1. Home
  2. Vesti
  3. Geely i Baidu osnivaju novu marku električnih automobila pod nazivom Ji Yue
Geely i Baidu osnivaju novu marku električnih automobila pod nazivom Ji Yue
1

Geely i Baidu osnivaju novu marku električnih automobila pod nazivom Ji Yue

119
1
Podelite sa prijateljima:

Kineska tehnološka grupa Baidu lansiraće svoj prvi električni model krajem godine zajedno sa proizvođačem automobila Geely pod novim brendom Ji Yue. Prvi model je Ji Yue 01 koji je u stvari električni SUV kompanije Jidu Auto, ranije poznat kao Robo-01. Jidu Auto je bio naziv zajedničkog preduzeća za proizvodnju električnih automobila između Baidua i Geelyja.

Geely i Baidu su lansirali novi brend Ji Yue, koji će početi proizvodnju i isporuku svog prvog modela u četvrtom kvartalu 2023. godine, prema zvaničnom saopštenju. Ji Yue 01 je napravio Geely i koristi njegovu platformu SEA. Ji Yue takođe planira da uspostavi sopstvenu mrežu za punjenje u Kini.

Prema CN EV Newsu, Ji Yue 01 je već uvršten u katalog za registraciju u Kini, a fotografije pokazuju da se radi o električnom SUV-u kompanije Jidu Auto, ranije poznatom kao Robo-01. Nema zvaničnog razloga zašto Geely i Baidu očigledno napuštaju ime Jidu Auto. Međutim, pomenuti portal piše da „Jidu Auto nije napravio nijedan veliki korak u proteklih šest meseci, a takođe je propustio Sajam automobila u Šangaju, što je pokrenulo pitanje šta se dešava sa brendom automobila Baidu”.

Pristup vozilu se nije promenio: vodeći model 01 je namenjen da predvodi put u razvoju pametnih automobila. Električni pogon u obliku hardverske platforme SEA iz Geelyja je stoga samo osnova za funkcije autonomne vožnje i softver za povezivanje kojima Baidu želi da doprinese. Najnovije vesti iz prethodnog zajedničkog preduzeća Jidu Auto dolaze od februara. Tada je rečeno da je Robo-01 bio na zimskom testiranju u četiri grada na severu Kine od decembra prošle godine.

Brend Jidu je zvanično lansiran u martu 2021. Skoro godinu dana kasnije, Baidu i Geely su najavili da će uložiti ukupno oko 400 miliona američkih dolara u zajedničko preduzeće za električni automobil. U oktobru 2022, Jidu je objavio ograničeno izdanje Robo-01, nazvano Lunar Edition, sa početnom cenom od oko 50 hiljada evra. Krajem decembra 2022. brend je tada predstavio svoj drugi model pod nazivom Robo-02 na sajmu automobila u Guangdžou.

Zanimljivo, kada je Jidu osnovan, bio je 55 posto u vlasništvu Baidua i 45 posto u vlasništvu Geelyja, prema CN EV Postu. Međutim, prema izveštajima lokalnih medija, novi brend Ji Yue je u većinskom vlasništvu kompanije Geely. Konkretno, za operativnu kompaniju brenda Ji Yue – nedavno osnovanu Hangzhou Jiyuyue Automotive TechnologyCo Ltd – kaže se da je 65 posto u vlasništvu Geelyja i 35 posto u vlasništvu podružnice Baidua.

AutoRepublika

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izgleda solidno. Svojim iskustvom i znanjem Geely garantuje visok nivo tehnike. Dizajn ne pruza bas nista novo ali je kvalitetan zahvaljujuci dobro odabranim proporcijama i minimumu detalja. Gornjem izvestaju dodajem bocnu projekciju auta.

comment image