1. Home
  2. Zelene strane
  3. U blizini Minhena otvorena stanica za punjenje vodonika za autobuse i kamione
U blizini Minhena otvorena stanica za punjenje vodonika za autobuse i kamione
2

U blizini Minhena otvorena stanica za punjenje vodonika za autobuse i kamione

120
2
Podelite sa prijateljima:

U Hofoldingu u Bavarskoj, skoro 30 kilometara južno od Minhena, otvorena je do sada najveća pumpa vodonika za autobuse i kamione u Bavarskoj. Prema rečima njenog operatera, kapacitet stanice je dovoljan „za najmanje 25 autobusa i kamiona dnevno”.

Od 18. septembra tamo će gorivo dopuniti do deset autobusa sa pogonima na vodonične gorivne ćelije; takođe i prvi kamioni na vodonik. Ukupno oko 300 kilograma vodonika se sliva u rezervoare komercijalnih vozila. Sistem radi sa skladišnim pritiskom od 350 bara.

Vodonik stiže do benzinske stanice preko izmenljivih rezervoara. Prikolice zamenjuju stacionarno skladište. Svaka od prve četiri korišćene transportne prikolice sadrži 1,25 tona zelenog vodonika, uskladištenog na 380 bara. Ovo odgovara količini energije od 41.667 kWh. Prema rečima operatera, količina potrebne energije je oko 695 potpuno napunjenih električnih vozila srednjeg dometa.

Zeleni vodonik se proizvodi u Pfefenhauzenu, udaljenom oko 120 kilometara. Tamošnje postrojenje za elektrolizu ima snagu od 5 MW. Zelenu električnu energiju za sistem obezbeđuje fotonaponski sistem otvorenog polja sa snagom od 12 MW. Operater je „bürgerEnergie Niederbayern eG“. Planirano je proširenje sa postrojenjem za utilizaciju energije vetra.

„Od druge polovine 2023. godine, postrojenje za elektrolizu će proizvoditi u proseku 1.200 kilograma zelenog vodonika dnevno, komprimovati ga do 450 bara i puniti ga u punionici u prikolicama na komprimovani gas kapaciteta 1.250 kg, objavila je operativna kompanija Hy2B Hydrogen GmbH. Nakon proširenja do maksimalnog kapaciteta, očekuje se da će fabrika proizvoditi do 1.000 tona zelenog vodonika godišnje.

Autobuski operateri Geldhauzer i Etenhuber opslužuju okruge Minhen i Ebersberg autobusima na vodonik poljskog proizvođača Solaris na rutama Minhenskog transportnog udruženja (MVV). Autobusi mogu da pređu do 350 kilometara sa jednim rezervoarom goriva.

Novootvorena punionica vodonika nalazi se u Hofoldingu, opština Bruntal, u prostorijama autobuske kompanije Martin Geldhauser. Kupci vodonika biće MVV i korisnički centar za tehnologiju vodonika koji se nalazi u blizini Pfefenhauzena, kao i postojeće i nove stanice za punjenje vodonika u gradskom regionu Minhena.

Postojeće i planirane bavarske stanice za punjenje vodonikom H2 Mobility Deutschland takođe bi trebalo da dobijaju zeleni vodonik iz Pfefenhauzena. U Šlahtu, skoro 40 kilometara jugoistočno od Minhena, biće izgrađena još jedna pumpa za vodonik.

Ministarstvo za ekonomiju, regionalni razvoj i energetiku Bavarske podržalo je izgradnju stanice za punjenje vodonikom u Hofoldingu. „Otvaranje stanice za punjenje vodonikom u Hofoldingu početkom septembra označava važan korak ka ostvarenju vodonične ere orijentisane na budućnost“, rekao je na otvaranju okružni administrator okruga Minhen, Kristof Gebel. „Kao okrug, mi aktivno promovišemo alternativne oblike vožnje i krećemo se ka mobilnosti budućnosti korišćenjem autobusa na gorivne ćelije.

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nista lakse nego napraviti stanicu za punjenje baterija – prikaci se na mrezu i gotovo – minimum para i rada! Teret e-pogona nose vozila sa sobom, da ne nabrajam, sve se vec zna. Kod vodonika je je sve obrnuto – teret investicija, proizvodnje i lagerovanja nose distributeri a ne vozila. To je razlog zasto se vodonik tesko probija na trzistu.

S mile

Kad vec ima 12MW moze da puni baterije. Ne da konvertuje u vodonik, pa iz vodonika da dobija energiju…