1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj Ford GT Heritage iz 2006. godine je prešao samo 4,3 km do sada
Ovaj Ford GT Heritage iz 2006. godine je prešao samo 4,3 km do sada

Ovaj Ford GT Heritage iz 2006. godine je prešao samo 4,3 km do sada

658
0
Podelite sa prijateljima:

Moderno izdanje filma „Ford v. Ferrari“ je odjednom povratilo pažnju javnosti na legendarnu trku iz 1966. godine, ali je istovremeno i podiglo interesovanje za nekim pomalo zaboravljenim legendama profesionalnog auto-moto sporta. Ford je 2003. godine predstavio novi GT u konceptnoj formi, u čast proslave postojanja marke u trajanju od jednog veka, a kada je interesovanje publike postalo veliko, tada je odobrena i serijska proizvodnja.

U periodu od 2004. do 2006. godine će biti prodato samo 4.038 primeraka, od čega je 346 jedinica stiglo u takozvanoj verziji „Heritage“. Reč je o automobilima s posebnom bojom, inspirisanom primercima koji su pobeđivali na čuvenoj trci u Francuskoj.


Ispred nas je sada model Heritage iz 2006. godine, koji je u poslednjih petnaest godina prevalio, verovali ili ne, svega 2,7 milja (ili prevedeno na „evropski jezik“ 4,3 kilometra). Ovaj konkretni primerak stiže u plavoj boji sa narandžastom trkačkom trakom, što je identičan stil modela GT40 s kojim su vozači Pedro Rodrigez i Lucijen Bianči pobedili na trci 24 sata LeMansa, davne 1968. godine.

Međutim, Heritage nije razlikovala samo boja, već je stizao i sa specijalnim felnama izrađenim od strane kompanije BBS kao i posebnim kočnicama. Inače, i BBS je ušao u predstečajni postupak.

Štaviše, jedinu opciju koju originalni vlasnik nije izabrao je audio sistem McIntosh, a pošto je svojevremeno isporučen kupcu u Kanadi, takođe poseduje i nešto drugačiju svetlosnu grupu i branike, sve montirano s ciljem da se zadovolje zakoni ove države.

Kao i svaki drugi GT iz ovog perioda, i ovaj primerak pokreće 5,4-litarski motor sa osam cilindara, koji razhvaljujući kompresoru razvija 550 konjskih snaga i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje samo 3,3 sekunde dok maksimalna brzina iznosi 330 km/h.

Jedan s(p)retni kupac sa veoma dubokim džepom će moći postati vlasnik ovog automobila kada se krajem maja pojavi na aukciji u organizaciji čuvene kuće RM Sotheby.

Iako je u svoje vreme koštao tek nešto više od 180.000 američkih dolara i bilo ga je moguće kupiti za navedenu sumu, cene GT-a su „eksplodirale“ nakon filmskog izdanja, pa eksperti smatraju da će ovakvo zadovoljstvo koštati novog vlasnika preko 600.000 najmanjih zelenih novčanica.

Ironično, takva brojka je veća nego što se traži za potpuno novi GT iz 2021. godine košta (i to za 150.000 „zelembaća“ veća), ali i pored toga aukcijska kuća očekuje da će interesovanje biti veliko.

Za kraj još da napomenemo da je Zoran Tomasović napisao predivan članak o tome u kojim se „pojedinostima“ stvarnost razlikovala od onog što smo videli u filmu o nadmetanju Forda i Ferrarija.

AutoRepublika

(658)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments