1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najlepši Volkswagen koji nikada nije proizveden
Zanimljivost dana: Najlepši Volkswagen koji nikada nije proizveden

Zanimljivost dana: Najlepši Volkswagen koji nikada nije proizveden

9.20K
6
Podelite sa prijateljima:

Hajde da odmah kažemo bolnu istinu koja će pogoditi svakog vernog germanofila – Volkswagen nikada nije bio stilski privlačan i verovatno nikada neće to ni biti. Ono malo privlačnih vozila sa značkom nemačkog giganta su uglavnom dizajnirali stranci, kao što su legendarni Đorđeto Đuđaro koji se postarao za Golfa „keca“ i Scirocco, kao i stilska kuća Ghia koja se zauela za model Karmann Ghia.

U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo analzirati model koji je u očima autora ove priče najlepši Volkswagen koji nikada nije proizveden. Reč je o konceptu iz 1965. godine po imenom 1600 TL u prelepom fastbek stilu.

Svima nam je poznat model Karmann Ghia, ali su zapravo postojala dva vozila sa takvim imenom, iako nisu delila mnogo toga. Prvi od njih je bio „tradicionalni“ Karmann Ghia na bazi modela Type 1 „Bube“ i debitovao je 1955. godine.

Ali, šest godina kasnije ponuda je proširena i sa još jednim modelom koji se zvao Type 34 Karmann Ghia. Pošto je ime bilo izuzetno konfuzno, Nemci su ga oslovljavali sa „Veliki Karmann“, a ostatak sveta samo kao „Type 34“.

Za njegovu bazu je poslužio novi Volkswagen Type 3 (takođe poznat pod imenom 1500/1600), a za dizajn su se ponovo postarali Italijani. Konkretnije, reč je o tadašnjem mladom stilisti Serđiju Sartoreliju. U svoje vreme Type 34 je bio najveći i najskuplji Volkswagen u istoriji, a u periodu od 1961. do 1969. godine će biti prodato 42.505 jedinica. Svi, sa izuzetkom 17 primeraka za testiranje kabrioletskog stila, su proizvedeni kao kupei.

Tokom 1965. godine je Volkswagen odobrio razvoj prototip modela u fastbek stilu. Type 3, na kojem je Type 34 bio zasnovan, je već imao takvu opciju i iako nije privlačio mnogo kupaca u poređenju sa tradicionalnim limuzinama i karavanima, prelepe sportske linije su naterale interesente da potroše veće sume novca. I ovaj put Ghia je trebalo da uradi većinu posla oko dizajna, dok bi prototip proizveo Karmann. Novitet je dobio ime Type 34 1600 TL.

Kao što se može videti po priloženim fotografijama, koncept je delovao izuzetno privlačno. Produženi krov je donekle smanjio raspoloživ prostor na zadnjim sedištima, mada literatura iz navedenog perioda kaže da ga je na zadnjim sedištima bilo pozamašno puno, posebno u rejonu za glavu. Fastbek je povećao zapreminu prtljažnika i delovao kao pravi italijanski sportista.

Kao što mu ime kaže, 1600 TL je pokretao 1,6-litarski benzinac sa 54 „konja“. Bio je postavljen pozadi, a snaga se prenosila takođe na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Sa težinom od svega 1.060 kilogama, mogao je da dostigne maksimalnu brzinu od 150 km/h.

Karmann je završio prvi prototip krajem 1964. godine i predstavio ga čelnicima Volkswagena. Nakon pozitivnih komentara, nemački gigant je želeo još jedan primerak za Salon automobila u Frankfurtu koji bi bio spreman za serijsku proizvodnju, ali se iznenada povukao iz cele priče 1965. godine.

Razloga je bilo nekoliko, od propalog plana da se Mercedes i Volkswagen udruže, pa sve do planova najvećeg nemačkog proizvođača da kupi Auto Union. Spominjalo se i da je 1600 TL bio bučniji nego što je trebalo biti, i da je Volkswagen bio nezadovoljan Karmannovim poslom zbog kojeg je prodaja Typa 34 bila izuzetno loša.

Karmann se nije predavao i 1967. godine je osvežio neke linije, kao što je dodavanje dvostrukih farova, ali je i ovaj put dobio negativan odgovor. Sada je razlog bio čisto finansijske prirode.

Naime, karijera Typa 34 se približavala kraju, a zamena u vidu modela Volkswagen-Porsche 914 je počela da pristiže u izložbeno-prodajne salone već 1969. godine. Iz tog razloga, Typu 34 jednostavno nije bilo potrebno još jedno osveženje.

Ovaj prelepi prototip je preživeo do današnjeg dana, i danas se često može videti na skupovima Volkswagenove klasike. Ostaje veliki žal što nije ušao u serijsku proizvodnju, pošto bi nemačkom gigantu tokom šezdesetih godina prošlog veka definitivno pomogao jedan ubavi sportski kupe – pa makar bio (ponovo) dizajniran od strane Italijana.

Zoran Tomasović

(9203)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Najljepši VW za mene je brazilski kupe zasnovan na bubinoj mehanici SP2. VW je u americi postigao prililačan uspjeh sa Karman kabriolet-kupe modelom pa bi još veći kupe sa Porše bokser 2.0 i šestoklipnim 2.7 bokser motorima bio pun pogodak.Što je prošlo ne može se vratiti pa ostaje žal što se ovo umjetničko djelo na točkovima nije nikad pojavilo u prodaji.

Ranko

Da li se sećate modela K70 i volksporše dvoseda?Slažem se da je Karmen bio najlepši.

Balkanboj

Rekao bih da je najlepši proizvod VW iz tog perioda bio iz Brazila, SP1. Šteta što nije imao motor i mehaniku kojom bi opravdao tako dobar izgled.

comment image
comment image

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Milan

Slazem se. Prelep auto. Makar na slikama. Na zalost, nisam ga video uzivo.

Djordje

Imao taj auto

Zoran

Interesantno je i da je Folkswagen prodao kompletnu liniju devedesetih godina Kini svoj model VW Santana, koji je bio prvi veliki auto koji se cekso po nekoliko godina na isporuku posle uplate, jer je to bio jedan od prvih zapadnih automobila proizveden u Kini.