1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Unikatna Alfa Romeo Vittoria ide na aukciju
Unikatna Alfa Romeo Vittoria ide na aukciju

Unikatna Alfa Romeo Vittoria ide na aukciju

2.42K
1
Podelite sa prijateljima:

Kupe koji je, tokom poslednje decenije prošlog milenijuma, izradio italijanski studio Carrozzeria Castagna. posredstvo aukcijske kuće zvane Finarte, iz iste države ide na licitaciju. Reč je o jedinstvenom modelu, kog je svetska javnost pozdravila na Salonu automobila u Ženevi, i koji nosi ime Alfa Romeo Vittoria iz 1995. godine.

Vittoria je pre jedanaset godina podvrgnuta postupku kompletne restauracije pa se tako trenutna vrednost neponovljivog kupea preliminarno procenjuje na iznos koji se kreće između 195 i 225 hiljada evra.

Moderna rekreacija kompaniej Carrozzeria Castagna je oformljena 1994. godine, dok je legendarna italijanska firma inicijalno poslovala od 1849. do 1954. godine, kada je i zaradila reputaciju ateljea koji je najčešći izbor filmskih zvezda i kraljevskih porodica.

Najsvežiji poduhvati dizajnerskog biroa uključuju model s dvoje vrata Porsche Panamera Vistotal. Inače, ovaj kupe je inspirisan eksperimentalnim modelom Lamborghini Marzal iz 1967. godine, kao i pro-terenskim karavanom utemeljenim na izduženoj limuzinskoj verziji Audija A8.

Tako je kupe Alfa Romeo Vittoria u međuvremenu postao debitantsko delo kompanije nakon njenog vaskrsnuća zahvaljujući angažmanu italijanskog preduzetnika po imenu Uberto Petra. Četvorotočkaš je dobio ime po najstarijem potomku ženskog pola osnivača, a za bazu je poslužio model Alfe Romeo iz 1987. godine. Ako ne prepoznajete donora, reći ćemo da se radi o modelu 75.

Istovremeno, studio je zamenio Alfinu karoseriju onom koju vidimo i koja je izrađena od aluminijuma, ali su obimne prerade takođe izvršene i s mehaničke strane. Dakle, sistem oslanjanja, kako na prednjoj, tako i na zadnjoj osovini je dobio nove, rigidnije (kruće) čaure, opruge i adaptivne amortizere marke Koni. Fabričke kočnice su ustuknule pred „naletom ugradnje“ rešenja koje je osmislio čuveni Brembo, i to u vidu šestoklipnih kočnih čeljusti.

Set modifikacija je izvršen i na samoj pogonskoj jedinici.

U stvari, izabran je identični Busso V6 3.0 benzinac koji je i u originalnom modelu 75 razvijao 192 konjske snage. Međutim, kao što rekosmo, ovaj blok je podvrgnut tjuningu pa je njegova moć premašila cifru od 300 konjskih snaga, kako je naveo stuido. Ipak, merenja koja su izvršena nakon manifestacije su pokazala da motor raspolaže s ne više od 255 „konja“.

U isto vreme, prema navodima osnivača Uberto Petra, kompanija se specijalizovala u pripremi DTM „mašina“. Pored unapređenja u oblasti stila i dodavanja motoru vatrene moći, Vittoria je profitirala i zahvaljujući ugradnji točkova s felnama marke Tecnomagnesio od 18 inča. Kao što im ime kaže, izrađene su od lake legure čija je osnova magnezijum. Italijanski kupe je dobio i sedišta iz BMW-ove Serije 8, rezervoar za benzin namenjen trkačkim primercima. i brave na vratima iz modela Lancia Ypsilon.

Unikatni kupe je preživljavao svoje dane negde na periferiji Milna sve do sada, odnosno do 2010. godine kada je temeljno restauriran. Očigledno je da je kabina automobila redizajnirana, dok je nanovo izrađen i stakleni krov.

Takođe se navodi da je Vittoria ostala bez jedinstvenog amblema s natpisom „Sic itur per angusta ad augusta“ („Tako da prolazimo kroz poteškoće do vrha“) – umesto kog se sada nalazi logotip marke Alfa Romeo. Ali, pomenuti grb se nalazi na fotografijama prezentovanim od strane kuće Finarte.

AutoRepublika

(2418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Auu, koja rugoba