1. Home
  2. Vesti
  3. Srce Pariza se zatvara za slobodan saobraćaj od sledeće godine
Srce Pariza se zatvara za slobodan saobraćaj od sledeće godine

Srce Pariza se zatvara za slobodan saobraćaj od sledeće godine

218
2
Podelite sa prijateljima:

Počev od sledeče godine, srce francuske prestonice postaje tabu za skoro sve inostrane vozače. Nadležni u gradskoj upravi Pariza su osmislili planove od kojih očekuju da rezultiraju prepolovljavanjem automobilskog saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni.

Centar Pariza bi uskoro mogao da se pretvori u svojevrsnu zabranjenu zonu za motorna vozila. Ako se planovi gradske administracije budu ostvarili, intenzitet saobraćaja će biti drastično umanjen.

„Želimo da implementiramo plan za centar prestonice kako bi došlo do drastičnog smanjenja obima kretanja vozila. Skoro 180 hiljada vozila u današnje vreme proše kroz to područje, od kojih se 100 hiljada vozila tu čak ni ne zaustave,“ kaže član partije zelenih David Belijar, odgovoran za preoblikovanje javnog prostora i pitanja mobilnosti u gradskoj skupštini Pariza za novinsko izdanje Le Parisien . Samo će oni koji imaju prebivališta u toj zoni, kao i autobusi, taksi vozila, ali isto i trgovci, majstori raznih profila i dostavljači, biti u mogućnosti da vozilom kroče u ovu zonu.

Za razliku od situacije kod nas, gde rasprava ne postoji čak ni u parlamentu jer se sve odluke i procesi odigravaju u glavi samo jedne osobe, u Francuskoj je otvoren proces javne diskusije, tokom kog će biti detaljno iznet predlog, a onda saslušane i razmotrene različite ideje. Na primer, još uvek nije jasno koja će se pravila primenjivati na nesvakidašnja vozila, poput kočija recimo.

Kako bilo, početak implementacije plana je zakazan za 2022. godinu, dok će biti proširena i sama površina koja će biti tretirana kao centralno gradsko jezgro.

Planovi se tiče, umesto prva četiri kvarta Pariza, sada i delova petog, šestog i sedmog, što je površina koja po pravcu istok-zapad ima 3,5 kilometara, dok je na relaciji sever-jug, zona duga 2 kilometra. „Uspostavljanje ove zone će pomoći u kretanju pešacima i biciklistima, i kreiraće više nivoe bezbednosti, uz istovremeno smanjenje zagađenja i buke,“ tvrdi Belijar.

Gradonačnelnik Pariza, An Idalgo, je davnih dana objavila rat automobilima i zagađenju vazduha, proširujući biciklističke trase širom grada. Kada je vazduh lošeg kvaliteta, saobraćaj se drastično guši, uz uvođenje obaveznih emisionih nalepnica na vozilima. Neke ulice su već zatvorene za automobilski saobraćaj, i to su uglavnom one na desnoj obali Sene. Na taj način su formirana šetališta.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Evo i ja se pridružujem akciji, ne vjerujem da ću ikad tamo ići…

Don

Oslobodimo saobraćaj! 🙂
Natiskaju 15 miliona na mali prostor, poslije kažu uguši….da svako 1 prdne, imaš pomor…🤪

Izmenjeno 2 godine pre od strane Don