1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. U Americi pronađen originalni DeLorean sa samo 22 km na satu
U Americi pronađen originalni DeLorean sa samo 22 km na satu

U Americi pronađen originalni DeLorean sa samo 22 km na satu

15.01K
0
Podelite sa prijateljima:

Iako se proizvodio samo tri godine (1981. do 1983) i u tom periodu pronašao manje od 9.000 kupaca, DeLorean DMC-12 je jedan od najzanimljivijih automobila osamdesetih godina prošlog veka. Većina će reći da ključni razlog leži u pojavljivanju u filmu „Povratak u budućnost“, ali je to samo deo njegove zanimljive istorije koja je povezana sa samim vlasnikom Džonom Dilorijanom i načinom na koji je napustio vodeće mesto u General Motorsu, kako bi osnovao sopstvenu kompaniju.

Na kraju je Dilorijan završio na otpuženoj klupi zbog trgovine kokainom. Preporučujemo da pročitate jedno od ranijih izdanja gde smo obratili pažnju na sve ove detalje.

U proteklih nekoliko decenija su osnovane razne firme sa ciljem ponovne proizvodnje, ali i dalje najveću pažnju privlače oni modeli koji su napustili proizvodnu traku u Severnoj Irskoj. Na stranici sajta Hemmings su nedavno osvanula dva primerka od čega jedan od njih na satu ima samo 14 milja (22 km), a i onaj drugi definitivno nije mnogo vožen, pošto se može primetiti brojka od 1.623 milja (2.596 km).

Zanimljivo je da ih je originalno kupio vlasnik velikog izložbeno-prodajnog salona marke Ford, u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i to tek nakon što je DeLorean bankrotirao. Kada se to desilo, svi neprodati primerci su poslati za Ameriku i rasprodati su na aukciji, a veruje se da su ova dva primerka imala određene probleme pošto su proizvedeni 1981. godine i pronašla su kupca tek tri godine kasnije.

Svima nam je poznato da DMC-12 nikada nije bio veoma pouzdan četvorotočkaš i mnogi primeri su stizali u Ameriku nezavršeni, a to se odrazilo i na ova dva komada. Naime, DMC-12 sa spomenutih 22 km na satu je zapravo služio samo za delove, što objašnjava zašto je proveo proteklih četrdeset godina u garaži.

Čak i onaj drugi automobil nije vožen prethodnih godina, pa će novi vlasnik definitivno morati detaljno da ga osveži pre nego što završi na asfaltu. To se pre svega odnosi na mehaniku i elektroniku, pošto je školjka od nerđajućeg čelika, pa godine provedene u suvoj kalifornijskoj klimi, ne bi trebalo da su ostavile traga na karoseriji i šasiji.

Povratak primerka sa 22 km na satu će biti dosta teži posao pošto nedostaju mnogi delovi na enterijeru, a i njegov motor nije originalni, pa je tako i pored male kilometraže, definitivno manje poželjan. U oba slučaja, motor je 2,8-litarski benzinac sa šest cilindara koji razvija 130 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Posle šest dana aukcije novi vlasnik je pristao da plati sumu od 57.750 američkih dolara. Restauracija sigurno neće biti jeftina, ali su cene DeLoreana svakako visoke i nema sumnje da će se isplatiti.

Džon Dilorijan možda nije uspeo u svom planu pre četiri decenije, ali bi danas sigurno bio ponosan koliko je njegovo čedo vredno i popularno.

AutoRepublika

(15008)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments