1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Ko kaže da Meri Bara smara?
Analiza: Ko kaže da Meri Bara smara?

Analiza: Ko kaže da Meri Bara smara?

458
3
Podelite sa prijateljima:

Objava s kojom se oglasila šefovica General Motorsa Meri Bara može se smatrati revolucionarnom. Američka kompanija će prodavati samo vozila s nultom emisijom počev od 2035. godine. To je projekat koji će najverovatnije uništiti i poslednji plan za eventualni spas motora s unutrašnjim sagorevanjem, čak i u Evropi.

Teško da se može pronaći ijedna druga automobilska kompanija koja bi na bolji način predstavljala svet klasičnih četvorotočkaša od General Motorsa. Upečatljive drumske krstarice s karakteristično izvedenim repom, ikona američkih sportskih automobila Corvette, robusni pikap kamioneti i Hummer kao ultimativni terenac… Sve su to pokazatelji i krunski dokazi zašto je General Motors sinonim starog automobilskog sveta.

Šefovica kompanije Meri Bara sada želi da izmeni imidž društva koje vodi. Počev od 2035. godine, GM će proizvoditi samo vozila koja uopšte ne koriste SUS motor, a do 2040. godine je ideja da se firma učini ugljenično neutralnom. General Motors će se „pridružiti vladama i privrednim društvima širom sveta koja su spremna na saradnju s krajnjim ciljem kreiranja bezbednijeg, ekološki prihvatljivijeg ambijenta i sveta koji bi bio bolje mesto za život.“

Ovo su dakle, impozantni zaveti iz usta žene koja je na početku mandata bivšeg predsednika Amerike, Donalda Trampa molila za uspostavljanje labavijih emisionih standarda. Ali, ovo što sada ona radi se može smatrati neobičnim signalom upućenom rivalima. Automobilski ekspert iz Centra za automobilska istraživanja iz Duizburga (Center for Automotive Research – CAR), Ferdinand Dudenhofer objašnjava novu situaciju sledećim rečima: „Niti jedan tradicionalan proizvođač automobila se do ovog trenutka nije usudio da preduzme tako dosledan korak.“

(458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Mary kaze ovakve stvari da poveca vrednost akcija GM-a i samim tim svoju platu, a posto ima 60 godina ona ce u penziju do 2026. godine, sto znaci da nece biti ni blizu da vodi GM kada ovaj plan navodno bude trebao biti realizovan.

YugoFlorida

Meni se čini da se iza ove pomahnitale i haotične elektrifikacije ne kriju nikakvi ekološki razlozi, niti bilo kakve dobrobiti po čovenčanstvo.

moron

“Motori s unutrašnjim sagorevanjem nemaju budućnost u automobilima, i sintetička goriva to neće moći da promene,”

Možda SUS motori nemaju „budućnost“, ali, njihova je svakako „sadašnjost“, a ja moj život živim samo u (svakodobnoj) „sadašnjosti“.