1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Moskovljanin nudi retki Mercedesov kabriolet
Moskovljanin nudi retki Mercedesov kabriolet

Moskovljanin nudi retki Mercedesov kabriolet

5.58K
2
Podelite sa prijateljima:

Srebrni kabriolet Mercedes-Benz W128 iz 1959. godine, koji je inače u perfektnom stnaju, ponuđen je na prodaju u Ruskoj Federaciji. Prodavac svakako nije nezajažljiv jer je istakao cenu od nepunih 120 hiljada evra (14 miliona ruskih rubalja), jer je, između ostalog, kabriolet prevalio mali broj kilometara, a i restauriran je od strane cenjene kuće za obavljanje ovakvih zahvata.

Mercedes-Benz W128 se zadržao na proizvodnim trakama između oktobra 1958. i novembra 1960. godine. Zahvaljujući karakterističnom dizajnu njuške, pa i zadnjih blatobrana, koji zahvaljujući pojasnoj liniji ostavljaju utisak jedinstvene celine, kabriolet s dvoje vrata je dobio nadimak Ponton. Za svega 25 meseci proizvodnje, iz fabrike je izašlo 1.112 primeraka ovog kabrioleta.

Primerak koji je ponuđen u oglasima je sklopljen 1959. godine. Prodavac navodi da je pre nekog vremena podvrgao retki Mercedes detaljnoj restauraciji i da je nakon toga automobil bio u vlasništvu jedne osobe. Sam postupak mehaničkog osveženja vozila je obavljen uz korišćenje isključivo originalnih delova.

Na fotografijama deluje da je limeni lepotan vraćen u originalno stanje. Čak je i crna koža kojom je obložen enterijer izvedena na isti način kao što je to bilo prvi put u fabrici, dok materijal koji liči na drvo, nije to i zaista već se radi o uspeloj imitaciji.

Pod haubom prelepog Mercedes-Benza W128, se nalazi 2,2-litarski V6 benzinski motor koji je kao takav postao prvenac Švaba sa sistemom mehaničkog ubrizgavanja goriva. Upravo zahvaljujući toj odluci, agregat je odbacivao solidnih, čak odličnih za ono vreme, 120 konjskih snaga.

U tandemu s benzincem je montira i ručni menjač, dok je pogon na zadnjoj osovini. Kabriolet potroši 15 sekundi da bi iz mesta stigao do „stotke“, dok je najviša brzina limitirana na 165 kilometara na čas. Naravno, ne elektronskim putem, već je brzina limitirana snagom motora.

Prodavac navodi još da je ovaj divan Mercedes prevalio svega 59 hiljada kilometara, iliti što bi rekli naši ljudi: „tek se razradio“.

Za kraj još da dodamo jednu zanimljivost. Sredinom februara je preko američke kuće Bing a Trailer ponuđen i primerak restauriranog terenca iz 1965. godine Toyota Land Cruiser FJ40. U pitanju je vozilo koje nije voženo, a početna cena iznosi oko 29.500 američkih dolara. Baš ćemo da propratimo hoće li, odnosno po kojoj ceni će promeniti vlasnika.

AutoRepublika

(5581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Planetarac

Nema V6, ima R6

Бранило

Подржавам 🙂 Engine type – Number of cylinders : Inline 6 Engine Code : M 127 I / 127.980 Fuel type : Petrol Fuel System : Bosch mechanical fuel injection Lubrication : Wet sump Coolant : Water Engine Alignment : Longitudinal Engine size – Displacement – Engine capacity : 2195 cm3 or 133.9 cu-in Bore x Stroke : 80.00 x 72.80 mm 3.15 x 2.83 inches Number of valves : 12 Valves Aspiration : N/A Compression Ratio : 8.70 Maximum power – Output – Horsepower : 115 PS or 113 bhp or 85 kW @ 4800 rpm Maximum torque :… Pročitaj više »