1. Home
  2. Vesti
  3. Ko gubi ima pravo da se ljuti
Ko gubi ima pravo da se ljuti
0

Ko gubi ima pravo da se ljuti

296
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko sedmica je američka poštanka služba USPS (United States Postal Service) okončala petogodišnju potragu za novim vozilom koje će Jenkijima svakodnevno razvoziti poštu. U konkursu je pobedila domaća firma Oshkosh iz istoimenog grada u saveznoj državi Viskonsin, a pomoć će imati od strane Forda. O ovome smo detaljno pisali i analizirali situaciju.

Ali kako stvari stoje, odluka je teško pala jednoj poraženoj strani koja se pita iz kog razloga je USPS odlučio da poveri ugovor težak čak 6,3 milijardi dolara baš Oshkoshu. Reč je o firmi Workhorse koja je bila jedan od troje finalista (preostali je bio zajednički model turske firme Karsan sa američkom kompanijom Morgan Olson).

Ključni problem kritičara leži u podatku da pobednički model pokreće benzinski motor, pošto USPS navodno nema u svom budžetu dovoljno novca da plati električni model. To možda i nije problem u 2021. godini, ali plan poštanske službe je da koristi novitet najmanje narednih 25 do 30 godina, pa se Workhorse pita kako je USPS dozvolio takvom kombiju da razvozi poštu u 2045. ili 2050. godini kada će verovatno biti jedini četvorotočkaš sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva na putevima.

Workhorse nije uspeo da isporuči prototip model za testiranje već samo tehničke detalje svog plana, ali je u međuvremenu procurela priložena fotografija koja nam daje generalnu ideju.

Poražena strana ima još jedan razlog za kritiku, a on se krije u podatku da će političari isplatiti Oshkoshu čak 482 miliona dolara samo da bi opremio fabriku kako bi pokrenuo proizvodnju, a ostatak ugovorenog novca firma iz Viskonsina će dobiti kada isporuči planiranih 165.000 vozila. Workhorse se pita zašto država plaća Oshkoshu da opremi fabriku, umesto da su izabrali njegovu kompaniju koja bi odmah bila spremna da započne proizvodnju bez uloženog dolara od strane političara.

Razlog verovatno leži u podatku da je Oshkosh jedan od glavnih snadbevača kamiona i lakih terenskih vozila za vojsku i samim tim je izuzetno bitan deo američke ekonomije. A utešna nagrada za Workhorse je verovatno ta što su posle ove izjave akcije firme na berzi skočile za 12%…

AutoRepublika

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments