1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao osveženi Renault Megane Conquest
Debitovao osveženi Renault Megane Conquest
3

Debitovao osveženi Renault Megane Conquest

512
3
Podelite sa prijateljima:

Renault s modelom Arkana predstavlja poseban fenomen pa je tako postojala osobena verzija namenjena ruskom tržištu, ali je ona prošle godine iz dobro poznatih i nikome dragih događaja s početkom u prošloj godini, otišla u istoriju. Ta verzija Arkane je ionako bila utemeljena na jeftinijoj, prostijoj arhitekturi, dok je savremenija Arkana ušla u proces masovne proizvodnje na platformi CMF-B, i kao takva je (Evropljanima) pružala drugačiji enterijer i hibrdnu verziju.

Takvi primerci se i dalje sklapaju u Južnoj Koreji gde se i prodaju pod imenom Samsung XM3. Kako rekosmo, model se izvozi pod Renaultovim znamenjem u Evropu, a i u Australiju, Novi Zeland, Japan, Izrael, Čile i brojne druge zemlje. Kao da zamešateljstva s ovim modelom nije bilo dovoljno, na mučenom tržištu Balkana je ponuđen pod nazivom iz naslova kako bi se izbegla asocijacija na „junaka zlog doba“, nažalost, srpskog roda.

Pre restilizacije je postojala verzija RS Line (crveni), danas je na svet došla zamena u vidu modifikacije Alpine Esprit (beli)

Kako bilo, od početka proizvodnje do danas je sklopljeno preko 240 hiljada primeraka Samsunga / Arkane / Meganea Conquesta, pa je evo došlo vreme i za restilizaciju.

Istina, ona je bila veoma skromna. Arkana je osetno inferiornija u smislu obima prmena u odnosu na nedavno osveženi heč po imenu Renault Clio. Iste su ostale rasveta i odbojnici krosovera. Jedino nova je rešetka hladnjaka u obliku dijamanta, kao i mat plaforma za osveženi amblem. Promenjene su i gornje zone dnevnih svetala. Umesto obilja hroma na karoseriji, sada je iskorišćena crna boja za finiš.

Umesto dve sportske modifikacije iz prošlosti koje su nosile indekse RS Line i E-Tech Engineered sada imamo posla sa paketom nazvanim Esprit Alpine (i taj vidite na kompanijskim slikama). Suština kako bilo ostaje ista: tu je crni dekor, spojler na stražnjici i 19-inčne felne. Od novih stvari možemo pomenuti plave dekorativne detalje u kabini i prošireni paket obloga od antilopa (prevrnute kože).

Arkana nije menjana u kabini. Barem ne više od onoga o čemu pisasmo. Sada bazični info-zabavni sistem koristi sedmoinčni ekran koji emituje i ono što nudi uređaj za navigaciju i nudi bežično povezivanje putem interfejsa zvanih Apple CarPlay i Android Auto.

Skuplje verzije vlasnicima omogućavaju tipkanje po ekranu dijagonale 9,3 cola. Uspravne je orijentacije. Verzija Esprit Alpine poseduje selektor transmisije koji nije fiksne postavke, dok ostali paketi opreme promovišu tradicionalnu ručicu menjača.

Pogonski sklopovi su isti kakvi su i bili, dok su pogonski točkovi jedino oni napred. Renault Arkana se na evropskom tržištu nudi u dve verzije i obe se oslanjanju na turbobenzinski motor sa 1,3 litra zapremine. Slabiji ispucava na prednju osovinu ergelu od 140 konja, jači od svih 158 „grla“. Oba su laki hibridi na naponu od 12 volti i oslanjaju se na sedmostepeni preslektivni robotizovani menjač.

Više od polovine kupaca se opredeljuje za modifikaciju E-Tech. Srce tog pogonskog sklopa je atmosferski benzinac od 1,6 litra sa 94 konjske snage. I on je u vezi s robotizovanom transmisijom, ali bez sinhrona i spojnice, kao i s elektromotorom snage 69 „konja“. Najviša snaga sistema iznosi 143 „grla, a takvi hibridi mogu biti pokrenuti i isključivo korišćenjem električnog pogona. Rad benzinca na leru je onemogućen, a on se može priključiti električnom kolegi nakon pokretanja. Kapacitet trakcione baterije iznosi 1,2 kWh.

Proizvodnja umivenog automobila je već započela u Južnoj Koreji dok će do Evrope prvi primerci „restilaša“ dobaciti tek na jesen. Da čovek ne poveruje, ali Arkana nakon zatezanja bora postade priuštivija, pa u Francuskoj uvodna verzija sada staje 31 hiljadu evra. Bila je najmanje 32,5 hiljada evra.

AutoRepublika

(512)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Restalizovani čardak đubar.
Ima ih dosta na taksiju,ne kontam šta taksisti vide u Arkanu.

Serminator retirement

Vase ime/potpis govori sve. Zašto se radi Renault motor I u drugim markama automobila? Možda serminator koji je penzionisan moze da odgovori. Koji Traktor onda Vi vozite?

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa gdje si ti bio Serminatore do sada🤣.
U kojim drugim markama se danas ugrađuju Renault motori Serminatore a da nije iz Renault grupe?
Pošto si seronja,neću da ti kažem koji traktor vozim🖕😁.
Listaj malo po AutoRepublici pa ga nađi😎.