1. Home
  2. Liste
  3. Rang lista 137 država s najboljom putnom infrastrukturom
Rang lista 137 država s najboljom putnom infrastrukturom

Rang lista 137 država s najboljom putnom infrastrukturom

4.27K
8
Podelite sa prijateljima:

Mnogi od nas već vide Srbiju na začelju liste koju je pripremio Svetski ekonomski forum (World Economic Forum) a koja rangira brojne države sveta po kvalitetu putne infrastrukture. Međutim, to je samo delimično tačno, a Srbija se našla na 100. mestu.

Svetski ekonomski forum je istraćio stanje putne infrastrukture u 137 različitih svetskih država i na osnovu toga ih klasifikovao na jednoj sveobuhvatnoj tabeli. Prvu poziciju su zauzeli Ujedinjeni Arapski Emirati, sledi Singapur, dok je evropski lider Švajcarska tek na trećem mestu.

Prvim komšijama iz Hrvatske čestitamo punog srca jer su se plasirali na 19. mesto ispred Slovenije koja je 51. Od nas su po ovom pitanju bolje i Albanija na 57. mestu, Mađarska na 62. poziciji, Slovačka i Češka na koti 73. i 74. kao i Crna Gora i Bugarska na 88. i 93. mestu.

U leđa nam gledaju 109. Bosna i Hercegovina, zatim Rumunija na 120. mestu od koje su lošije plasirane evropske zemlje jedino još Moldavija a onda i Ukrajina na 130. mestu.

Što se Evrope tiče, odličan plasman je obezbedila Holandija na petom mestu a tu su i Francuska,  Portugalija i Austrija na sedmoj, osmoj i devetoj poziciji. Zadovoljni mogu biti i građani Danske i Nemačke, dok je Španija negde u zlatnoj (evropskoj) sredini.

Zadnja mesta su okupirale države koje raspolažu najranjivijom ekonomijom, a to su Mauritanija, Demokratska Republika Kongo, Madagaskar i Gvineja.

Fotografije kojim je ilustrovan ovaj članak su autorsko delo našeg dragog čitaoca Milana Pešića koji rukovodi odeljenjem za saobraćajne sisteme u Agenciji za javne radove, zaduženoj za upravljanje putnom infrastrukturom u jednom od emirata u sastavu UAE.

Sami vizuelni prikazi odslikavaju deonicu autoputa u kojoj je neophodno prilagoditi brzinu kretanja sa standardne za autoput na svega 80 km/h, pa pošto je primećeno da ogroman procenat vozača nastavlja da vozi brzinom koja predstavlja opšte ograničenje za autoput uprkos saobraćajnim znacima, vlasti su se odlučile na ovakva upozorenja, radije nego da šalju policiju da iz zasede zaskače vozače, što je redovan prizor na Balkanu.

Snimak obezbeđen bespilotnom letilicom

Eto možda i indirektnog obrazloženja kako je ova država dospela na čelo liste koju možete u miru pogledati na ovom linku.

Milana Pešića molimo da se vrati u domovinu i pomogne u podizanju kvaliteta saobraćajnica.

AutoRepublika

(4274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Sokiran sam da je Amerika na 10. mestu. Tvrdim da Srbija ima bolje puteve nego americki „mid-west“.

Zoca

Dvadesetcetvorokaratni !

moron

Ali, predsenik Vučić kaže da smo mi lideri …!?! Kako sad ovo, tek 100-ti? Ja ne verujem, neka je greška.

Dikh tu kava

Тешка борба до последњег даха са традиционално неугодном Камбоџом није добијена, али ипак је резултовала тријумфом над никад мотивисанијим Сијера Леонеом.. Шта уопште значи „најбоља путна инфраструктура“..? И зашто је нпр Аустрија на том месту где је? За нас је само Земљино језгро граница.

Dzoni

Svaka cast na komentaru.

moron

Čim je pročitao kometare na AutoRepublici, odmah je krenuo da radi na poboljšanju našeg rangiranja: „Škodu staru 13 godina, kako prenosi list, vozio je predsednik lično, kako bi video u kakvom je stanju infrastruktura, ne samo auto-put, već i manje, sporedne saobraćajnice, lokalni putevi, kako žive ljudi, jesu li poljoprivrednici zadovoljni… „Moramo da napravimo vezu aerodroma sa Novim Beogradom i centrom grada, možda pružnu ili železničku, a možda i u formi lakog metroa, zavisi šta će projektanti da kažu“, naveo je Vučić, sugerišući tokom vožnje Drobnjaku. Obilazak okruga širom Srbije postala je praksa, da bi se uočili problemi na putu… Pročitaj više »

Dikh tu kava

Vraže.. Iz nekog neobjašnjivog razloga, to što citiraš me podseća na onaj stari vic. Drži Staljin govor. Neko kine. Pita Staljin ko je kinuo. Svi ćute. Streljaj ceo prvi red, naredi. Nastavi govor. Opet neko kine. Opet pita Staljin ko je kinuo. Opet svi ćute. Opet naredi streljaj drugi red. Nastavi da priča. I treći put neko kine. Pita Staljin ko je kinuo? Javi se neki mučenik iz petog reda:“Ja sam..“.. „Nazdravlje, druže! „, kaže mu Staljin.. Staljin je nekako završio. A kako će“ ovo“, ni da zamislim ne mogu. Što bi reko moj ortak direktor jedne „eminentne“ zdravstvene ustanove… Pročitaj više »