1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovani BMW X5 i BMW X6
Restilizovani BMW X5 i BMW X6
9

Restilizovani BMW X5 i BMW X6

765
9
Podelite sa prijateljima:

Pre samo par dana smo svedočili premijeri restilizovane palete rivalskog modela nazvanog Mercedes GLE, u standardnom i kupe izdanju, a evo nas sada na istom mestu novim, sličnim povodom. Pred nama je bavarski duet krosovera, u narodu poznatih kao BMW X5 i X6.

Ako smo opravdano konstatovali da su aduti trokrake zvezde veoma malo izmenjeni, možemo da kažemo da je BMW zauzeo drugačiji pristup.

Levo bejaše BMW X5, desno postaše BMW X5

Međutim, ni ovde nije bilo radikalnih izmena. Novajlije nisu dobile pravo na dvodelnu optiku, farove, kao što ih ima BMW X7, a mnogi će dodati i reč „srećom“. Novi stil je za sada rezervisan samo za najveće i najprestižnije modele kompanije. Međutim, restilizovana vozila je lako identifikovati. Dobili su nove uže prednje svetlosne grupe, čija je pozicija pride snižena za 35 milimetara. Pružaju i integrisana dnevna svetla u obliku dvostrukog luka, a istovremeno su odgovorna i za obavljanje funkcije pokazivača pravca.

BMW X6 M Sport, kao osnovni paket

Osnovna konfiguracija modela BMW X5 podrazumeva paket xLine, a on uključuje proširene detalje u crnoj boji celim obodom karoserije. Kupeoliki BMW X6 sada stiže s paketom M Sport, pa makar i osnovnu verziju naručili. On „pakuje“ agresivnije dodatke na školjki, felne prečnika 20 cola i vešanje tipa M.

Bujni detalji u crnoj boji su dostupni, ali se za njih mora doplatiti. Ipak, za X5-icu je paket M Sport u zoni opcionala, a kod tog modela se po prvi put uz doplatu može dobiti i maska hladnjaka s pozadinskom rasvetom, što će neki ceniti, drugi će smatrati ekspresijom neukusa. Kod modela X6, ovakvu masku je bilo moguće dobiti i pre zatezanja bora.

BMW X5 M Sport, kao opcioni paket

Kada pričamo o stilu zadnjeg kraja vozila, ovde promene imamo samo kod modela X5, gde su implementirane nove signalne grupe sa svetlosnim potpisom u obliku slova X. Drugačiji je i zadnji odbojnik. Kod X6-oce su dizajneri promenili samo uokvirenje završetaka izduvnih cevi. Naposletku, ponuđena je i proširena paleta boja karoserije za celu porodicu ovih „iksova“.

Nakon što je usled napretka profitirao perjanični krosover X7, kroz sličnu priču su provučeni i malo skromniji SUV-ovi firme iz Minhena. Sada su i oni dobili jedinstveni ekran bez natstrešnice, ali se jasno radi o dva ekrana. Nose zajedničko ime BMW Live Cockpit Plus.

Pred vozačem je instrumentacioni panel dijagonale 12,3-inča, dok je multimedijalni sistem „preslikan“ na jedinicu koja po dijagonali meri 14,9 cola. Nema više zasebnog panela gde bi bile smeštene komande uređaja za klimatizaciju, sve to je integrisano u informativno-zabavni sistem. Za potrebe otvora za strujanje vazduha su obezbeđeni majušni prorezi na središnjem delu grebena.

Da jedan opcional ne izaberet, svakako ćete dobiti frontalnu ploču prekrivenu veštačkom kožom, dok je svetleći ornament ugrađen u zoni ispred očiju saputnika, suvozača. Tu je dakle ispis konkretnog modela ili logo divizije M. Umesto ručice automatskog menjača, što je rešenje koje smo gledali jako, jako dugo, sada imamo minijaturni selektor (baš kao i kod za broj većeg, a pominjanog BMW-a). Ipak, polugice za izmenu stepena prenosa se nalaze na obruču upravljača i deo su serijskog paketa opreme.

Multimedijalni sistem nudi proširene onlajn mogućnosti a jedna od novih opcija se zove i BMW Digital Key Plus. Ona dozvoljava vlasniku da vozilo otključa a motor pokrene direktno s pametnog telefona.

Sve benzinske i dizel verzije sada poseduju sistem lakog hibrida (48-voltni anlaser-alternator) nove generacije. Integrisan je u menjačku kutiju s osam stepeni prenosa, a električni motor proizvodi 12 konjskih snaga i 200 Nm obrtnog momenta. Najveća uloga mu je da pripomogne termičkom bratu u prvim trenucima nakon pokreta s mesta. Takođe je deo sistema „start-stop“.

Bazični biturbodizel 3.0 iz verzije xDrive30d i dalje proizvodi istih 286 konjskih snaga i 650 Nm maksimalnog obrtnog momenta, ali je dobio novi sistem ubrizgavanja goriva, drugčiji razdelnik ulja i čelične klipove umesto nekada implementiranih aluminijumskih. Ukupna snaga raste do 298 „konja“ i 670 njutn metara, a sve zbog angažmana sistema lakog hibrida. Modifikacija xDrive40d restilizovanog dueta se još uvek nije pojavila.

Izdanja s nalepnicom xDrive40i se oslanjaju na ozbiljno unapređeni redni 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara. Znamo ga već iz modela X7. Nudi novi sistem ubrizgavanja i paljenja goriva, kao i mehanizam distribucije gasa. Snaga je uvećana sa 333 na 381 ks, dok je obrtni moment u zenitu sada 520, a ne kao nekad 450 Nm.

Kada se na to doda i učinak elektromotora, najviši obrtni moment dobacuje do 540 Nm, ali istina, bez odraza na najvišu snagu. Ubrzanje do „stotke“ je skraćeno sa 5,7 na 5,4 sekundi. Amerikanci mogu da dobiju i verziju BMW X5 sDrive40i, što će reći da ona pruža samo zadnji pogon. To isto nije dostupno za model X6.

Osmocilindarski krosoveri su izgubili mogućnost posedovanja nalepnice M50i, ali su dobili više bombastičnu M60i. Tehnologija je ostala ista: V8 4,4 biturbo. To znači 530 konjskih snaga i 750 Nm, uz sprint iz mesta do 100 km/h za istih 4,3 sekundi. Sistem starter-generator nije unapredio performanse ni za jotu.

Najsveobuhvatnija i najviše ozbiljna unapređenja su strefila verziju iz segmenta PHEV. Ona nosi oznaku xDrive50e, a ne više xDrive45e. To je učinjeno „u čast“ ozbiljnih boljitaka koji su stigli s restilizacijom. Trolitarski turbo benzinac je navijen na 313, umesto nekadašnjih 286 konjskih snaga, iako je obrtni moment od 450 Nm ostao kakav je i bio, dok je moć električnog motora ugrađenog unutar kutije za transmisiju uvećana sa 113 konjskih snaga i 265 Nm, na 197 „grla“ i 450 Nm. Najviša snaga hibridnog pogonskog sklopa je uvećana sa 394 na 490 „konja“, dok se ugojio i obrtni moment: nije 600 već je sada 700 Nm.

Kapacitet trakcione baterije locirane ispod sedalnog dela zadnje klupe je uvećan sa 22,3 na 25,7 kWh, dok je najveći domet u bešumnom režimu narastao sa nekadašnjih 88 na 110 kilometara u skladu s pravilima koje propisuje ciklus WLTP. Ugrađeni priključak za dopunu baterije strujom je tipa AC i sada je u stanju da umesto 3,7 kW primi i 7,4 kW, ali to je i dalje tragikomično, odnosno obesmišljava upotrebu baterije (hibridnog pogonskog sklopa u celini) na dužim relacijama jer je potrebno čekati „večnost i po“ da bi se ona (i tako mala) dopunila dovoljno brzo, bez da putnici izgube živce čekajući Godoa. Naposletku, ubrzanje do “stotke” je skraćeno i iznosi 4,8 sekundi, a ne više 5,6 sekundi.

Najsnažnije verzije tradicionalno nose oznake X5 M i X6 M i one će stići docnije.

Što se tiče šasije, pored prilagođenih finih podešavanja, modernizacija je donela i nove stabilizatore. Bazična konfiguracija podrazumeva vešanje s oprugama i adaptivnim amortizerima, dok se uz doplatu dobija i sistem vazušnog ogibljenja, aktivnim stabilizatorima i zadnjim diferencijalom, takođe aktivnim.

Osveženi krosoveri će se moći poručiti od aprila, odnosno tada započinje proizvodni ciklus, dok kod nas prvi primerci stižu negde u junu, što je optimistička prognoza. Cene su već obelodanjene i u Nemačkoj, BMW X5 kreće od 86,3 hiljada evra, dok se za BMW X6 traži minimum 93,4 hiljada evra.

AutoRepublika

(765)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Spolja mi je prelep.
Ali, ona „televizija unutri …“
No, stvar ukusa, dakako.
Motorizacija – za svakog po nešto.
Mada, ako ne grešim ( pa i ako je 20 veće od 12 ), kao sitna duša, rekao bih da Fiat Tipo 1,5 MHEV u svojoj menjačkoj kutiji ima jači EM od ovog BMW-a …
Eto gde je tehnički danas jedan Fiat, a gde BMW 😊

Laki

Jedno 5 godina još sa „televizorima“ dok se neko sjeti najboljeg kokpita posle aviona!

Tradicija

Na prvi pogled ružan,a Boga mi i na svaki naredni.Imam poznanike od Vardara pa do Triglava i razgovarajući sa njima došao sam do zaključka da velika većina vozača BMW marke ima neki kompleks u svom životu.

Matija

Kada vidim novi BMWov dizajn tek onda shvatim koliko su Kinezi dobri. Konkretno, cilj novog dizajna mi nije jasan: da li BMW zeli da pretvori svoje SUVce u nekakve grube terence a la Dzip i Ineos? Ako bas to zeli, morao bi da bude dosledniji tom principu. Sa ovim dizajnom su „ni na nebu ni na zemlji“, tj. izgubili su odavno svoju tradicionalnu sportsku eleganciju a nisu dostigli nivo „ortodoksnih“ terenaca! Utisak je jednostavno smesan, kao da su BMW dizajneri nedovrseni studenti akademije za dizajn!

Matija

Moje postovanje Zvezdane! Molim te da nas dijalog prihvatis kao akademsku diskusiju u kojoj razmenjujemo misljenja, bez obaveze da jedan drugoga u nesto ubedimo. Svakom svoje pravo! Zadovoljstvo mi je da imam takvog sagovornika kao sto si ti. Da bih objasnio svoje misljenje predlazem ti da pogledas modele kod Land Rovera. Njegovim dizajnerima je uspelo da sacuvaju terenski karakter svojih vozila a da istovremeno daju vozilima vrhunsku eleganciju – perfektne proporcije, jednostavne i glatke povrsine, minimum detalja. Land Rover je shvatio da terenski auto nije vise vozilo za „pustinju i prasumu“ vec je to moda civilizovanog sveta koji se krece… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Matija

Moj komentar je zavrsio u vasoj „korpi“ samo zato sto sam ga dva puta dopunio – to su one poslednje dve recenice. Bas lepo od tebe sto si ga spasio! 🙂 Sto se tvog komentara tice, nema nikakve potrebe da se povlacis zbog „neadekvatnosti“ i tome slicnog. Na protiv, veoma cenim izjave ljudi koji nisu profesionalci u oblasti automobila jer su takvi ljudi merodavni za trzisni uspeh. Ponovo o BMWu: ako zele da stvore utisak robustnosti onda, molicu fino, konsekventno od prednjeg do zadnjeg branika i nazad. A ne: malo ovde, ovde malo vise a ovde bas nista! To je… Pročitaj više »