1. Home
  2. Vesti
  3. Francuski ministar finansija protiv Euro 7 standarda
Francuski ministar finansija protiv Euro 7 standarda
1

Francuski ministar finansija protiv Euro 7 standarda

482
1
Podelite sa prijateljima:

Ministar finansija Republike Francuske, Bruno le Mer, izjavio je u intervjuu za pariski Le Figaro da se ne slaže sa aktuelnom formulacijom Euro 7 standarda u vezi sa emisijom štetnih gasova kod automobila.

U razgovoru je pored Le Mera učestvovao i Karlos Tavares, izvršni direktor još uvek svežeg Stellantisa. Francuski ministar istakao je da je transformacija automobilske industrije ključna, ali da okviri moraju imati ulogu podsticaja, a ne destrukcije.

“Ekološka tranzicija je prioritet i automobilska industrija u ovome učestvuje tako što nudi čistija vozila”, naveo je Le Mer. On je dodao da su aktuelni predlozi u vezi sa primenom Euro 7 regulative neprihvatljivi.

“Da budemo jasni, u ovom trenutku, predložene norme nam ne idu u prilog. Neki od iznetih zahteva su prestogi što ne bi odgovaralo domaćoj automobilskoj industriji. Nastavićemo sa pregovorima”, kazao je francuski ministar finansija.

Karlos Tavares je bio još stroži u proceni Euro 7 standarda. “Ukoliko bi se takve norme zaista i primenile to bi bio definitivni kraj motora sa unutrašnjim sagorevanjem”, rekao je prvi čovek Stellantisa.

Interesantno je da je Tavares jedan od retkih čelnika automobilske industrije koji je javno optužio evropske institucije da sude čitavoj grani privrede na osnovu jedne kompanije. “Čitav niz pravila stvoren je bez ikakvih konsultacija sa predstavnicima automobilske industrije koja je platila ceh problema koji je stvorio jedan naš konkurent”, naveo je Tavares i istakao krivicu Volkswagena i njegovog dizelgejta za strože pravno normiranje u EU u vezi sa emisijom štetnih gasova.

Bruno le Mer dodao je da se sam automobil suočava sa velikom promenom, i da je neophodan dijalog svih strana kako bi se transformacija odvila sa minimalnom štetom po industriju i radna mesta. “Već sada nam preti 500.000 radnih mesta manje do 2030. godine, a posebno će biti pogođeni proizvođači komponenti.”

“Za svetlu budućnost potreban nam je pragmatičan dijalog”, zaključio je francuski ministar finansija.

AutoRepublika 

(482)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Neverovatno je sta je Volkswagen napravio konkurenciji, zapravo je jos neverovatnije sta je EU svima nametnula zbog VW prevare. Eto da makar Tavares kaze da je car go

Izmenjeno 2 godine pre od strane J4ZZ3R