1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Byton na ivici stečaja – direktor pred hapšenjem pobegao u Hong Kong
Byton na ivici stečaja – direktor pred hapšenjem pobegao u Hong Kong

Byton na ivici stečaja – direktor pred hapšenjem pobegao u Hong Kong

449
1
Podelite sa prijateljima:

Novosonovano preduzeće iz Kine Byton je pre samo godinu dana imao velike planove. Ideja je bila da se krene u osvajanje tržišta električnih automobila i da se pokrene masovna proizvodnja baterijskih četvorotočkaša na jesen 2020. godine. Ovu objavu je tada slavodobitno izneo šef Bytona Danijel Kišert, inače bivši kadar u rukovodećoj strukturi BMW-a.

Kišert je u to doba delovao samouverono. Aktuelno je bilo oko 60 hiljada rezervacija za krosover M-Byte koji je predstavljen u na Sajmu potrošačke elektronike CES, održanom u Las Vegasu prošlog jaunara, preneo je portal t3n. Isporuke za Evropu i Severnu Ameriku su već uveliko trebalo da budu na putu, ali od toga sada nema ništa. Startap je prinuđen da prekine s proizvodnim planovima.

Pandemija novog korona virusa je pokosila izazivača Tesle. Skoro polovina zaposlenih u Americi je na odsustvu od prošle godine, dok je približno sedamdeset zaposlenih Nemaca na režimu skraćenog radnog vremena. Besni nemački radnici su, prenosi Bild, pokrenuli ozbiljne optužbe na račun kompanije Byton i zemljaka direktora Danijela Kiršerta zbog toga što naknade za rad, čak i u tom suženom formatu, nisu isplaćene već mesecima unazad.

Navodi se da Byton još uvek nije podneo prijavu za bankrot, odnosno da nije sudu podneo predlog o sprovođenju unapred pripremljenog plana reorganizacije, ali je ugovor o zakupu prostora u zgradi gde je smešten Byton Deutschland GmbH, otkazan već mesecima u nazad.

Javno tužilaštvo grada Minhena navodi da je izdalo nalog za hapšenje direktora Kiršerta zbog nepodnošenja prijave nadležnim organima o nemogućnosti izmirenja dospelih obaveza. Međutim, on nije dočekao hapšenje u domovini već je s porodicom prebegao u Hong Kong.

Nova kompanija Byton je gajila nadu da će dobiti finansijsku injekciju od strane kineskih vlasti. Bilo je zamišljeno da u firmu investiraju i japanski i južnokorejski donatori, na koji način bi se prikupilo pola milijarde američkih dolara, što bi kompniji trebalo da bude dovoljno da prebrodi kriznu 2020. godinu. Međutim, krug finansiranja nije zatvoren a više donatora se povuklo baš zbog pandemije. Između ostalih, povukla se i kompanija ARD.

Duga prinudna pauza u poslovanju Bytona, propraćena finansijskim poteškoćama, učiniće praktično nemogućim povratak kompanije na staze nade i uspeha, posebno što rivali poput Tesle, Volkswagena ili Forda, i dalje vredno rade. Prema navodima eksperata, ovo je kraj za Byton, ali ne nužno i za M-Byte, koji već postoji u opipljivoj formi.  Kako prenosi Bild, novi investitor je već pokrenuo priču o preuzimanju komercijalizacije prototipa, dok je novi rukovodeći tim spreman da obavi pripremne radnje za pokretanje masovne proizvodnje ovog (još uvek) prototipa, za interes novog gazde.

AutoRepublika

(449)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kupiti stečajni masu i prava na proizvodnju i zaposliti Kragujevac 😄