1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mazda RX-7
AR pijaca klasika: Mazda RX-7

AR pijaca klasika: Mazda RX-7

1.24K
6
Podelite sa prijateljima:

Period sedamdesetih godina prošlog veka nije bio preterano pozitivan za automobilsku industriju. Novi zakoni po pitanju izduvnih gasova su ubijali snagu u četvorotočkašima, dok su jednko strogi zakoni na račun bezbednosti činili automobile većim i težim. Ali, čak i u takvim uslovima se rodila po koja pozitiva, a jedna od njih je svakako Mazdin legendarni model pod imenom RX-7.

Na svetska tržišta je stigao 1978. godine i kombinovao je dopadljiv dizajn, masu od tek nešto više od jedno tone i revolucionarni rotacioni motor.

Mazda je kupila takvu tehnologiju od nemačke firme NSU i u početku se ova novotarija činila kao budućnost automobilske industrije zahvaljujući niskoj emisiji izduvnih gasova, malom broju pokretnih delova i relativno visokoj snazi za svoju zapreminu.

Međutim, ubrzo je postalo jasno da su takvi agregati takođe veliki potrošači goriva, što nije moglo da prođe kroz vremena kada je svet video dve naftne krize, a kao što znamo, ni dugotrajnost im nije jača strana.

Ali, i pored svega toga, RX-7 je brzo stekao kultni status i proizvodiće se u tri generacije pre nego što ga nasledi model RX-8. Kolekcionarima se najviše dopada ona treća generacija koju smo mogli da vidimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1992. do 2002. godine.

Ono što ga je proslavilo je rotacioni turbobenzinac koji je razvijao 260 konjskih snaga iz radne zapremine 1,3 litre. Ova tehnologija nije bila nova i Mazda je koristila i na prethodnoj generaciji RX-7, ali je model iz ove priče bio taj koji je podigao na značajno viši nivo.

Takav motor je bio uparen i sa jednako fantastičnim petostepenim manuelnim menjačem, mada je i automatik sa četiri stepena prenosa takođe bio opcija. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo manje od pet sekundi uz maksimalnu brzinu od 267 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 32.500 američkih dolara početkom devedesetih godina, što iznosi 66.636 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče se nalazi u gradu Blumfild unutar američke savezne države Konektikat i proizveden je 1993. godine. Originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Gorin Mazda u susednom gradu Hartford i do sada je prešao tek oko 25 hiljada kilometara.

Reč je o paketu opreme nazvanom Touring, koji je u svoje vreme bio jedan od luksuznijih u Mazdinoj ponudi. Odlikuju ga 16-inčne felne, klima uređaj, audio sistem Bose, šiber, kožna sedišta i još mnogo toga. U oglasu se navodi da je hauba prefarbana iz nama nepoznatog razloga pre desetak godina, ali osim toga, ovaj RX-7 je baš onakav kakav je bio onda kada je napustio fabriku.


Ušli smo u poslednji dan aukcije, a trenutno najviša ponuda iznosi 40.250 dolara. Ova generacija je inače bila najmanje popularna u dugogodišnjoj istoriji sportiste, i tokom desetak godina proizvodnje je isporučeno nešto manje od 70 hiljada primeraka širom sveta.

To ga danas čini poželjnijim među kolekcionarima, a to i potvrđuje cena ovog primerka.

Zoran Tomasović

(1239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koliko sam ja proučavao ovaj model, njemu je „generalka“ maltene bila radnja „redovnog održavanja“, češća nego je kod mnogih interval za „veliki servis“

Yankee

Hehe kad sam napisao da je presao 25k km, htedoh jos dodati da je taman zreo za prvu generalku …

moron

Pa, koliko se sećam, nije baš na 25 kkm, ali na oko 60 kkm je veoma često.

BB

Znači više od ranih TSi? 😉

moron

To su bili „rani radovi“ VW-a na TSI-a agregatima. Ne verujem da je danas TSI gori od pandan motora drugih brendova.

viktor \

koliko kosta ?