderbird, kao i Chevrolet sa Cheyenne, a i celokupni General Motors pošto je brend Pontiac dugo godina poslovao pod imenom indijanskog poglavice.

Čak i oni strani proizvođači nisu izuzetak, pa je tako Mazda nekoliko godina prodavala prepakovani Ford Explorer pod imenom Navajo. Doduše, svi spomenuti brendovi i modeli više ne posluju aktivno i samim tim, teško da će se neko žaliti zbog njih.

Ali takođe postoje i neke aktivne marke, a tu pre svega mislimo na kampere Winnebago. Ova firma iz američke savezne države Ajove je osnovana 1958. godine, po istoimenoj opštini, a opština je nazvana po plemenu, pa se ni ovde ne može eliminisati odgovor proizvođača u stilu „nismo mislili na vas“. Ali, s druge strane stoji i ona narodna „nije šija nego vrat“.

U najvećim problemima bi mogao da bude proizvođač motocikla Indian. Tradicionalno najveći rival Harley Davidsona je osnovan još 1901. godine i posluje veoma uspešno, pa očekujemo najveću borbu upravo od njih.

Indian Chief

Ali nisu samo četvorotočkaši na „stubu srama“. Čak i ako ignorišemo brendove iz sveta mode, benzinskih pumpi, proizvodnje plastike, cigareta, gaziranih pića, nikotina i još mnogo toga, čini nam se da će na najvećem udaru biti avionska industrija.

Primera radi, kompanija Piper u svojoj ponudi ima dva lagane letilice koje se zovu PA-44 Seminole i Cherokee, ali i to je sitnica u poređenju sa vojnom industrijom.

Nismo ni sami sigurni odakle da krenemo, a možda je najbolje da prvo spomenemo helikopter Boeing AH-64 Apache. Reč je o jedno od ikona američke avijacije koji se proizvodi još od 1975. godine, i veoma je aktivan ne samo „preko bare“ već i u ostatku sveta.

Nažalost, imali smo prilike da se sretnemo s njim pošto je masovno korišćen tokom komflikta na Kosovu i Metohiji. Nemoguće je ne spomenuti još jedno čedo Boeinga i to čuveni CH-47 Chinook, a ovaj transportni helikopter je jedan od najvećih na svetu i u proizvodnji je još od 1962. godine. U aktivnoj službi su i Bell OH-58 Kiowa i Eurocopter UH-72 Lakota, a nemoguće je odgledati neki film o ratovanju u Vijetnamu bez da se vidi i Bell UH-1 Iroquoisa ili kako je u narodu poznatiji pod nadimkom Huey.

 

Ko je još na listi? Pa recimo jedna od najvećih firmi iz oblasti železničkog saobraćaja. Reč je o kompaniji Amtrak koja ima voz pod imenom Southwest Chief i on saobraća na relaciji od Čikaga do Los Anđelesa, a na listi mogu biti čak i akumulatori marke Black Horse.

Da li to znači da će svaki od spomenutih imena biti izmenjeno u bliskoj budućnosti? Teško je reći, pošto sve zavisi od samih plemena i njihovog uticaja. Recimo, spomenuto pleme Cherokee je jedno od najvećih u Americi i broji oko 285.000 članova, pa se samim tim može pohvaliti relativno značajnim uticajem.

Oni su takođe i u prošlosti imali zamerke protiv Jeepa što se njihovo „čuveno ime nalazi na felnama automobila“, mada proizvođač nije reagovao. Ipak, neko je još veći od Cherokeeja, a to je pleme Navajo (308.000 članova), a u vrhu su i Sioux (131.000), Chippewa (115.000) i mnogi drugi.

Bilo kako bilo, uskoro ćemo verovatno videti neke veće promene, što me dovodi do pitanja – da li će se uskoro izmeniti i ime grada u kojem živim pošto je Milvoki dobio ime baš po indijanskom plemenu?

Zoran Tomasović

(5053)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A da mi tražimo od „najvećeg“ proizvođača automobila da promijeni ime? Ili će on da de nasikira pa će reći da je dao ime po alatucomment image&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.beorol.rs%2Fsekire%2F3041-tesla-060-kg-sa-drskom&tbnid=tWJEkILaJddX_M&vet=12ahUKEwjghqeTlqDvAhUO_hoKHZrgAfUQMygDegUIARCZAQ..i&docid=NiCQ5KMUk5qXSM&w=800&h=800&q=tesla%20alat&ved=2ahUKEwjghqeTlqDvAhUO_hoKHZrgAfUQMygDegUIARCZAQ

Izmenjeno 3 godine pre od strane BB
Golf

Podrška za, indijance, oni su starosedeoci Amerike!

Čiča

Pa što to smeta sad, zar to neide bar malo u korist Indjanaca da im se oda neko poštovanje zaa njihovu hrabrost makar sad i na ovaj način. Šta dobijaju ako se imena njihovih plemena uklone sa automobila? Nekao mi to ne izgleda mudro — a rekao bih da su ipak u pitanju pare!

Bungi

Prvo su im oteli zemlju , istrijebili zaraznim bolestima pa onda puškom, pobili im bizone i strpali u malobrojne rezervate.Indijanska imena i sve njihovo im odgovara samo im ne odgovaraju indijanci-starosjedioci.?Ostavite indijanska imena i njihovu zemlju, u okean bando!!!Volja vam Pacifik, volja vam Atlanski.