1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je izgledao krug na Le Manu 1956. godine (VIDEO)
Zanimljivost dana: Kako je izgledao krug na Le Manu 1956. godine (VIDEO)

Zanimljivost dana: Kako je izgledao krug na Le Manu 1956. godine (VIDEO)

285
0
Podelite sa prijateljima:

Pronaći odgovor na pitanje „koja je najveća automobilska trka na svetu“ svakako nije lagan posao. Štaviše, teško da uopšte postoji tačan odgovor, pošto on zapravo zavisi od toga koji konkretan auto-moto sport osoba koja sudi o tome prati, ali složićemo se da su na listi obično Daytona 500, Indianapolis 500, Velika nagrada Monaka, reli u Monte Karlu i mnogi drugi.

Za mene lično, kao velikog ljubitelja Forda odgovor je naravno 24 sata Le Mana. Legendarni model GT40 je pobeđivao na ovoj trci čak četiri puta zaredom (1966., 1967., 1968. i 1969.) i njegovi dueli sa Ferrarijem se i dan- danas smatraju najvećim u profesionalnom auto-moto sportu.

Iz tog razloga, moram da podelim jedan veoma zanimljiv video klip na koji sam nedavno naleteo. On je iz 1956. godine i prikazuje vozača Majka Hejtorna kako se nalazi za volanom čuvenog Jaguara D-Type na francuskoj stazi.

Britanski timovi su imali dosta uspeha na ovoj trci i Bentley je pobeđivao čak šest puta uz još sedam trijumfa Jaguara, a vozači sa Ostrva i dalje čuvaju rekord po ukupnom broju pobeda. Za one kojima je ime Hejtorna nepoznato, moramo da kažemo par reči, pošto je reč o veoma talentovanom vozaču čiji se život neslavno završio kada je imao samo 29 godina.

Hejtorn je postao prvi Britanac koji je osvojio titulu u šampionatu Formule 1958. godine, dok je tri godine ranije trijumfovao i u Le Manu za volanom spomenutog D-Type. Nažalost, takva trka izdržljivosti je ostala poznata po najvećem sudaru u istoriji auto-moto sporta, o čemu ste imali prilike da čitate ranije.

Nažalost, život ovog šampiona se završio 1959. godine kada je stradao u gradu Onslov u Velikoj Britaniji za volanom Jaguara 3.4-Litre. Po nekim pričama se trkao sa Mercedesom 300SL, kojim je upravljao njegov prijatelj, dok neke druge priče kažu da je već umirao zbog problema sa jetrom i da je izgubio svest dok se nalazio za volanom. Bilo kako bilo, Jaguar se slupao, a 29 godina star Hejtorn je izgubio život na licu mesta.


Snimak traje nešto manje od šest minuta i pokazuje britanskog vozača kako obavlja jednu od test vožnji na relativno praznoj stazi. Pritom nam prenosi svoja iskustva, a poseban doživljaj je zvuk motora u konfiguraciji sa šest cilindara, iako tehnologija produkcije video snimaka od pre više od šest decenija nikako ne može da parira onoj modernoj.

Iako je D-Type bio u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od oko 280 km/h, Hejtorn ni u jednom momentu to nije uradio. Ali, na kraju dana je prevezao celu etapu za ispod pet minuta, a radi poređenja, naglasićemo da je najbrži krug na Le Manu spomenute 1956. godine bio za oko 40 sekundi brži.

Koliko je tehnologija napredovala, možda najbolje potvrđuje podatak da je pobednička Toyota iz 2020. godine prevalila istu distancu za tri minuta i 36 sekundi i pri tom završila 387 krugova – čak 87 više nego Hejtorn pre 65 godina.

Doduše, potrebno je spomenuti da je i Britanac imao određene mehaničke probleme zbog kojih je izgubio 20 krugova u pit stopu.

Na kraju dana uživajte u video snimku ovog, pomalo nepravedno zaboravljenog vozača.

Zoran Tomasović

(285)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments