1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao trkački BMW M hybrid V8
Debitovao trkački BMW M hybrid V8

Debitovao trkački BMW M hybrid V8

211
1
Podelite sa prijateljima:

Pre neki dan najavismo novi model Hondine divizije Acure, a danas je na red došao i izveštaj o premijeri BMW-ovog sportskog prototipa razvijenog za novu kategoriju trkačkih automobila, LMDh (Le Mans Daytona hybrid), a koji ispunjavaju uslove za najviše klase FIA svetskog prvenstva u izdržljivosti i šampionata sportskih automobila IMSA, počevši od 2023. godine.

Nazvan BMW M Hybrid V8, automobil promoviše dizajn koji je izrazito BMW-ovski, zahvaljujući rešetki u obliku bubrega i Hofmajsterovom pregibu (u ovom slučaju samo grafika). Automobil takođe ima natpise „50 Jahre BMW M“ za obeležavanje ovogodišnje 50. godišnjice osnivanja divizije zvane BMW M. Jahre je nemačka reč za „godine“.

BMW M se do sada obavezao samo na SportsCar Championship, u premijernoj klasi serije GTP (Grand Touring Prototype), ali nije isključio ulazak u WEC-ovu (FIA World Endurance Championship – svetski šampionat izdržljivosti)  klasu Hypercar, posebno za 24 sata Le Mana, glavni događaj na WEC-ovom kalendaru.

To znači da bismo potencijalno mogli da vidimo da se BMW M takmiči na najvišem nivou u Le Manu po prvi put od 1999. godine, kada je njegov sportski prototip V12 LMR obezbedio prvu i jedinu ukupnu pobedu ovog proizvođača automobila u francuskom klasiku.

Klase GTP i Hypercar biće otvorene i za trkačke automobile LMDh i za one koji su napravljeni po pravilima Le Mans Hypercar, pošto će se mere ravnoteže performansi koristiti da bi se obezbedio jednaki tretman. U skladu sa LMDh-ovim pravilima, BMW M koristi šasiju iz italijanske Dallare, jedne od četiri kompanije koje isporučuju šasije za ovu kategoriju. Automobil će morati da podigne masu na minimum 1.030 kilograma, a njegov pogonski sklop, neotkrivena V8 hibridna postavka, može u svakom trenutku da generiše maksimalnu snagu od oko 670 „konja“.

BMW M će voditi svoju kampanju LMDh s američkim Rahalom Letterman Lanigan Racingom, pod oznakom BMW Team RLL. Trenutni plan je da se dva automobila plasiraju na SportsCar Championship 2023. godine. Bobi Rahal, suvlasnik RLL Racinga, biće direktor tima. On će blisko sarađivati sa Mauricijom Lekijutom, vođom projekta u diviziji zvanoj BMW M za program LMDh.

Alpine, Audi, Cadillac i Porsche su svi posvećeni LMDh-u, dok su Ferrari, Glickenhaus, Peugeot i Toyota svi posvećeni klasi LMH (Le Mans Hypercar). Lamborghini je takođe u maju najavio da će se pridružiti grupi LMDh negde tokom 2024. godine.

Prva trka za LMDh biće 24 sata Dejtone 2023. sledećeg januara. Trka je uvodna runda šampionata sportskih automobila 2023. godine.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ovo će biti interesantno.Sudar Renaultovg i Bembarinog sportskog odeljenja…