1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota potvrdila – stiže novi Aygo
Toyota potvrdila – stiže novi Aygo
2

Toyota potvrdila – stiže novi Aygo

229
2
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka plasiraće novi model u A segmentu, odnosno treću iteraciju Aygoa. 

Na scenu stupa automobil koji će mehanički biti vrlo blizak novoj generaciji Yarisa. Novitet bi trebalo da upotrebljava Yarisovu arhitekturu, i nudiće se samo sa SUS motorima. Postoje indicije da bi Toyota mogla da se otarasi naziva Aygo, te da nadolazeći model dobije novi naziv, ali se za sada takva opcija čini manje izglednom.

Uprkos teškom dobu za čitav A segment, Aygo se pokazao kao vrlo otporan automobil kada je reč o prodaji. Tokom svoje karijere držao je vrlo visok nivo isporuka, ali nikada nije uspeo da ugrozi lidere iz Fiatovog programa – Pandu i 500.

Toyota želi da nova generacija Aygoa ostane u cenovnom pristupačnom rangu. Otud i namera da bude dostupna isključivo sa termalnim agregatima, bez elektrifikacije. Japanski brend ima vrlo izraženu prodaju hibrida na evropskom tlu, te imaju dovoljno prostora za manevar sa ovakvim potezom i da budu bezbrižni u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova.

Japanci su preuzeli fabriku u Kolinu u Češkoj, koja je nekada bila deo zajedničkog poduhvata PSA grupe i Toyote. Sada su investirali više od 150 miliona evra zarad pripreme pogona za proizvodnju novih modela poput Yarisa i Aygoa.

Nova generacija Aygoa pomalo će koketirati sa SUV segmentom, kao što se da zaključiti na priloženim špijunskim fotografijama. Yarisova platforma trebalo bi da obezbedi i veće međuosovinsko rastojanje, odnosno više prostora za putnike u automobilu.

Što se tiče izbora pogonskih jedinica, veruje da će jedan od sledeća dva motora sigurno biti u ponudi, ako ne i oba. Dakle „stari“ provereni Toyotin atmosferski trocilindraš radne zapremine jednog litra i(li) novi 1,5-litarski trocilindraš koji smo videli kod aktuelne generacije Yarisa.

S obzirom na uvećanu aktivnost Toyote oko Aygoa, premijera noviteta može se očekivati u narednim nedeljama, dok bi prvi primerci trebalo da stignu u izložbeno-prodajne salone do kraja tekuće godine.

AutoRepublika 

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šanse nema da novi Aygo dobije 1,5 (sam ili u kombinaciji sa 1,0).
Nadam se samo da će da zadrži ponudu prostora kao sadašnji. Ali, bojim se da je to nemoguće, jer bi onda po tom parametru bio ispred novog yarisa.

J4ZZ3R

Meni dizajn bas obecava, da nije ovo neka GR verzija, alu felbe ko u plahe Oktavije 🙂