1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj za Ford Edge i Lincoln Nautilus posle 2024. godine?
Kraj za Ford Edge i Lincoln Nautilus posle 2024. godine?
0

Kraj za Ford Edge i Lincoln Nautilus posle 2024. godine?

214
0
Podelite sa prijateljima:

Još pre nekoliko meseci je sajt Auto Forecast Solutions preneo vest da je u razgovoru sa Fordovim rukovodiocem za razradu globalnih planova, Semom Fijoranijem saznao da je proizvođač „zamrzao“ razvoj naredne generacije modela Ford Edge i Lincoln Nautilus. Mnogi su se našli u čudu, pošto je Edge izuzetno popularan i profitabilan model za kompaniju, a prošle godine je pronašao čak 138.515 kupaca. Još konfuznija je priča sa Nautilusom. On ne samo što je najprodavaniji model Lincolna, imajući u vidu da je prošle godine otpremljeno 31.711 jedinica, već se takođe pojavio u prodaji pre svega godinu dana, pa je bilo teško očekivati da bi se Fordova premijum divizija tako brzo odrekla krosovera u koji je uložila mnogo novca.

Edge i Nautilus su ponovo u medijima, a kako prenosi sajt Ford Authority, fabrika u kanadskoj provinciji Ontario će biti zatvorena u junu 2024. godine. Nije bilo teško sabrati dva i dva, da bismo zaključili da je reč o spomenutom paru krosovera, pošto su oni jedini koji silaze sa pokretne trake u gradu Okvil.

Razlog za tako nešto navodno leži u izuzetno lošoj prodaji u Evropi, gde je Ford negovao velike planove za Edge, ali se visoka cena, koja je često zalazila u teritoriju premijum igrača, pokazala kao veliki problem.

Kako prenosi Detroit News, američki gigant takođe smatra da trenutno nudi previše modela u istoj kategoriji, i da Edge i Nautilus jednostavno nisu potrebni. Nakon gašenja kompletne automobilske ponude, s izuzetkom Mustanga, ova dva krosovera su jedina preostala na takozvanoj CD4 platformi, pa je pitanje da li mogu da opravdaju svoje postojanje.

Ford u Americi trenutno nudi modele EcoSport, Escape (Kuga), Edge, Explorer i Expedition među krosoverima i terencima, a u narednih nekoliko meseci, u prodajno-izložbene salone će stići i novi Bronco i Bronco Sport. Dok bi gašenje Edgea možda i bilo opravdano, Nautilus će gotovo sigurno nastaviti da živi, ali na nekoj drugoj platformi.

Bilo kako bilo, više informacija ćemo saznati narednih godina, ali sudbina 4.000 zaposlenih u Kanadi nikako ne izgleda obećavajuće.

AutoRepublika

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments